Sko og støvler uden pvc og ftalater

Sko og støvler kan indeholde PVC og blødgørende ftalater, som kan skade sundhed og miljø.

Sko og støvler kan indeholde PVC og blødgørende ftalater, som kan skade sundhed og miljø.

I sko bruges blød PVC med ftalater som kunstskind til plastforstærkninger og logoer samt i nogle typer skosåler.

Blød PVC indeholder ofte ftalater. Nogle af disse er skadelige over for mennesker og miljø. Selvom de mest problematiske ftalater i dag er udfasede/regulerede, så optræder mange flere ftalater på kandidatlisten over særligt problematiske stoffer. Disse kan stadigvæk anvendes. Som forbruger kan man kræve at få oplyst inden for 45 dage, om forbrugerprodukter indeholder de pågældende ftalater eller andre stoffer på kandidatlisten.

PVC indeholder store mængder klor, og i modsætning til mange andre materialer så afgiver PVC saltsyre, når det bliver brændt. Når PVC-affald brændes i affaldsforbrænding resulterer dette i større mængder af restprodukter, der skal bortskaffes.

Tips om sko og støvler uden pvc og ftalater

  • Køb og spørg generelt efter blomstmærkede og svanemærkede produkter, der har begrænset indhold af krom, formaldehyd og andre miljø- og sundhedsskadelige stoffer i læder, tekstiler og plast til sko.

  • Tjek på skoens mærkning, hvilke materialer overdel, indersål og ydersål er lavet af

  • Se dig især godt for, når du køber sportssko, laksko og støvler og plateausko 

  • Undgå at købe sko med en overdel lavet af kunstskind. Vælg læder eller stof i stedet.

  • Vælg sko med såler af alternative materialer, f.eks. polyurethan (PUR eller PU) eller urethangummi

  • Hvis du er i tvivl om materialerne – spørg i butikken

  • I forholdet til indholdet af ftalater, så kan du bruge app’en Tjek Kemien. Her kan du scanne stregkoder og spørge leverandøren om produktet indeholder stoffer på kandidatlisten. Bemærk at du ikke kan spørge til fødevarer, kosmetik, maling, rengøringsmidler og lignende. Læs mere om Tjek Kemien.

  • Du kan frasortere PVC produkter i det almindelige husholdningsaffald og aflevere det direkte til genbrugspladsen. Dermed undgår du, at det fejlagtigt havner i en affaldsforbrænding.