En T-shirt er ikke bare en T-shirt

Din T-shirt har nemlig en bagside, ligesom resten af dit tøj. En bagside mod din hud, og mod den verden, den er produceret i. Udover et stort vandforbrug og CO2-aftryk, så bruger man i tøjindustrien også store mængder af kemikalier, også kemikalier, der kan være skadelige for miljøet og din sundhed. Går du op i miljø og klima? Går du op i din egen hud og det aftryk du og dit tøj sætter på verden?  Vær med til at sprede budskabet om at kemikalier ikke bør være på mode. 


Deltag i raffle (Konkurrencen er slut)

Vind en unik redesigned T-shirt.

190 forskellige genbrugs T-shirts har fået påtrykt hver deres unikke illustration designet af @annadegnbol og @klaragraah.
Vær med i vores raffle om de unikke genbrugs T-shirts. De fortæller sammen en vigtig historie om kemi i mode. 

Kampagnevideo


Det kan du selv gøre

 


KIG EFTER DE RIGTIGE MÆRKER 
Vil du gå efter mere ansvarligt produceret tøj og samtidig undgå problematiske kemikalier, skal du se efter mærker, som er kontrollerede. Hold bl.a øje med GOTS-mærket, EU-Blomsten og Svane-mærket for mindre skadelig kemi i tøj. 

Læs mere om mærkerne.

""

VASK NYT TØJ FØR BRUG

Nogle af de kemiske stoffer fra produktionen hænger stadig fast i tøjet, når du køber det. Nyt uvasket tøj mod huden kan give allergiske reaktioner, udslæt og hudirritation. Så vask dit nye tøj  inden brug, så skylles en del af kemikalierne heldigvis ud.

 

""

GENBRUG, DEL OG BYT
Jo flere, der bruger tøjet, jo færre stykker tøj er der brug for – og på den måde sparer du ressourcer til produktion af nyt tøj. Når du ikke har brug for tøjet mere, så genbrug, del eller byt gerne.


3 kg kemi til 1 kg T-shirts!
Vidste du det?

 

Når den nyindkøbte t-shirt (og andet tøj) møder huden for første gang, tænker de færreste over, at den indeholder kemikalier.
Kemikalierne tilsættes i alle faser af produktionen – lige fra sprøjtemidlerne på bomuldsmarken til vævning, indfarvning, syning og når tøjfibrene strækkes, stryges og dampes før pakning. 
Kemikalierne kan have flere forskellige formål, fx at blege eller farve, lave et print, gøre stoffet blødt, krølfrit, lugtfrit, vandafvisende eller få det til at se slidt ud.  
En del af kemikalierne vaskes ud under produktionsprocessen, og ender ofte med at forurene miljø og mennesker i produktionslandene, mens andre, som f.eks.  farvestoffer, imprægnering og antibakteriel behandling, bliver siddende i det nye tøj og vandrer med videre til dit klædeskab. 
Det kræver i gennemsnit 3 kg kemikalier at producere 1 kg bomulds t-shirts, og udover de betydelige klima- og miljøaftryk, det medfører, kan det for eksempel også give allergiske reaktioner, udslæt og hudirritation, og desuden mistænkes nogle kemikalier også for at være hormonforstyrrende.

Kend kemikalierne

 Læs om nogle af de kemikalier, som vi ikke vil have for meget af i tøj  

 

FARVESTOFFER

Ved farvning af tekstiler bruges en lang række farvestoffer. Nogle farver indeholder tungmetaller som fx krom, kobber, nikkel, zink, cadmium og bly. En række farvestoffer kan være allergifremkaldende. Nogle mistænkes også for at være kræftfremkaldende og mange er giftige for vandmiljøet. Især tungmetallerne er problematiske for både sundhed og miljø.

Hvad kan du gøre?

Vask altid tøjet inden du bruger det første gang og køb tøj med miljømærker. 

FORMALDEHYD

Formaldehyd tilsættes tekstiler for at modvirke, at de krymper og krøller og for at binde farve og afvise smuds. Desuden bruges formaldehyd som konserveringsmiddel for at forhindre, at tøjet rådner under transport over lange afstande. Formaldehyd kan give hudirritation samt allergiske reaktioner. Formaldehyd er kræftfremkaldende ved indånding i særligt høje doser, som typisk kun vil forekomme i arbejdsmiljøet ved fremstilling og brug af formaldehyd.

Hvad kan du gøre?

Vask altid tøjet inden du bruger det første gang og køb tøj med miljømærker.

BAKTERIEDRÆBENDE MIDLER

Midler som fx nanosølv, tilsættes tøj for at dræbe bakterier og dermed modvirke dårlig lugt. Midlerne bruges bl.a. i sportstøj, outdoor-tøj og strømper. Bakteriedræbende midler kan være meget giftige for vandmiljøet.

Hvad kan du gøre?

Vær ekstra opmærksom på tøj, der er mærket som lugtfrit, svedfrit eller antibakterielt, så indeholder det sikkert bakteriedræbende midler. Køb tøj med miljømærker.

FLOURSTOFFER

Anvendes ofte til at gøre tøjet vand- og smudsafvisende. Findes særligt i outdoor-tøj, regntøj og andet overtøj. Perfluorerede stoffer (PFAS) er ekstremt svært nedbrydelige i naturen og udgør derfor en risiko for miljøet såvel som vores grundvand og drikkevand.  Dette er særligt et problem da flourerede stoffer mistænkes for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende.

Hvad kan du gøre

Gå efter tøj, som er mærket med ”Fri For Fluorstoffer”, ”PFC fri”, ”Fluorocarbon free” eller ”Fluorine free”. Vær ektra opmærksom når tøjet reklameres med som vand- og smudsafvisende.

Kend mærkerne

 

Svanemærket er Nordens officielle miljømærke og stiller bl.a. skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige kemikalier. En række kemikalier er helt forbudt at bruge i produktionen – og samtidig har det færdige tøj belastet miljøet mindst muligt. Fx er der krav til spildevandet fra bl.a. uldvaskerier og farverier. Svanemærket fremmer økologisk bomuld – og stiller krav til kvalitet, farveægthed og krympningsgrad.

EU-Blomsten er det officielle europæiske miljømærke. Tøj certificeret med EU-Blomsten lever op til krav om begrænset brug af sundheds- og miljøskadelige stoffer samt krav om reduktion af vand- og luftforurening. Tøj med EU-Blomsten skal desuden leve op til krav om farvebestandighed ved udsættelse for sved, vask og lyspåvirkning.

GOTS er et internationalt mærke for økologisk tøj. Vælger du GOTS mærket tøj er du sikker på at mindst 70% af fibrene i tøjet er økologisk. I alle trin af produktionen, stilles der arbejds- og miljøkrav, hvor der både er fokus på personlig sundhed samt miljøpåvirkning. Dette sikres gennem kemikaliebegrænsning og forbud.