Er der PFAS i de varer, du sælger?

PFAS kan findes i et væld af produkter og materialer. Men ved du, om de også er i de varer, du sælger – og vil du gerne have flere varer på hylderne uden PFAS? Her på siden kan du som butiksindehaver få overblik: Hvad er PFAS egentlig, og hvorfor er stofferne skadelige for mennesker og miljø? Hvilke varer er de typisk i? Hvad er dit ansvar som butiksindehaver? Og hvordan kan du undersøge, om der er PFAS i dit produktsortiment?

PFAS dækker over en meget stor gruppe af kemiske stoffer, hvor flere har vist sig at være skadelige for både mennesker og miljø.

PFAS bruges typisk i produkter og materialer, der skal være vandtætte, slidstærke, kunne tåle varme og/eller være fedt- eller smudsafvisende. Det er f.eks. maling eller anden overfladebehandling, skumisolering, slip-let gryder og pander, elektronik samt tekstiler og lædervarer.

Lovgivningen og dit ansvar som butiksindehaver

EU har allerede forbudt en række PFAS. Og det forventes, at mere end 10.000 PFAS bliver forbudt i EU inden for en årrække. Det vil få stor betydning for både store og små virksomheder i mange forskellige brancher.

Som butiksindehaver vil det være dit ansvar, at de varer du markedsfører og sælger overholder lovgivningen. Det gælder også, hvis du køber dem fra en grossist inden for EU. Grossister, der importerer varer fra ikke EU-lande, er også ansvarlige for at overholde EU-lovgivningen, men det fratager ikke dig ansvaret.

Undersøg dit sortiment med PFAS-kvikguiden

I kvikguiden, som du kan downloade her på siden, kan du få hjælp til at undersøge dit produktsortiment for PFAS og indlede en dialog med dine leverandører om at udfase PFAS. Du kan f.eks. finde en brevskabelon og hjælp til at vurdere de oplysninger, du modtager fra din leverandør.

Guiden handler om tekstil- og læderprodukter, som er blandt de varegrupper, hvor der i dag anvendes store mængder PFAS. Guiden kan også give inspiration til, hvordan arbejdet kan gribes an, hvis du sælger andre produkttyper. Hvis du køber dine varer hos en grossist og dermed ikke selv har direkte kontakt til producenterne, kan du overveje at dele kvikguiden med grossisten.

Dialog med leverandøren: Brevskabeloner

Brug vores brevskabeloner på dansk og engelsk til at rette henvendelse om PFAS til dine leverandører.
Dansk version (word)
Engelsk version (word)

Spørgsmål og svar om PFAS

Få mere rådgivning

Hvis du er medlem af en brancheorganisation, vil de typisk kunne give dig gode råd til hvordan PFAS kan indgå i indsatsen for udfasning af skadelige kemikalier. Desuden tilbyder flere private miljørådgivere hjælp til at foretage risikovurdering, gennemføre tests samt undersøge muligheder for at udfase PFAS fra forsyningskæder og produktionsapparatet.