Tema: Børn

Her ses et billede af et børneværelse med titlen "Kemi i børnehøjde"

Der findes kemiske stoffer mange steder i vores hjem. Også på steder, hvor vi måske slet ikke tænker over det. Her er ni tips til, hvordan du kan begrænse mængden af kemiske stoffer i dine børns hverdag.

Billedet viser en illustration af, at det er godt at lufte ud.

Forestil dig at skulle indånde den luft, du lige har brugt til at puste en ballon op med. Det er i princippet det, der sker, hvis dit barn befinder sig i lang tid i et lokale uden udluftning. Samtidig bliver partikler fra for eksempel levende lys, møbler og elektriske apparater hængende i stillestående luft og luftfugtigheden stiger. Blot 5 minutters udluftning med gennemtræk inden sengetid giver et sundere indeklima om natten. Du kan for eksempel gøre det til en vane at lufte ud, hvor dit barn sover, mens I børster tænder om aftenen.

Læs mere om udluftning og indeklima

Billedet viser en illustration af, at støvsugeren også hjælper med at fjerne kemi fra hjemmet.

Nogle kemiske stoffer binder sig til støvpartikler. Hvis du fjerner støv og nullermænd én gang om ugen, hvor barnet sover og leger, så fjerner du automatisk også noget af kemien. Små børn bruger meget tid på gulvet og putter ofte legetøj og fingrene i munden. På den måde er de mere udsatte for støvet. Hvis du opbevarer legetøj i lukkede kasser, så undgår du støv på legetøjet, og det bliver samtidig nemmere at gøre rent.

Læs mere om udluftning og indeklima

Billedet viser et spørgsmål, der lyder på hvor du opbevarer dine opvasketabs.

Vasketabs og rengøringsmidler kan indeholde stoffer, som er farlige for børn, hvis de ender i munden. Du kan forhindre forgiftningsulykker, hvis du stiller produkterne væk fra børnehøjde. Ulykker kan også ske, når produkterne er i brug. Derfor er det en god idé at WC-rensen eller en fyldt gulvspand med rengøringsmiddel, ikke får lov til at stå ubevogtet hen. Og så skal rengøringsmidler og andre kemikalier altid opbevares i den originale emballage.
Læs mere om farmærker

Billedet viser et spørgsmål, der lyder på om du har hovedpinepiller i tasker og skuffer.

Små børn opdager verden ved at smage på den. Derfor er det en god idé at holde medicin
uden for dit barns rækkevidde. Og helst i et aflåst medicinskab. Du kan også gøre det til en vane at give dine lommer, tasker og skuffer i børnehøjde et medicintjek. Her kan der være hovedpinepiller, vitaminpiller nikotintyggegummi, væske til e-cigaretter eller håndkøbsmedicin, der ligner slik eller smager sødt, men som kan være farligt for dit barn.

Læs mere om børn og medicin på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside 

Billedet viser en illustration af en fisk.

Det kan ikke siges ofte nok: Fisk er sund kost. Fisk indeholder mange næringsstoffer som D-vitamin, jod, selen og omega-3 fedtsyrer, som er vigtige for udviklingen af dit barns krop og hjerne. Til gengæld kan rovfisk som tun – både fersk og på dåse – indeholde kviksølv, som 0-3 årige børns hjerner er særligt sårbare overfor. Selv et enkelt måltid med tun vil kunne give et stort indtag af kviksølv i forhold til barnets lave kropsvægt. Derfor anbefales det, at børn under 3 år slet ikke spiser tun.

Læs mere om kviksølv i fisk

Billedet fortæller at det er godt at spise variereret.

Små børn spiser meget mere end voksne i forhold til deres vægt. Derfor er det særligt vigtigt, at børn får en varieret kost. For at nedsætte risikoen for bestemte uønskede kemiske stoffer (også naturlige) kan du med fordel variere imellem forskellige kornsorter, fisk, frugt og grønt. Og også imellem forskellige mærker af færdigmad.

Billedet viser en illustration af, at kemien fra tobaksrøgen ikke kan luftes ud.

Hvis du ryger, så gør det udendørs. Små børns lunger og luftveje er ikke færdigudviklede. Derfor er de ekstra sårbare over for de kemiske stoffer i tobaksrøg. Stofferne bliver i luften i hjemmet - også selv om der luftes ud. De sætter sig fast i møbler, tæpper, legetøj mm. Små børn, der udsættes for tobaksforurenet luft, har oftere mellemørebetændelse, flere forkølelser og barnet har øget risiko for at udvikle allergi og astma.

Læs mere om at beskytte børn mod tobaksrøg

Billedet viser en illustration af, at man kan vaske kemi ud af det nye børnetøj.

Nyt børnetøj, sengetøj og håndklæder kan indeholde rester af farvestoffer og andre kemikalier. Tekstilerne kan for eksempel være behandlet med kemikalier, der forhindrer, at det krymper og krøller. Nogle af de kemikalier kan være problematiske for barnets sundhed, fordi de for eksempel kan give allergi. Hvis du vasker tøj og andre tekstiler inden brug, så ender kemikalierne ikke på dit barns hud.

Læs mere om kemikalier i tøjet

Billedet viser at det er bedst at bruge produkter uden parfume til dine børn.

Nogle plejeprodukter indeholder kemiske stoffer, som kan give allergi. Det kan for eksempel være parfume, som kan give allergiske reaktioner i form af eksem. Eksem kan vise sig ved rødme, revner, skældannelse og små blærer. Den nemmeste måde at undgå stofferne på er at vælge svanemærkede cremer og sæber til børn eller andre plejeprodukter uden parfume.

Læs mere om plejeprodukter til børn

Tips til opslagstavlen

Overskuelig grafik: Sådan begrænser du kemiske stoffer i dine børns hverdag. 

Artikler om kemi i børnehøjde

Problematisk kemi i hjemmet er også et spørgsmål om vaner, Tidsskrift for jordmødre
Nye vaner kræver planlægning, Tidsskrift for jordmødre
Problematisk kemi og småbørn, Månedskrift for almen praksis
Fagligt selskab for sundhedsplersker 

 

Tips fra fire styrelser

Bag hjemmesidens tips står:

Miljøstyrelsen
Fødevarestyrelsen
Sundhedsstyrelsen
Lægemiddelstyrelsen

Læs undersøgelse af danske børnefamilier
Læs evaluering af kampagnen