1a
Æggeskallen er hvid-gulig, uigennemsigtig og fast.......2
1b
Ægget er gennemsigtigt og geléagtigt.........................7
2a
Æg under 2 mm.
Stammer fra små nøgensnegle, fx pindsvinesnegl, eller små skalbærende snegle, fx glanssnegle.
Stor glanssnegls
Oxychilus drapernaudi
´s æg har en tynd og hård skal, som er helt hvid eller gulligt hvid. Ægget er næsten kuglerundt og lidt ru i overfladen. Der ligger som regel fra 1-17 æg i et kuld.
2b
Æg større end 2 mm.................................................3
3a
Æg ca. 2-3 mm i diameter.........................................4
3b
Æg over 3 mm diameter...........................................5
4
Æg fra en mellemstor snegl med hus. Fx havesnegl, lundsnegl og kratsnegl, eller fra nøgensneglene brunsnegl og nøgen havesnegl.
Lundsneglens
Cepaea nemoralis
’s æg (kun 3 stk. i vores undersøgelse) er gennemsnitligt 2,5 mm lange og 1,96 mm brede. De er ovale 1:0,77 (længde:bredde). Steenberg 1911 angiver, at æggene lægges i jordhuler i ret variabelt antal, nemlig fra 10-80 stk., i almindelighed dog med en klump på et halvt hundrede stykker. De er nærmest ovale, ca. 2,75-3 mm lange og 2½ mm brede.

Kratsnegl
Arianata arbustorum
’s æg er gennemsnitligt 2,83 mm lange og 2,71 mm brede. De er hvide og nærmest runde, 1:0,96 (længde:bredde).
Brunsnegls
Arion subfuscus
’s æg er gennemsnitligt 3,13 mm (±0,65sd) lange og 2,6 mm brede og let ovale, 1:0.86 (længde: bredde).
Nøgen havesnegl
Arion hortensis
. Steenberg (1911) skriver, at æggene lægges i jordhuller i kuld på 50-80 æg. De er kugleformede, først halvgennemsigtige og svagt mælkehvide, senere uigennemsigtige og gullige. Ægstørrelsen er 2-3 mm.
Lyretegnet skovsnegls
Arion circumscriptus'
. Gavin et al. (2005) beskriver æg af lyretegnet snegl som perle hvide, 1,5-2 mm.
5a
Æg over 6 mm i diameter.
Stammer fra vinbjergsnegl.
Vinbjergsneglens
H. pomatia
´s æg findes praktisk taget altid nedgravet i en lille hule under jordoverfladen. Æggene er hvide og lidt elastiske, når man trykker på dem.
5b
Æg 3-6 mm i diameter....................6

6
Æg mellem 3,5 og 5,0 mm.
Stammer fra en af de store arter i Arionslægten. Æggene forveksles nemt med hinanden. Hvis de findes i en have, drejer det sig højst sandsynligt om dræbersnegleæg (se nedenfor). De to øvrige, store arter i slægten er tilknyttet skove (sort skovsnegl
Arion ater
) og parker (rød skovsnegl
Arion rufus
).
Rød skovsnegls
Arion rufus
’ æg er som helt nylagte kridhvide og skinnende blanke. Efter et par dage bliver de mere matte i overfladen og nærmest elfenbenshvide. De er gennemsnitligt 4,13 mm lange og 3,76 brede og omgivet af en tynd kalkskal. Æggene virker helt kuglerunde, 1: 0,93 (længde:bredde). De kan findes enkeltvis, men typisk i kuld på 20-30 stk., som er lagt under barkstykker.
Sort skovsnegl
Arion ater
. Steenberg 1911 beskriver æggene som ovale, 4 x 5 mm, halvklare og med en læderagtig skal, hvori der er indlejret talrige, fine kalkkorn. Hvis æggene tørres, bliver de hvide.
Dræbersneglens
Arion lusitanicus
’ æg er blanke og skinnende som helt nylagte. De er ikke kridhvide som den røde skovsnegls, men noget gullige, og de bliver matte på overfladen efter et par dage. Æggene er gennemsnitligt 3,88 mm lange og 3,40 mm brede og omgivet af en tynd kalkskal. Æggene virker ovale, 1:0,87 (længde:bredde). De er som regel altid lagt i kuld på 30-60 stk., fx under sten eller et gammelt bræt. De lægges kun sjældent frit på jordoverfladen.
7a
Æg 3-6 mm og gennemsigtigt.

Stammer fra plettet gråsnegl eller spædsnegl. Æg af spædsnegl er gennemsnitligt lidt mindre end plettet gråsnegls æg.
Plettet gråsnegls
Limax maximus
’ æg er næsten kuglerunde, 1:0,94 (længde:bredde) og gennemsnitligt 4,44 mm lange og 4,16 mm brede. I enkelte tilfælde kan de være op til 6 mm store. Æggene ligger ofte i store klumper under sten og træstykker.

Spædsneglens
Limax tenellus
’ æg er gennemsnitligt 3,60 mm lange og 3,15 mm brede. De er klare, svagt mælkede og svagt ovale, 1:0,88 (længde:bredde).
7b
Æg 3-6 mm, gennemsigtigt og meget ovalt
Æg af bøgesnegl.

Bøgesneglens
Limax marginatus
’ æg er meget ovale, 1:0,76 (længde:bredde) og ofte lidt spidse i den ene ende, gennemsnitligt 4,79 mm lange og 3,63 mm brede. Æggene er klare og ganske svagt gulligt-grønne.
7c
Æg er mindre end 3 mm..........................8
8
Æg rundt, gennemsigtigt og mindre end 3 mm.

Æg af agersnegle eller lyretegnet skovsnegl.
Agersnegles æg måler er i gennemsnit 2,26 mm lange og 2,04 mm brede. De er klare og svagt ovale, 1:0,89 (længde:bredde). De lægges spredt eller i klumper i jorden.
Fra Danmark kendes pt. flg. arter af agersnegl: Almindelig agersnegl
Deroceras agreste
, Netsnegl
Deroceras reticulates
, Maltesersnegl
Deroceras caruanae
og Glatsnegl
Deroceras laeve
.