Tips om shampoo, balsam og hårstyling

Den væsentligste sundhedsrisiko ved at bruge sæbe, shampoo, balsam og hårstylingprodukter er risikoen for allergi og i nogle tilfælde tør og irriteret hud. Miljøet påvirkes også, da store mængder sæbe, shampoo og balsam skylles ud i afløbet.

Det er en god ide at tænke over, hvilke produkter du vælger til at vaske krop og hår samt style håret. Når du så har valgt dine produkter, er det desuden en god ide kun at bruge de nødvendige mængder – både for din egen skyld og for at skåne miljøet.

Tips om valg af shampoo

  1. Hvis du vælger Svanemærkede shampooer mm, får du produkter, der hører til blandt de mindst miljøbelastende, og der er også i vid udstrækning taget hensyn til sundhed. Vær dog opmærksom på, at der godt kan være parfume i.
  2. Overvej at vælge uparfumerede produkter for at nedsætte din risiko for allergi.
  3. Anvend kun de mængder, der er nødvendige. På den måde minimerer du din egen allergirisiko og belastningen af vandmiljøet.
  4. Vær omhyggelig med at skylle sæbe, shampoo og balsam ud. Rester kan give irritation af hud og hovedbund.
  5. Vælg fast sæbe frem for flydende. De indeholder typisk mindre konserveringsmidler og risikoen for allergi er derfor mindre. Samtidig bruger du mindre mængder pr. vask og belaster miljøet mindre.
  6. Det er en god ide at undgå produkter på sprayform, da en spray forstøver produktet til meget små dråber, der hænger i luften i længere tid og kan indåndes. Vælg evt. en pumpe i stedet, de laver ikke så små dråber som en spraydåse.
  7. Undgå produkter med det bakteriedræbende stof triclosan. Det er ikke nødvendigt ved en normal hygiejne, og stoffet er mistænkt for at kunne skabe resistens blandt bakterier.

I øvrigt gælder som ved alt andet kosmetik, at hvis du er allergisk, bør du altid læse indholdsdeklarationen, før du køber et produkt, så du kan undgå det eller de stoffer, du ikke kan tåle.

Læs mere på siden om shampoo, balsam og hårstyling

Læs mere om shampoo, balsam og hårstyling

Tips om hårfarve og hårblegning

Tips om permanent og hårudglatning

Allergi fra kosmetiske produkter

Miljømærker

Rapport: Kortlægning af kemiske stoffer i hårstylingsprodukter , Miljøstyrelsen 2002

Rapport: Kortlægning af kemiske stoffer i skælshampoo , Miljøstyrelsen 2005

Rapport: Kortlægning og sundheds- og miljømæssig vurdering af håndsæbe , Miljøstyrelsen 2006

Hårstylingsprodukter giver ikke kræft , pressemeddelelse, Miljøstyrelsen 2004

Hårstylingsprodukter er ikke sundhedsfarlige , notat, Miljøstyrelsen 2004

Fakta om Triclosan

Andre hjemmesider

Den videnskabelig komites vurdering af zinkpyrithion i skælshampoo , EU 2005

Videncenter for Allergi