Ringsbjerg Højspændingsstation og tre 400 kV kabelanlæg

Miljøstyrelsen opfordrer alle interesserede til at komme med idéer og forslag til indholdet af miljøkonsekvensrapporten for etablering af projektet "Ringsbjerg Højspændingsstation og tre 400 kV kabelanlæg". Idéer og forslag til miljøkonsekvensrapporten skal være modtaget senest den 19. juni 2024.

Der er med Klimaaftale om grøn strøm og varme 2022 et ønske om at fremskynde den grønne omstilling, hvilket betyder, at der skal etableres anlæg, så der kan modtages og håndteres yderligere mængder af strøm fra bl.a. vindmølleparker. Dette betyder, at kapaciteten på Sjælland skal øges, hvilket kræver en forstærkning og udbygning af transmissionsnettet.

 

Projektet omfatter etablering af en 400 kV højspændingsstation i Køge Kommune, sydvest for Køge by og umiddelbart nordøst for landsbyen Ringsbjerg – kaldet Ringsbjerg Højspændingsstation. Desuden omfatter projektet et nedgravet 400 kV kabelanlæg fra Ringsbjerg Højspændingsstation til Bjæverskov Højspændingsstation i Køge Kommune af ca. 8 km, samt to parallelle nedgravede 400 kV kabelanlæg fra Ringsbjerg Højspændingsstation til en planlagt højspændingsstation ved Solhøj i Høje-Taastrup Kommune af ca. 29 km (Solhøj Højspændingsstation bliver etableret i forbindelse med projekter Energiø Bornholm og er dermed ikke en del af Ringsbjerg Projektet). Kabelanlægget mellem Ringsbjerg og Solhøj etableres gennem kommunerne Køge, Solrød, Roskilde, Greve, Høje-Taastrup og Ishøj.

Projektet omfatter endvidere opsætning af to master nord for Bjæverskov Højspændingsstation med tilhørende luftledninger.

Med denne idéfase igangsætter Miljøstyrelsen miljøvurderingen af Ringsbjerg Højspændingsstation og tre 400 kV kabelanlæg. Denne høring giver alle med interesse i projektet, mulighed for at stille spørgsmål og komme med ideer, kommentarer og forslag til projektet samt emner til det videre arbejde.

 

Parallelt med miljøvurderingen skal der tilvejebringes plangrundlag for Ringsbjerg Højspændingsstation. Plan- og Landdistriktsstyrelsen under By-, Land- og Kirkeministeriet er myndighed herfor og vil udarbejde plangrundlaget via et landsplandirektiv. Landsplansdirektivet vil også inkludere en koblingsstation, som anlægges i forbindelse med projektet Kriegers Flak II Havvindmøllepark. Der kan læses mere om dette i Ideoplægget samt bygherres projektbeskrivelse (se nedenstående).

Ideoplæg

Miljøstyrelsen har udarbejdet et idéoplæg, der beskriver projektet, de mulige påvirkninger som projektet kan medføre samt borgernes muligheder for at komme med input til indholdet af miljøkonsekvensrapporten, hvilket kan findes via nedenstående link. Derudover er der også linket til bygherres projektbeskrivelse og ansøgning:

Yderligere oplysninger om projektet vil løbende blive offentliggjort på Miljøstyrelsens hjemmeside på følgende underside:

Projekthjemmeside for Ringsbjerg Højspændingsstation og tre 400 kV kabelanlæg

Kortoversigt

På bygherres hjemmeside findes også et interaktivt kort, hvor kabelstrækning samt stationsplaceringerne kan ses, og hvor der kan zoomes ind på de matrikler, der har interesse.

Linket til kortet findes her: Ringsbjerg Højspændingsstation og tre 400 kV kabelanlæg

Borgermøde

Dine idéer og forslag er vigtige for at afdække projektets mulige konsekvenser for miljøet. For at blive klædt på til at komme med høringssvar inviteres alle interesserede til borgermøde. På borgermødet kan du høre om Energinets forslag til Ringsbjerg Højspændingsstation og de tre 400 kV kabelanlæg, herunder placering af højspændingsstationen, miljøvurderingen og landsplansdirektivet. Du kan også stille spørgsmål til medarbejdere fra Miljøstyrelsen og Energinet.

Energinet indkalder til borgermøde onsdag den 29. maj 2024 på adressen:

Comwell Køge Strand

Strandvejen 111

4600 Køge

Der vil være åbent for personlig dialog inden præsentationen fra kl. 16.00-17.00 herefter vil der være præsentation af projektet og fælles debat fra kl. 17.00-18.00, og fra kl. ca. 18.00-20.00 vil der være mulighed for at stille yderligere spørgsmål og individuelle henvendelser ved emne opdelte borde.

Tilmelding:

Tilmelding til borgermødet skal ske på mail til: lik@energinet.dk.

Du kan derudover læse mere om borgermødet på følgende link: https://energinet.dk/anlaegsprojekter/projektliste/ringsbjerg/.

 

Høringssvar

Vi skal have modtaget dine idéer og forslag skriftligt per e-mail eller brev senest den 19. juni 2024.

Dit bidrag skal sendes til:

Miljøstyrelsen

mst@mst.dk

Anfør venligst emnet: Miljøvurdering af Ringsbjerg Højspændingsstation og tre 400 kV kabelanlæg, j.nr. 2024-18138.

Herudover bedes du/I anføre navn og adresse i høringssvaret.

Alternativt kan bidraget sendes som brevpost til:

Miljøstyrelsen

Tolderlundsvej 5

5000 Odense C

Offentliggørelse

Vi gør opmærksom på, at der er åbenhed i Miljøstyrelsens sagsbehandling, og at indkomne idéer og forslag er omfattet af reglerne om aktindsigt. For god ordens skyld skal vi desuden oplyse, at dit navn og adresse vil kunne optræde i Miljøstyrelsens afgørelse, som bl.a. offentliggøres på Miljøstyrelsens hjemmeside. Enhver, som er interesseret, kan bede om at få en kopi af indkomne svar. Derudover vil modtagne bemærkninger kunne blive forelagt ansøgeren til kommentering, hvis vi skønner, at det er nødvendigt.