Kosmetikforordningen (EF) nr. 1223/2009 (den oprindelige retsakt): Kosmetikforordningen indeholder alle relevante regler for kosmetiske produkter.
Berigtigelse til artikel 13, stk. 3 : Oversættelsen af artikel 13, stk. 3 i den danske version af kosmetikforordningen blev rettet i 2014 (Berigtigelse, EUT L 318 af 5.11.2014, s. 34 (1223/2009) .
Kosmetikforordningen (EF) nr. 1223/2009 (den konsoliderede version af 31.juli 2022)
Bekendtgørelse nr. 803 af 21. juni 2013 om kosmetiske produkter (kosmetikbekendtgørelsen): Den danske kosmetikbekendtgørelse indeholder administrative regler om tilsyn og straf og fastsætter, at den påkrævede mærkning på kosmetiske produkter skal være på dansk.
Bekendtgørelse nr. 655 af 19. maj 2020 om forbud mod import og salg af kosmetiske produkter, som afrenses, der indeholder mikroplast (Mikroplastbekendtgørelsen):
Denne bekendtgørelse indeholder et nationalt forbud mod import og salg af kosmetiske produkter, som afrenses, der indeholder mikroplast. Den trådte i kraft 1. juli 2020.
Bekendtgørelse nr. 1217 af 11. oktober 2013 om forbud mod import, salg og anvendelse af visse parabener i kosmetiske produkter til børn under 3 år: Denne bekendtgørelse indeholder særlige danske regler for visse parabener i kosmetiske produkter målrettet børn under 3 år.
REACH-regler og kosmetik
Ingredienserne i kosmetik er at betragte som kemiske stoffer, og disse er som udgangspunkt omfattet af REACH-lovgivningen. Se en beskrivelse af, hvordan kosmetikforordningens regler spiller sammen med reglerne i REACH-lovgivningen.
Læs mere
Historiske regler
Kosmetikdirektivet (76/768/EØF) (konsolideret version):Kosmetikdirektivet fandt anvendelse frem til 2013 og blev afløst af kosmetikforordningen.
Kosmetikbekendtgørelsen (nr. 422 af 4. maj 2006): De tidligere danske regler for kosmetiske produkter, som blev afløst af kosmetikforordningen i 2013.
Negleprodukter - hvilken lovgivning?
Der findes mange varianter af produkter til at anvende på og omkring negle samt produkter til at lave kunstige negle. Nogle af disse produkter kan være vanskelige at definere i henhold til, hvilken lovgivning de reguleres under. Derfor har Miljøstyrelsen lavet dette vejledende notat.Download dokumentet. (revideret 7.12.20).
Fortolkning af begreberne ”rinse off” og ”leave on”
Miljøstyrelsen har udarbejdet et notat som belyser sondringen mellem kosmetiske produkter der afrenses, og kosmetiske produkter, der ikke afrenses.
Download notatet, (revideret 7.12.20).
Overordnet indeholder Kosmetikforordningen regler for alle kosmetiske produkter, som er tilgængelige på markedet. Formålet er at sikre et velfungerende indre europæisk marked og ikke mindst for beskyttelse af menneskers sundhed.
Her kan du finde henvisninger til de relevante artikler i kosmetikforordningen, opstillet efter emneområde.
Kosmetikforordningen indeholder alle relevante regler for kosmetiske produkter. Her på siden kan du finde information om ændringer i kosmetikforordningens bilag.
Læs mere
Al regulering af kosmetik foregår i EU, og Miljøstyrelsen deltager i en række arbejdsgrupper under Kommissionen sammen med de øvrige medlemsstater. Grupperne arbejder med forskellige emner relateret til kosmetikforordningen. Her foregår det løbende arbejde med at regulere ingredienser og udarbejde kriterier og vejledninger, der beskriver de nærmere omstændigheder, kosmetik må markedsføres under.
Se en beskrivelse af arbejdsgrupperne
Guidance om håndrense- og hånddesinficerende produkter
EU-Kommissionen har i forbindelse med den ekstraordinære situation med Covid-19 udgivet en guidance til de erhvervsdrivende om den gældende lovgivning for leave-on håndrenseprodukter og desinfektionsmidler. Vejledningen er baseret på eksisterende praksis og praktiske eksempler.