Målestationerne måler luftens indhold af partikler (PM10, PM2,5 og partikelantal), nitrogendioxid (NO2), nitrogenoxider (NOx), svovldioxid (SO2), bly, benzen, kulilte (CO) og ozon (O3) samt visse tungmetaller.
DCE er ansvarlig for overvågningen af luftkvalitet i Danmark. Måleprogrammet er dels rettet mod de sundhedsmæssige aspekter af luftforureningen, og har dels fokus på luftforureningens konsekvenser for natur og miljø.
Krav til luftkvalitet
For at beskytte befolkningen mod sundhedsskadelige effekter af luftforurening er der opstillet grænser for, hvor meget forurening i luften vi kan acceptere. For hvert af de nævnte stoffer er der derfor opstillet såkaldte grænseværdier, Danmark lever op til alle EU's grænseværdier.
EU-lovgivningen bestemmer at myndighederne i Danmark skal orientere borgerne om udviklingen i luftkvaliteten. Det betyder også, at myndighederne skal meddele, når grænseværdierne bliver overskredet.
På DCEs hjemmeside om luftforurening kan du hele tiden følge med i luftkvaliteten. Læs mere om, hvad der måles for, og se resultaterne af målingerne.
Se mere om overvågningen af luftkvalitet med målinger.
På Danmarks arealinformation (vælg i temaet "Luft") kan du se miljødata i et kort, og få overblik over de landsdækkende variationer i f.eks. luftforureningen.
Se den modellerede luftkvalitet på din adresse via det interaktive kort ”Luften på din vej” udarbejdet af DCE.
Yderligere læsning
DCE udarbejder hvert år to rapport med resultaterne af det foregående års målinger opdelt på resultater af betydning for hhv. menneskers sundhed og natureffekter.
Find rapporterne her.
Hvert 4. år udgiver Miljøstyrelsen en statusrapport over miljøets tilstand i Danmark, hvor du bl.a. kan læse om luftforurening.
Find den seneste miljøtilstandsrapport her.
På hjemmesiden miljøtilstand.dk kan du læse mere udviklingen af luftkvaliteten i Danmark.
Udviklingen i luftens indhold af ozon ved jordoverfladen følges løbende af Miljøstyrelsens luftforureningsberedskab. Når indholdet af ozon i luften overskrider EU's tærskelværdi, underretter Miljøstyrelsen befolkningen.
Information og varsling
Til forskel fra de andre luftforurenende stoffer udsendes ozon ikke fra kilder på jorden men dannes udelukkende i luften gennem kemiske processer. Ozon er ved høje koncentrationer stærkt irriterende for vores slimhinder. Derfor er der i EU sat en tærskelværdi på 180 mikrogram pr. kubikmeter målt over en time. Overstiger ozonniveaet dette niveau skal Miljøstyrelsen informere om det. Miljømyndighederne skal udsende en egentlig ozonvarsel, hvis koncentrationen når op på 240 mikrogram pr. kubikmeter. Under danske forhold er det meget usandsynligt, at denne værdi overskrides. Danmark har et luftforureningsberedskab med repræsentanter fra Miljøstyrelsen, DCE- Nationalt Center for Miljø og Energi og Sundhedsstyrelsen.
I forårs- og sommermåneder kan der ske transport af ozon til Danmark fra sydligere lande, hvor der er sollys nok til at drive de fotokemiske processer, der danner ozon i luften. I de tilfælde, hvor ozonniveauerne når op over tærskelværdien, vil der fra Miljøstyrelsen blive udsendt informationer om, hvor overskridelsen er sket, hvor stor overskridelsen har været, og hvor lang tid den forventes at vare. Erfaringsmæssigt finder overskridelserne sted om eftermiddagen og forsvinder igen i løbet af aftenen. Overskridelserne finder sted med flere års mellemrum.
Ozonen ved jordoverfladen bør ikke forveksles med ozonlaget i 10 – 15 km’s højde, som beskytter mod den ultraviolette stråling fra solen.
Luftudsigten med 3-dages prognose for ozontal
Se ozonniveauet lige nu på DCEs hjemmeside
Undgå ubehag ved ozon
Personer med luftvejslidelser som for eksempel astma og bronkitis kan ved forhøjede ozonniveauer få en forværring af deres symptomer. Er du særligt følsom kan det være en fordel at blive indenfor, hvor ozonkoncentrationen normalt er lavere.
Det kan også være en god idé at vente med udendørs fysisk udfoldelse til dage, hvor forureningen er mindre. Har du medicinkrævende luftvejslidelser, bør du være særligt opmærksom på at tilpasse medicineringen til forholdene, eventuelt efter aftale med din læge.
Læs mere om overvågning her
Kortvisning af den diffuse luftforurening i DK
Spredt eller diffus luftforurening stammer fra en lang række forskellige kilder. Fx biler, fly, tog, decentrale energianlæg og mindre virksomheder m.m.
Den diffuse luftforurening kortlægges ikke ved måling, men på baggrund af beregninger.
Se kortvisning af diffus luftforurening
Kortvisningen imødekommer EU PRTR (Pollutant Release and Transfer Register) forordningens krav om, at diffuse kilder skal kortlægges geografisk og gøres offentligt tilgængelige.
DR tekst-tv
Som en særlig service over for befolkning kan den aktuelle situation for kvælstofdioxid (NO2) og ozon følges på DR1’s tekst-tv under ”vejret”.
Overvågning af luftforurening (NOVANA)
Luftforurening fra transport, energiproduktion, landbrug og industri har en væsentlig indflydelse på sundhed, natur og vandmiljø. Miljøstyrelsen overvåger luftkvaliteten for at finde ud af, om luftens kvalitet og afsætningen af luftbåren kvælstof til natur og vandområder lever op til lokale og nationale målsætninger.