PFAS-frie alternativer

Billedet viser en butik med spørgsmåltegn oppe over.

Ikke alle butiksekspedienter er klar over, om deres produkter indeholder PFAS, det kan derfor være svært for butiksekspedienterne at rådgive forbrugerne om PFAS i udendørstøj, selvom de gerne vil hjælpe. Det kan være nødvendigt for butikken at kontakte fabrikanten, for at få et indblik i, om der er PFAS i tøjet.

Viden om PFAS er nemlig kompliceret, men det tilføres oftest i tøj, hvor der er behov for en smudsafvisende egenskaber. Det kan være svært for butikkerne at vide, hvilke kemikalier der er brugt i produktionen af udendørstøjet, fordi meget tøj produceres i Østen, og fordi mange forskellige leverandører er involveret i produktionen. Beskrivelserne på tøjet kan også være indviklede og på forskellige sprog. Da der er kommet et større fokus på PFAS, er flere virksomheder begyndt at tilføje det i beskrivelsen af produktet, enten online, eller i butikken.

Gå efter tøj, som er mærket "Fri for fluorstoffer", "PFC-fri", "PFAS-fri", "Fluorcarbonfri" eller "fluorfri".  En god tommelfingerregel er, at hvis dit vandafvisende udendørstøj ikke er mærket fluorfri – så kan det være behandlet med fluorstoffer.

Se efter disse mærkninger og betegnelser, når du står i butikken.

Fri for fluorstoffer, PFAS-fri, PFC-fri, Fluorcarbon fri, Fluorfri og Fluorine free.

Kig efter tekstiler som deklarerer, at de er ”Fri for fluorstoffer”, ”PFC-fri”, "PFAS fri", ”Fluorcarbon fri”, ”fluorine-free” eller "fluorfri".

 Logo: Bionic-finish® ECO

Tekstiler som er mærket med ” Eco” har en fluorfri imprægnering. Du skal være opmærksom på, at der godt kan være anvendt en fluorbaseret membran sammen med fluorfri imprægnering.

 

 Logo: Ecorepel

Tekstiler, som er mærket med ”eco-repel”, har en fluorfri imprægnering. Du skal være opmærksom på, at der godt kan være anvendt en fluorbaseret membran sammen med en fluorfri imprægnering.

Tekstiler mærket med miljømærkerne Svanen eller Blomsten må ikke være imprægneret med PFAS. I øjeblikket findes der ikke vandafvisende udendørstøj på det danske marked, der er miljømærket med de officielle miljømærker, Svanen eller Blomsten.

Der bliver løbende lavet begrænsninger af brugen af PFAS, men en del er stadig lovligt. Udendørstøj med disse PFAS er derfor helt lovlige produkter, hvor butikspersonalet ikke har pligt til at vide, om der er PFAS i udendørstøjet. Der findes dog enkelte undtagelser: Hvis der er PFAS i udendørstøjet, som findes på den såkaldte kandidatliste, skal butikken inden for 45 dage kunne svare på, om disse findes i produktet. Læs mere her.

 

Åbner PDF filen: Sådan finder du de Fluorfri alternativer.

At fluor i tandpasta og fluor i tøj ikke er det samme ”, var blandt andet én af de myter forfatter og blogger Cana Buttenschøn fik afkræftet da hun talte med Miljøstyrelsen.

"Jeg synes det var vildt mærkelig at spørge mig, om jeg vidste om min løbejakke indeholdt fluor. ’Mel i min jakke’?" Sådan skriver træningsekspert Michelle Kristensen på sin blog, men det var ikke mel, hun havde i sin løbejakke

Linker dig til Facebook siden for Hverdagskemi