Jordskred i Randers
Få svar på spørgsmål om jordskredet i Randers. Miljøstyrelsen har samlet svar på de spørgsmål, som er relevante i forhold til jordskredet i Randers. Se herunder på siden.
Der er mange spørgsmål i forbindelse med jordskredet i Randers, som både borgere, lodsejere, medier og andre berørte er interesserede i at få svar på. Miljøstyrelsen vil løbende bringe svar her.
Q&A om jordskred i Randers
Myndighedsopgaven flyttes fra den 1. februar tilbage til Randers Kommune fra Miljøstyrelsen. Den juridiske baggrund er, at miljøskadeloven herfra ikke kan anvendes længere, da det er konstateret, at der ikke kan stilles den fornødne finansielle sikkerhed for afværgning af miljøskade i forhold til Alling Å. Den videre indsats sker derfor med hjemmel i miljøbeskyttelsesloven, hvorefter Miljøstyrelsen ikke har kompetence til at stå for den videre indsats. Når miljøbeskyttelsesloven bruges til den fremtidige indsats, er det nogle andre paragraffer, indsatsen skal udføres efter.
Den ansvarlige for skaden, Nordic Waste A/S, er erklæret konkurs, og et beløb svarende til virksomhedens forsikringssum er nu brugt på indsatsen. Derfor kan miljøskadeloven ikke anvendes længere. Da det var miljøskadeloven, der var brugt til at give tålepåbuddene, skal de derfor også trækkes tilbage. Samtidig flyttes myndighedsopgaven tilbage til Randers Kommune fra Miljøstyrelsen.
Fordi lodsejere har ret til at vide det, inden der f.eks. kører maskiner ind på vedkommendes ejendom, medmindre det er en akutsituation.
Miljøstyrelsen har spurgt Randers Kommune og derigennem Favrskov Kommune om, hvilke matrikler, der kan blive påvirket. På baggrund af disse oplysninger har vi sendt tålepåbud til 183 lodsejere.
Det store antal berørte lodsejere skyldes, at situationen med jordskredet ved/fra Nordic Waste A/S fortsat ændrer sig, så vi har været nødt til at tage højde for forskellige indsatser.
En af de mulige indsatser kan blive at aflede noget af vandet fra Alling Å over til Vissing Bæk og videre via Lilleåen til Gudenåen. Miljøstyrelsen har valgt allerede nu at varsko alle de lodsejere, som vi har kendskab til potentielt kan blive berørt.
Fordi vi fortsat er i en akut situation og tålepåbuddene er en forudsætning for at kunne give Nordic Waste A/S det påbud, som vi har varslet dem om.
Miljøstyrelsen har i varslings- og høringsbrevet til lodsejerne beskrevet retter og pligter. Da situationen gør et hurtigt påbud til Nordic Waste A/S nødvendigt, og brevet er sendt til 183 lodsejere, har det ikke været muligt at give en individuel rådgivning om den enkelte matrikel, som kan blive berørt.
De får mulighed for at blive hørt, inden Miljøstyrelsen træffer afgørelse i sagen.
Det er vigtigt at understrege, at påbuddet er givet til Nordic Waste A/S, men hvis ikke Nordic Waste imødekommer påbuddet, så kan det blive nødvendigt, at Randers kommune eller Miljøstyrelsens entreprenører får adgang til lodsejernes jord. Miljøstyrelsen er opmærksom på, at eventuelle gener for berørte lodsejere skal begrænses mest muligt, når den fortsatte indsats skal planlægges og godkendes, men det kan blive nødvendigt, at Nordic Waste A/S eller deres underentreprenører har adgang til matrikler langs å-systemet.
Det afhænger af hvor på å-systemet, deres ejendom ligger.
Da situationen med jordskredet ved/fra Nordic Waste A/S fortsat udvikler sig, kan det ikke siges med sikkerhed. I udkast til påbuddet til virksomheden ser Miljøstyrelsen indledningsvis på en 6 måneders periode, men for nogle lodsejere er der allerede oversvømmelse, mens andre måske slet ikke bliver berørt.
Der er ikke taget stilling til, hvordan en eventuel kompensation kan se ud. Det er her vigtigt, at lodsejerne kan blive berørt på forskellig måde. Nogle langs Alling Å er allerede berørt – primært pga opstuvning af vand. Andre, f.eks. langs Vissing Bæk og vandløbsstrækninger herfra mod Gudenåen, er p.t. ikke berørt, og hvis de bliver det, kan det måske nærmere blive i form af køreplader i forbindelse med eventuel uddybning af vandløb.
Nej. Det gør der ikke.
Da fristen udløb onsdag den 17. januar klokken 16.00., forholdt Miljøstyrelsen sig til de høringssvar, der var indkomne og vurderede, hvilken betydning de ville få for påbuddet, der blev meldt den 21. januar.
Miljøstyrelsen overvåger den generelle tilstand i vandmiljøet og har undersøgelseslokaliteter i Alling Å både ovenfor og neden for området med jordskredet. Det er dog ikke planlagt, at der udtages ekstra prøver på baggrund af jordskredet, og stationerne overvåges med års mellemrum. Det indgår i påbuddet til virksomheden, at der skal foretages mere hyppige prøvetagninger i Alling Å på en lokalitet ovenfor og to lokaliteter neden for jordskredet.
Intet tyder på at der skulle være risiko for drikkevandet, eftersom der ikke er drikkevandsboringer i området. Undergrunden er præget af massiv lerjord, og der er derfor ingen grundvandsdannelse. Kommunen har oplyst, at der ikke er risiko for påvirkning af drikkevand, hvilket er bekræftet af en screening gennemført af Miljøstyrelsen.
Miljøstyrelsen har ikke for indeværende oplysninger om andre lignende tilfælde, og betragter det som en usædvanlig situation. Miljøstyrelsen ligger dog ikke inde med oplysninger om de miljøgodkendelsessager, som kommunerne har ansvar for.
Tilsynsnotater for Ølst
Nedenfor finder du de tilsynsnotater, som Miljøstyrelsen har udarbejdet.