Imprægneringsmidler

Imprægneringsmidler kan du få som pumpespray eller spraydåse, også kaldet aerosolspray. Men der er forskel på, i hvor høj grad du indånder indholdsstofferne fra de to forskellige typer sprays. Så hvis du imprægnerer, så anbefaler Miljøstyrelsen at vælge en pumpespray frem for spraydåse, så du kan begrænse unødig udsættelse fra blandt andet PFAS og andre kemiske stoffer, når du imprægnerer dit tøj, sko og møbler.

Undersøgelser viser, at en del forbrugere har oplevet gener efter brug af forskellige imprægneringsmidler på sprayform. Symptomer er typisk hoste, trykken for brystet, stakåndethed, åndedrætsbesvær, hovedpine, kvalme og feber. I nogle tilfælde kan symptomerne udvikle sig til kemisk lungebetændelse, lungeødem og andre alvorlige tilstande.

Årsagen til generne kan være vanskelig at påvise, men det skyldes sandsynligvis, at når imprægneringen sprayes ud i de bittesmå dråber (aerosoler), er der en forøget risiko for, at man som forbruger indånder nogle af disse dråber, hvis man anvender produkterne indendørs uden tilstrækkelig udluftning. Dråberne er så små, at de kan indåndes langt ned i lungerne, hvilket sammen med den kemiske sammensætning af imprægneringsprodukterne kan forklare, hvorfor nogle bliver syge. Derfor er det vigtigt at undgå at indånde disse aerosoler.

Imprægneringsmidler indeholder ofte PFAS
Imprægneringsmidler til for eksempel sko, støvler, jakker, tæpper eller møbler indeholder desuden ofte PFAS.
PFAS kan bl.a. findes i imprægneringsmidler til sko, støvler, telte, jakker, tæpper eller møbler. PFAS i imprægneringsmidler tilføres produkter på grund af stoffernes slidstyrke samt vand- og smudsafvisende egenskaber.

Tips om imprægneringsmidler

  • Køb imprægnerings produkter, der kan påføres med svamp, børste eller klud.

  • Hvis det ikke er muligt at undgå spray, vælg da spray med pumpe. Undgå så vidt muligt aerosolspray (spraydåse), da drivgas kan være medvirkende til, at dråbestørrelsen bliver mindre.

  • Gå efter mærkninger som ”Fri for fluorstoffer”, "Fluorcarbon fri", ”PFAS-fri” eller ”PFC-fri”, så der ikke er PFAS i din imprægnering.

  • Undlad selv at imprægnere større ting som møbler og lignende.
  • Spray udendørs, og lad være at stå i vindretningen.

  • Hold spraydåsen så langt fra ansigtet som muligt. Og undgå at indånde dampene.
  • Hvis produktet skal anvendes inden døre, så brug kun produkter, der er beregnet til det og altid i små mængder.

  • Brug eventuelt støvfiltermaske og plasthandsker for at reducere indånding og hud kontakt.

  • Lad ikke dine børn bruge sprayprodukter og spray ikke, når der er børn eller kæledyr i nærheden.
  • Sørg for god udluftning både under og efter brug, og gå ud af lokalet, så snart du er færdig med at spraye.