Fluorfri alternativer

Billedet viser en butik med spørgsmåltegn oppe over.

Det kan være svært for butiksekspedienterne at rådgive forbrugerne om fluorstoffer i udendørstøj, selvom de gerne vil hjælpe.

Viden om fluorstoffer er nemlig kompliceret. Fx findes de i noget tøj og ikke i andet. Det kan derfor være svært for butikkerne at vide, hvilke kemikalier der er brugt i produktionen af udendørstøjet, fordi meget tøj produceres i Østen, og fordi mange forskellige leverandører er involveret i produktionen. Beskrivelserne på tøjet kan også være indviklede og på forskellige sprog. 

Gå efter tøj, som er mærket Fri for fluorstoffer, PFC-fri, Fluorocarbon free, Fluorine free eller fluorfri.  En god tommelfingerregel er, at hvis dit vandafvisende udendørstøj ikke er mærket fluorfri – så kan det være behandlet med fluorstoffer.

Kigger efter disse mærkninger og betegnelser, når du står i butikken.

Fri for fluorstoffer, PFC-fri, Fluorocarbon free og Fluorine free.

Kig efter tekstiler som deklarerer, at de er ”fri for fluorstoffer”, ”PFC-fri”, ”Fluorocarbon free”, ”fluorine-free” eller "fluorfri".

 Logo: Bionic-finish® ECO

Tekstiler som er mærket med ” Eco” har en fluorfri imprægnering. Du skal være opmærksom på, at der godt kan være anvendt en fluorbaseret membran sammen med fluorfri imprægnering.

 

 Logo: Ecorepel

Tekstiler, som er mærket med ”eco-repel”, har en fluorfri imprægnering. Du skal være opmærksom på, at der godt kan være anvendt en fluorbaseret membran sammen med en fluorfri imprægnering.

Tekstiler mærket med miljømærkerne Svanen eller Blomsten må ikke være overfladebehandlet/ imprægneret med fluorstoffer.  I øjeblikket findes der ikke vandafvisende udendørstøj på det danske marked, der er miljømærket med de officielle miljømærker, Svanen eller Blomsten. 

En del fluorstoffer er stadig lovlige. Udendørstøj med disse fluorstoffer er derfor helt lovlige produkter, hvor butikspersonalet ikke har pligt til at vide, om der er fluorstoffer i udendørstøjet. Derfor kan forbrugerne ikke altid forvente, at alle butiksmedarbejdere på stående fod kan rådgive om fluorstoffer i udendørstøj. Der findes dog enkelte undtagelser: Hvis der er fluorstoffer i udendørstøjet, som findes på den såkaldte kandidatliste, skal butikken inden for 45 dage kunne svare på, om disse findes i produktet. Læs mere her.

 

Åbner PDF filen: Sådan finder du de Fluorfri alternativer.

At fluor i tandpasta og fluor i tøj ikke er det samme ”, var blandt andet én af de myter forfatter og blogger Cana Buttenschøn fik afkræftet da hun talte med Miljøstyrelsen.

"Jeg synes det var vildt mærkelig at spørge mig, om jeg vidste om min løbejakke indeholdt fluor. ’Mel i min jakke’?" Sådan skriver træningsekspert Michelle Kristensen på sin blog, men det var ikke mel, hun havde i sin løbejakke

Linker dig til Facebook siden for Hverdagskemi