Fluorfri alternativer

Ikke alle butiksekspedienter er klar over, om deres produkter indeholder PFAS, det kan derfor være svært for butiksekspedienterne at rådgive forbrugerne om PFAS i udendørstøj, selvom de gerne vil hjælpe. Det kan være nødvendigt for butikken at kontakte fabrikanten, for at få et indblik i, om der er PFAS i tøjet.

Viden om PFAS er nemlig kompliceret, men det tilføres oftest i tøj, hvor der er behov for en smudsafvisende egenskaber. Det kan være svært for butikkerne at vide, hvilke kemikalier der er brugt i produktionen af udendørstøjet, fordi meget tøj produceres i Østen, og fordi mange forskellige leverandører er involveret i produktionen. Beskrivelserne på tøjet kan også være indviklede og på forskellige sprog. Da der er kommet et større fokus på PFAS, er flere virksomheder begyndt at tilføje det i beskrivelsen af produktet, enten online, eller i butikken.

Gå efter tøj, som er mærket "Fri for fluorstoffer", "PFC-fri", "PFAS-fri", "Fluorcarbonfri" eller "fluorfri".  En god tommelfingerregel er, at hvis dit vandafvisende udendørstøj ikke er mærket fluorfri – så kan det være behandlet med fluorstoffer.

Se efter disse mærkninger og betegnelser, når du står i butikken.

Mærkninger eller erklæringer som indikerer at produkterne er PFAS friKig efter tekstiler som deklarerer, at de er ”Fri for fluorstoffer”, ”PFC-fri”, "PFAS fri", ”Fluorcarbon fri”, ”fluorine-free” eller "fluorfri".
Officielle Miljømærker: Svanemærket og EU-blomstenTekstiler mærket med Svanemærket eller EU-blomsten, må ikke indeholde PFAS. I øjeblikket findes der ikke vandafvisende udendørstøj på det danske marked, der er miljømærket, med disse mærker.
Andre Miljømærker: OEKO-TEX, GOTS mm.OEKO-TEX og GOTS er Miljømærker som forbyder brugen af PFAS i deres produkter. 
Tekstiler mærket med "ECOrepel" eller "Bionic Finish ECO" har en fluorfri imprægnering, men kan stadig indeholde en PFAS membran.

Der bliver løbende lavet begrænsninger af brugen af PFAS, men en del er stadig lovligt. Udendørstøj med disse PFAS er derfor helt lovlige produkter, hvor butikspersonalet ikke har pligt til at vide, om der er PFAS i udendørstøjet. Der findes dog enkelte undtagelser: Hvis der er PFAS i udendørstøjet, som findes på den såkaldte kandidatliste, skal butikken inden for 45 dage kunne svare på, om disse findes i produktet. Læs mere her.