Shampoo, balsam og hårstyling

Tips om shampoo, balsam og hårstyling Den væsentligste sundhedsrisiko ved at bruge sæbe, shampoo, balsam og hårstylingprodukter er risikoen for allergi og i nogle tilfælde tør og irriteret hud. Miljøet påvirkes også, da store mængder sæbe, shampoo og balsam skylles ud i afløbet.

Det er en god ide at tænke over, hvilke produkter du vælger til at vaske krop og hår samt style håret. Når du så har valgt dine produkter, er det desuden en god ide kun at bruge de nødvendige mængder – både for din egen skyld og for at skåne miljøet.

Tips 

  1. Hvis du vælger Svanemærkede shampooer mm, får du produkter, der hører til blandt de mindst miljøbelastende, og der er også i vid udstrækning taget hensyn til sundhed. Vær dog opmærksom på, at der godt kan være parfume i.

  2. Overvej at vælge uparfumerede produkter for at nedsætte din risiko for allergi.

  3. Anvend kun de mængder, der er nødvendige. På den måde minimerer du din egen allergirisiko og belastningen af vandmiljøet.

  4. Vær omhyggelig med at skylle sæbe, shampoo og balsam ud. Rester kan give irritation af hud og hovedbund.

  5. Vælg fast sæbe frem for flydende. De indeholder typisk mindre konserveringsmidler og risikoen for allergi er derfor mindre. Samtidig bruger du mindre mængder pr. vask og belaster miljøet mindre.

  6. Det er en god ide at undgå produkter på sprayform, da en spray forstøver produktet til meget små dråber, der hænger i luften i længere tid og kan indåndes. Vælg evt. en pumpe i stedet, de laver ikke så små dråber som en spraydåse.

  7. Undgå produkter med det bakteriedræbende stof triclosan. Det er ikke nødvendigt ved en normal hygiejne, og stoffet er mistænkt for at kunne skabe resistens blandt bakterier.

I øvrigt gælder som ved alt andet kosmetik, at hvis du er allergisk, bør du altid læse indholdsdeklarationen, før du køber et produkt, så du kan undgå det eller de stoffer, du ikke kan tåle.

Fakta

Shampoo og sæbe 

De aktive stoffer i sæber og shampooer, sæbestofferne, kaldes tensider. Tensiderne er karakteriseret ved at kunne opløse fedtstoffer og snavs samtidig med, at de er vandopløselige og derfor kan skylles af med vand. Derudover indeholder sæber og shampooer typisk farve, parfume, konserveringsmidler og en række andre stoffer. Nogle sæber indeholder også bakteriedræbende stoffer, f.eks. triclosan. Triclosan mistænkes for at kunne skabe resistens hos bakterier, og det er ikke nødvendigt at anvende bakteriedræbende stoffer, når man ellers sørger for en god hygiejne.

Skælshampoo kan være både kosmetik og lægemiddel. Hos mange skyldes skæl tør hovedbund, og det behandles med skælshampoo med eksempelvis zinkpyrithion. En skælshampoo kan også indeholde ketoconazol, som er et svampemiddel, men i så fald er shampooen et lægemiddel, der kun bør anvendes til at behandle skæl, der skyldes svampeinfektioner. Zinkpyrithion er skadeligt for vandmiljøet.

Balsam

Balsam indeholder mange af de samme stoffer som shampoo og sæbe, men der anvendes en anden type tensider. Den type tensider, man bruger i balsam er mere skadelig for miljøet end den type man bruger i sæbe og shampoo.

Hårstylingsprodukter

Hårstylingsprodukter som skum, mousse, lak og voks indeholder typisk en såkaldt polymer, som har til formål at danne en hinde rundt om hårstrået for at stabilisere håret, så det kan formes - ”styles”. Desuden indeholder hårstylingsprodukter en række hjælpestoffer, f.eks. blødgørere, kompleksdannere, fortykkelsesmidler, pH-regulatorer, parfume, farvestoffer, emulgatorer, antistatiske midler, konserveringsmidler samt eventuelt vitaminer og UV-filtre.

Allergi

Den væsentligste risiko ved brug af sæbe, shampoo, balsam og hårstylingsprodukter er allergi. Det er umuligt at forudsige, hvem der får allergiske reaktioner, da det er individuelt, hvad vi reagerer på og hvordan vi reagerer, men det er typisk konserveringsmidler og parfumestoffer, som kan udløse allergiske reaktioner. De fleste flydende sæber har et stor vandindhold, og derfor er det også nødvendigt at konservere dem. Faste sæber derimod indeholder mindre konserveringsmidler, så risikoen for allergi over for konserveringsmidler er derfor typisk mindre. Nogle sæber og shampooer kan også irritere huden og hovedbunden, hvis man i forvejen har sart og tør hud.

Svanemærket

Stort set alle de produkter vi bruger til at vaske, pleje og style vores hår kan skade miljøet. Sæber, shampoo og balsam kan skade vandmiljøet, når de skylles ud i afløbet. Hvis du vælger Svanemærkede produkter, er der tænkt over valget af sæbestoffer mm, og du får produkter, der belaster miljøet mindst muligt. Samtidig stilles der også en række krav til indhold af stoffer, der kan være problematiske sundhedsmæssigt.