Nye lofter for pesticidbelastningen på golfbaner

Den 1. januar trådte en ny bekendtgørelse om anvendelse af pesticider (plantebeskyttelsesmidler) på golfbaner i kraft, som anfører nye belastningslofter for svampemidler, insektmidler og vækstreguleringsmidler. Miljøstyrelsen har derfor opdateret vejledningen til bekendtgørelsen, samt opdateret listen over pesticider, som aktuelt er godkendt til anvendelse på golfbaner.

Miljøstyrelsen foranledigede i slutningen af 2023 en revurdering af det faglige grundlag for belastningslofterne for pesticidanvendelse på golfbaner. På den baggrund har Miljøministeriet foretaget ændring af nogle af belastningslofterne i den såkaldte golfbekendtgørelse.

Nedenfor ses de nye belastningslofter der er anført i bilag 1 i den nye bekendtgørelse nr. 1515 af 6. dec. 2023 om anvendelse af plantebeskyttelsesmidler på golfbaner (golfbekendtgørelsen), der trådte i kraft den 1. januar 2024.

Belastningsloft (B pr. ha) for nævnte grupper af plantebeskyttelsesmidler og fordelt på seks forskellige typer af baneelementer.

  • Ukrudtsmidler:

Belastningsloftet for ukrudtsmidler er ikke ændret.

  • Svampemidler:

I slutningen af 2023 godkendte Miljøstyrelsen midlet Signum (reg.nr. 19-151) til mindre anvendelse på greens, til bekæmpelse af angreb af svampesygdommen Dollarspot. Belastningsloftet for svampemidler er hævet til 2,9, hvilket giver mulighed for, at der på golfbaner kan bekæmpes dollarspot på greens, foruden bekæmpelse af sneskimmel, som i mange år har været et problem på golfbaner.

  • Insektmidler:

Belastningsloftet for insektmidler er sænket til nul, hvilket afspejler, at der pt. ikke er kemiske insektmidler godkendt til anvendelse på golfbaner.

  • Vækstreguleringsmidler:

Belastningsloftet for vækstreguleringsmidler er fastsat til nul pr. 1. januar 2025. Det skyldes, at det vurderes ikke at være nødvendigt at anvende vækstreguleringsmidler for at opnå en god spillekvalitet på golfbanen.

I en overgangsperiode gældende i 2024 vil det dog være muligt at anvende godkendte vækstreguleringsmidler inden for det tidligere gældende belastningsloft på 0,312 pr. ha.

På Miljøstyrelsens hjemmeside kan du læse nærmere om loftet for vækstreguleringsmidler, samt se hvilke vækstreguleringsmidler der på et givent tidspunkt er godkendt til brug på golfbaner. 

Miljøstyrelsen har også opdateret vejledningen til golfbekendtgørelsen, hvor man kan læse nærmere om belastningslofter m.m.

Indberetning af pesticidforbrug og arealdata for golfbaner i Grendata

Miljøstyrelsen har opdateret listen over midler godkendt til brug på golfbaner samt IT-systemet Greendata, hvor også de nye belastningslofter er registreret. Greendata er dermed klar til, at man kan planlægge pesticidforbruget på golfbaner for 2024.

Desuden er det tid til at foretage indberetning af pesticidforbruget i 2023 samt størrelsen af golfbanens forskellige baneelementer. Fristen for indberetning er den 1. marts 2024.

Bemærk, at login i Greendata med NemID er ophørt. Der skal logges på Greendata med MitID Erhverv for det CVR-nr., som er registeret for golfbanen i Greendata. Læs mere om MitID Erhverv.

Yderligere information

Miljøstyrelsens hjemmeside kan du finde link til den nye golfbekendtgørelse og den tilhørende opdaterede vejledning, listen over pesticider godkendt til golfbaner og megen anden information om pesticidanvendelse på golfbaner.

Du kan læse nærmere om ændringerne af belastningslofterne for golfbaner på Høringsportalen.

Har du spørgsmål til ovenstående, kan du kontakte Miljøstyrelsen på:

e-mail: pesticider@mst.dk eller

telefon: 72 54 44 66