Gennem de seneste år har fund af PFAS i miljøet givet anledning til bekymring hos befolkningen. Der er gennemført undersøgelser og arbejdet bredt hos mange myndigheder for at skabe overblik over forureningens omfang. Der blev derfor med Finansloven for 2023 nedsat en Videnstaskforce for PFAS. Videnstaskforcen for PFAS var også en af initiativerne under den nationale handlingsplan for PFAS 2024-2027.
Videnstaskforcen for PFAS 2024
Videnstaskforcen har i 2024 udarbejdet konkrete forslag til handlemuligheder, som skal danne grundlag for myndighedernes fremtidige fokus og indsats mod PFAS-forurening med henblik på at sikre mod uacceptabel eksponering af befolkningen og miljøet. Den afsluttende rapport indeholder et katalog af handlemuligheder fordelt på 18 emner, som skal danne grundlag for myndighedernes prioritering og indsats på PFAS området. Emnerne spænder bredt og adresserer alle trin igennem processen fra emissioner til menneskenes eksponering. I udvælgelsen af forslag til handlemuligheder har Videnstaskforcen vægtet hensynet til reduktion af massen af PFAS i cirkulation i Danmark højt. Videnstaskforcen har selv udpeget to emner, nemlig vidensdeling og risikokommunikation, som særdeles vigtige emner. Rapporten bygger på den viden om PFAS og de videnshuller, der er beskrevet i rapportens del 1 (se Videnstaskforcen for PFAS 2023 nedenfor).
Derudover har Videnstaskforcen i 2024 også været ansvarlige for gennemførelsen og afrapporteringen af syv forsknings- og vidensopbygningsprojekter. Videnstaskforcens arbejde i 2024 er opsummeret i deres afsluttende rapport, der ud over kataloget med forslag til handlemulighed inderholder en opsummering af resultaterne fra de syv forsknings- og videnopbygningsprojekter, en gennemgang af tværgående emner, samt en opsamling på ny viden, som er kommet til siden del 1 af rapporten.
Læs rapporten om ”Begrænsning af menneskers og miljøets eksponering for PFAS i Danmark Del 2: Forslag til handlemuligheder for vidensopbygning og håndtering” (pdf) her.
Videnstaskforcen for PFAS 2023
Eksperterne i Videnstaskforcen har i 2023 arbejdet med at skabe et overblik over national og international viden om forekomst, skæbne og effekt af PFAS i miljøet og relationen til eksponering af mennesker og har i rapporten identificeret konkrete videnshuller vedrørende forekomst, skæbne og effekter af PFAS i miljøet og relationen til human eksponering, som kan lukkes eller afklares i løbet af 2024.
Videnstaskforcens arbejde i 2023 er opsummeret i en rapport. Rapporten peger på videnshuller om PFAS i Danmark og giver forslag til i alt 12 projekter, som kan lukke nogle af videnshullerne i løbet af 2024.
Læs rapporten om "Begrænsning af menneskers og miljøets eksponering for PFAS i Danmark. Del 1 Identifikation af videnshuller." (pdf) her.
Forsknings- og vidensopbygningsprojekter under Videnstaskforcen for PFAS
Medlemmer i Videnstaskforcen for PFAS
Videnstaskforcen er sammensat af 9 uafhængige eksperter, der til dagligt arbejder med miljø- og sundhedspåvirkning af miljøfarlige forurenende stoffer, herunder PFAS. Udpegningen af eksperter er sket på baggrund af koordinering mellem Miljøstyrelsen og andre relevante myndigheder.
Professor Anders Baun, Danmarks Tekniske Universitet
Cheflæge Ann Lyngberg, Arbejds- og Socialmedicinsk Afdeling, Holbæk Sygehus
Professor Anne Marie Vinggaard, Danmarks Tekniske Universitet
Lektor Bjarne Strobel, Københavns Universitet
Viceinstitutleder John Jensen, Aarhus Universitet
Professor Katrin Vorkamp, Aarhus Universitet
Professor Poul Bjerg, Danmarks Tekniske Universitet
Professor Tina Kold Jensen, Syddansk Universitet
Lektor Xenia Trier, Københavns Universitet
Videnstaskforcen har udpeget Professor Anders Baun, Danmarks Tekniske Universitet, som forperson for videnstaskforcen.