Producentansvar batterier

Fra 18. august 2025 gælder nye regler for producentansvar på batterier. Reglerne gælder alle batterier og produkter, der indeholder batterier. Reglerne betyder, at virksomheder der for første gang gør batterier tilgængelige på det danske marked, har ansvar for hele batteriets livscyklus. På denne side kan du læse mere om de nye regler for producentansvar for batterier, og hvordan din virksomhed lever op til kravene. Bemærk, at batteriforordningen også fastsætter produktkrav for batterier. Læs mere nedenfor. (siden er senest opdateret 01.04.25)

NYHEDER

Høring af batteribekendtgørelsen

Miljøstyrelsen har pr. 1. april 2025 sendt batteribekendtgørelsen i høring. Batteribekendtgørelsen indeholder supplerende bestemmelser til forordning om batterier og udtjente batterier. 

Find høringsudkast til batteribekendtgørelsen her.

Find batteriforordningen her.

Om denne side

På siden finder du information om de nye krav om producentansvar under EU's batteriforordning og den danske batteribekendtgørelse. Batteriforordningen er vedtaget, mens batteribekendtgørelsen er i høring fra 1. april til 4. maj 2025. Informationen på siden tager udgangspunkt i høringsudkastet, og er derfor med forbehold for ændringer.   

Bemærk, at indholdet på siden ikke er udtømmende. Din virksomhed har ansvaret for at sætte sig ind i gældende regler og sikre, at I overholder dem. Vi anbefaler derfor, at du læser batteriforordningen og batteribekendtgørelsens relevante bestemmelser.

Informationen på denne side gælder som udgangspunkt for alle batterier, med mindre andet fremgår. 

Siden opdateres løbende med mere information. 


 

Hvad er producentansvar på batterier?

Virksomheder har ansvaret for affaldshåndtering af de batterier, som de for første gang gør tilgængelige på det danske marked

I Danmark har der siden 2009 været producentansvar for batterier. Kravene til producentansvar udbygges for alle typer batterier, når de nye bestemmelser  træder i kraft 18. august 2025. De nye regler fremgår af kapitel VIII i batteriforordningen og batteribekendtgørelsen.

En væsentlig ændring er, at batteriproducenter og -importører (også omtalt som virksomheder) fremover får både det finansielle og organisatoriske ansvar for indsamlingen og affaldshåndteringen. Det betyder, at producentansvarlige virksomheder fremover:

  • selv skal etablere og finansiere et indsamlingsnetværk, hvor borgere og virksomheder kan aflevere deres udtjente batterier
  • skal etablere et netværk af indsamlingssteder i samarbejde med forskellige indsamlingssteder som fx elektronikforretninger, autoophuggere, kommunale genbrugsstationer, supermarkeder m.fl.

  • bliver ansvarlige for at nå forordningens indsamlingsmål for bærbare batterier og LMT-batterier.

Producentansvarlige virksomheder kan få hjælp til at løfte deres forpligtelser under producentansvar på batterier, ved at tilmelde sig en producentansvarsorganisation. 

 

 

Alle batterityper er omfattet – nye batterikategorier.

De nye regler fra 18. august 2025 gælder alle typer batterier – alt fra standardiserede husholdningsbatterier, el-cykelbatterier, startbatterier, elbilsbatterier til store specialfremstillede industribatterier.

EU's batteriforordning opdeler batterier i fem kategorier, som her er beskrevet lidt forenklet:

  • Bærbare batterier – vejer under 5 kg. og ikke er et industribatteri
  • Batterier til lette transportmidler (LMT) – drivkraft til fx el-cykler og el-løbehjul
  • Industribatterier – specifikt designet til industrielle formål, eller som ikke falder i de øvrige kategorier
  • Startbatterier – anvendes til køretøjers forbrændingsmotorer
  • Elkøretøjsbatterier – trækkraft til fx hybrid- og elbiler

Du finder de præcise definitioner i batteriforordningens artikel 3.

 

Regler om både producentansvar og produktkrav

Batteriforordningen regulerer hele batteriets livcyklus. Foruden reglerne om producentansvar fastsætter batteriforordningen produktkrav til batterier, bl.a. oplysningskrav om visse batteriers CO2-aftryk, CE-mærkning, ydeevne og genanvendt kemisk indhold. Miljøstyrelsen er myndighed for producentansvaret, men ikke for produktkravene. Regeringen har endnu ikke udpeget, hvilke styrelser, som bliver myndighed for produktkravene. Når myndighedsansvaret er endeligt fastlagt, bliver hjemmesiden opdateret med kontaktoplysninger på myndighederne. 

 

Se hvem, der har producentansvaret 

Din virksomhed kan godt have producentansvar, selvom den ikke producerer batterier eller produkter indeholdende batterier. I forhold til reglerne om producentansvar kan en producent fx både være en importør, en distributør, eller en virksomhed, som får andre virksomheder til at producere for sig. Nedenfor kan du se, hvordan producentbegrebet grundlæggende skal forstås, i forhold til producentansvar på batterier.

Producentansvar for virksomheder, der er etableret i Danmark:

Virksomheder, der er etableret i Danmark og som gør et batteri tilgængeligt på det danske marked for første gang, har producentansvar. 

Tilgængeliggørelse er i batteriforordningen defineret som enhver levering af et batteri med henblik på distribution eller anvendelse på det danske marked som led i erhvervsvirksomhed mod eller uden vederlag.

Producentansvar for virksomheder, der er etableret i udlandet:

Virksomheder, der er etableret i udlandet, og sælger batterier direkte til slutbrugere i Danmark, har producentansvar. 

Er du i tvivl?

Siden vil blive opdateret med konkrete eksempler. Du kan ligeledes læse mere om producentansvar på batterier hos Dansk Producentansvar

 

Hvad betyder reglerne for din virksomhed?

Med de nye regler for producentansvar fra 18. august 2025 får producentansvarlige virksomheder ansvar for hele batteriets livscyklus. Nedenfor kan du læse et uddrag af hvad, de nye regler betyder for virksomheder, der er omfattet af producentansvar på batterier. Bemærk, at listen ikke er udtømmende. Din virksomhed har ansvaret for at sætte sig ind i gældende regler og sikre, at I overholder dem. Vi anbefaler derfor, at du orienterer dig i batteriforordningen og batteribekendtgørelsens relevante bestemmelser.

Læs også:

Tilmelding til producentansvarsorganisation

Bemyndiget repræsentant

Registrering af virksomhed

Godkendelse hos Miljøstyrelsen

Gebyrbetaling