I hvilke typer af udendørstøj findes der fluorstoffer?

undefined

Fluorstoffer er smarte stoffer. De er stabile, holdbare og kan gøre tekstiler vand- og smudsafvisende. Derfor bruges fluorstofferne ofte i udendørstøj som fx handsker, luffer, flyverdragter, regntøj, overtræksbukser, løbejakker, sko med stof, skitøj og andet all weather-tøj. Bortset fra udendørstøj, findes fluorstoffer også i andre tekstilprodukter som fx fodtøj, telte og rygsække. 

En god tommelfingerregel er, at der som udgangspunkt kun findes fluorstoffer i udendørstøj, som er vand- og smudsafvisende. Der er typisk ikke fluorstoffer i strikhuer, uldjakker og uldsokker,  bl.a. fordi uld fra naturens side er vand- og smudsafvisende

Hvis dit behov er, at udendørstøjet skal være vandafvisende, findes der i dag gode alternativer, som ikke indeholder fluorstoffer og som stadig kan holde dig tør. De fluorfri alternativer har ikke samme smudsafvisende effekt, som fluorstofferne, men der udvikles hele tiden nye fluorfri midler og teknologier til at gøre udendørstøj smudsafvisende. 

At fluor i tandpasta og fluor i tøj ikke er det samme ”, var blandt andet én af de myter forfatter og blogger Cana Buttenschøn fik afkræftet da hun talte med Miljøstyrelsen.

"Jeg synes det var vildt mærkelig at spørge mig, om jeg vidste om min løbejakke indeholdt fluor. ’Mel i min jakke’?" Sådan skriver træningsekspert Michelle Kristensen på sin blog, men det var ikke mel, hun havde i sin løbejakke

Linker dig til Facebook siden for Hverdagskemi