I hvilke typer af udendørstøj findes der PFAS?

undefined

PFAS har mange egenskaber. De fleste er stabile, holdbare og kan gøre tekstiler vand- og smudsafvisende. Derfor bruges PFAS ofte i udendørstøj som fx handsker, luffer, flyverdragter, regntøj, overtræksbukser, løbejakker, skitøj og andet all weather-tøj. Udover udendørstøj findes PFAS også i andre tekstilprodukter som fx fodtøj, telte, møbler og rygsække. 

En god tommelfingerregel er, at der som udgangspunkt kun findes PFAS i udendørstøj, som er vand- og smudsafvisende. Der er typisk ikke PFAS i strikhuer, uldjakker og uldsokker,  bl.a. fordi uld fra naturens side er vand- og smudsafvisende

Hvis dit behov er, at udendørstøjet skal være vandafvisende, findes der i dag gode alternativer, som ikke indeholder PFAS og som stadig kan holde dig tør. De fluorfri alternativer har ikke samme smudsafvisende effekt, som PFAS, men der udvikles hele tiden nye PFAS-frie midler og teknologier til at gøre udendørstøj smudsafvisende. 

At fluor i tandpasta og fluor i tøj ikke er det samme ”, var blandt andet én af de myter forfatter og blogger Cana Buttenschøn fik afkræftet da hun talte med Miljøstyrelsen.

"Jeg synes det var vildt mærkelig at spørge mig, om jeg vidste om min løbejakke indeholdt fluor. ’Mel i min jakke’?" Sådan skriver træningsekspert Michelle Kristensen på sin blog, men det var ikke mel, hun havde i sin løbejakke

Linker dig til Facebook siden for Hverdagskemi