Tips om insekter i hjemmet

Har du fået ubudne gæster i form af insekter i dit hjem, er rengøring på insekternes yndlingssteder ofte nok, og du kan gøre meget for at forebygge insektangreb. Få gode råd til hvordan du kan komme af med insekter i dit hjem på en måde, der både er god for dig og for miljøet.

Bekæmp og forebyg

Gør rent

  1. Støvsug hyppigt - det fjerner både det mad, dyrene lever af, men også dyrene selv og deres larver og æg.
  2. Brug støvsuger frem for gulvvask, da insekter elsker fugt.
  3. Støvsug skuffer og skabe grundigt – især i sprækker og revner.
  4. Hvis man vil være sikker på, at dyrene ikke lever videre i støvsugeren, kan man skifte posen eller fryse støvsugerposen i et par dage.
  5. Støvsug eller bank større tæpper.

Bekæmp insekterne

  1. Har du opdaget insekter i tøj, kan du give det en gang i tørretumbleren eller fryse det 2 døgn.
  2. Hvis det er frostvejr (helst helt ned til -10ºC) kan man udnytte, at møl ikke kan lide vekslende varme: Sæt møblerne/tæpperne ud om natten og tag dem ind igen om dagen i 2-3 døgn i træk.
  3. Husk at en fluesmækker er udmærket, hvis der er tale om fluer eller større insekter.
  4. Som sidste udvej kan insektgift være en udvej. Vær opmærksom på, at midlet er godkendt af Miljøstyrelsen. Husk ikke at sprøjte steder, hvor børn kan komme i kontakt med giften.

Forebyg nye angreb

  1. Fjern arnestedet. Det kan være en spurverede under taget, et filtunderlag, rørisoleringer af filt, glemte uldvarer, strikkegarn, nullermænd på utilgængelige steder eller en samling døde insekter eller en død mus på loftet.
  2. Opbevar behandlet tøj i tætsluttende poser, hvis du har haft møl eller tæppebiller.
  3. Pak uldtøj, pelsværk og lignende, der ikke bruges så tit, i tætsluttende poser af plast eller papir.
  4. Er der fugtproblemer i din bolig, så sørg for at få det afhjulpet.

Insekter der kan være i dit hjem

Spyflue

Fluer og spyfluer kan lægge æg i fødevarer og dermed være et hygiejneproblem. Forebyg ved at sætte net for vinduerne. Hvis der er spyflueæg (spy) på et stykke kød, skal du renskære og vaske kødet. Det er ikke farligt at komme til at spise et stykke kød med en enkelt larve eller et par æg.

Kakerlak

Forebyg kakerlakker ved at placere elektriske apparater på en måde, så du kan komme til at gøre rent bag dem. Kakerlakker er praktisk taget altædende, og de kommer frem om natten for at søge føde. Om dagen sidder de og gemmer sig i sprækker og revner – helst i mørke hulrum med god varme, som for eksempel bag elektriske apparater, der står tæt op ad en væg. 

Sølvfisk

Undgå for meget gulvvask, da dyrene er glade for fugt. Søllvfisk eller sølvkræ skjuler sig om dagen i revner og sprækker og kommer frem om natten for at søge føde. Sølvfisk kan bedst lide fugtige steder og findes oftest i badeværelser eller køkkener. Støvsugning i sprækker og revner kan forhindre sølvfisk i at slå sig ned. 

Væggelus

Væggelus kan suge blod fra både mennesker og dyr. Om dagen skjuler de sig og kommer så frem om natten for at finde føde. Væggelusene findes ofte i nærheden af sengen, bag på skabe og billeder, i sprækker ved paneler og lister, bag løst tapet og ved gennemføringer af rør og ledninger – det er her, du skal gøre grundigt rent for at bekæmpe. Har væggelusen slået sig ned i garderoben, kan de bekæmpes ved at vaske og eventuelt tørretumble tøjet eller fryse det i et par døgn.

Møl

Møl gnaver større huller i tekstiler på de samme steder, mens tæppebiller gnaver små huller, hvorefter de vandrer videre og gnaver et andet sted. De voksne møl kan ofte ses flyve rundt, så hvis man ikke har set flyvende møl i sit hjem, vil det typisk være tæppebiller, der har invaderet det.

Klædemøl og pelsmøl angriber tøj i skabe og skuffer. Larverne gnasker helst i uldtøj, uldtæpper, pelsværk og møbelbetræk. Hvis de er meget sultne kan de også kaste sig over bomuld. De flyvende møl gør til gengæld ingen skade.

Tæppebille

Tæppebiller ligner små brune mariehøns, og de er mest aktive om foråret og hen på sensommeren. De kan lægge deres æg direkte i tekstilerne, og larverne laver små, spredte huller. En enkelt tæppebille i ny og næ gør ingen skade, men optræder de i større antal, eller konstaterer man huller i tøj eller tæpper, bør man finde ud af, hvor tæppebillerne kommer fra.

Mere om skadedyr