Andre kilder til viden
VIDENSCENTER FOR KLIMAVENLIGE KØLEMIDLER
Videncenter for Klimavenlige Kølemidler (VKK)
Få gratis rådgivning og hjælp i omstillingen til alternative kølemidler. Kontakt videncentret på 72 20 18 00 eller sha@teknologisk.dk
Se dine muligheder!Der er mange forskellige forhold at tage hensyn til, når man skal vælge kølemiddel. Du kan få mere information hos en række forskellige parter.
Arbejdstilsynet
Arbejdstilsynet er den danske myndighed på arbejdsmiljøområdet, og arbejdsmiljøloven sætter den overordnede ramme for Arbejdstilsynets virke. Tilsyn og regler for arbejde med trykbærende anlæg, herunder kølemidler, hører under Arbejdstilsynet.
At-vejledning B.4.4-1 Køleanlæg og varmepumper
Vejledningen handler om de særlige krav, der gælder, når man skal opstille, bruge og vedligeholde køleanlæg og varmepumpeanlæg samt indrette et maskinrum i forbindelse med et køle-anlæg mv.
Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsen har ansvaret for teknisk sikkerhed i Danmark. På kølemiddelområdet har de ansvar for autorisationer og krav til kvalitetsledelsessystemer i forhold til virksomheders ret til at udføre autorisationskrævende arbejdsopgaver.
Vejledning: Bekendtgørelser om kvalitets-ledelsessystemer (KLS)
Denne vejledning giver dig et samlet overblik over de love og regler, der omfatter kvalitetsledelsessystemer, herunder krav til virksomheder, som skal have godkendt et KLS, samt krav til kontrolinstanserne, der laver godkendelser af KLS
Dansk Køl & Varme (tidligere: Autoriserede Køle- og Varmepumpefirmaers Brancheforeningen (AKB)) er brancheforening for autoriserede og sagkyndige køle- og varmepumpeinstallatørfirmaer i Danmark. Foreningen indgik i det konsortium, som i sin tid tog initiativ til dannelse af Videncenter for Klimavenlig Køling.
Dansk Køle- og Varmepumpeforening
Dansk Køle- og Varmepumpeforening er en fagteknisk forening, hvis formål er at fremme kendskabet til køling på dens forskellige anvendelsesområder. Foreningen indgik i det konsortium, som i sin tid tog initiativ til dannelse af Videncenter for Klimavenlig Køling.
IDA Køle- og Varmepumpe Teknologi
IDA Køle- og Varmepumpe Teknologi er et fagteknisk selskab, som arbejder for at fremme den køletekniske viden på alle niveauer og er for alle, der arbejder med eller interesserer sig for dette fagområde. Foreningen indgik i det konsortium, som i sin tid tog initiativ til dannelse af Videncenter for Klimavenlig Køling.
Varmepumpeindustrien i Danmark
Varmepumpeindustrien i Danmark (tidligere: Foreningen af Varmepumpefabrikanter i Danmark eller Varmepumpe fabrikantforeningen) omfatter producenter og leverandører af varmepumpeanlæg på det danske marked. Foreningens formål er at samle fabrikanter af varmepumpeanlæg med henblik på at koordinere de enkelte fabrikanters branchemæssige og merkantile interesse for herigennem at opnå større indflydelse overfor andre organisationer og myndigheder. Foreningen indgik i det konsortium, som i sin tid tog initiativ til dannelse af Videncenter for Klimavenlig Køling.
Kølebranchens Miljøordning arbejder for at sikre korrekt håndtering af kølemidler fra vugge til grav. KMO er udpeget af Miljøstyrelsen til at varetage autorisation af virksomheder og personale, der skal arbejde i autorisationskategori er II i forhold til F-gasforordningen. Desuden laver KMO registreringer for alle autorisationskategorier for at gøre det muligt at kontrollere en autoriseret persons eller virksomheds status og få dokumenteret, at autorisationsprocessen er foregået korrekt.
VarmePumpeOrdningens formål er at bidrage til at minimere energiforbrug og emission ved anvendelse af varmepumper, som giver en lav miljøbelastning. Derigennem arbejder foreningen for at øge udbredelsen af varmepumpeanlæg.
Den jyske Haandværkerskole
Den jyske Haandværkerskole er den eneste skole i Danmark, der tilbyder hele køleteknikeruddannelsen. Der udbydes desuden mange køletekniske kurser.
Maskinmesterskolen København
Maskinmesterskolen København udbyder relevante kølekurser.
Miljøstyrelsen
Miljøstyrelsen administrerer en række love, bekendtgørelser og EU-retsakter, som bl.a. handler om miljøbeskyttelse, kemiske stoffer og produkter, affaldshåndtering og forurenet jord. Herunder også på området for kølemidler. Ca. halvdelen af alle nye regler har baggrund i EU-direktiver.
Social. og Boligstyrelsen
Social- og Boligstyrelsen har bl.a. ansvar for byggelovgivningen – herunder bygningsreglementet.
Se BR18.
EnergistyrelsenEnergistyrelsen har ansvaret for hele kæden af opgaver knyttet til energiproduktion og forsyning, transport og forbrug af energi, herunder energieffektivisering og -besparelser samt nationale CO2-mål og indsats til begrænsning af udledningen af drivhusgasser.
Se EUDP Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram
Danmarks Tekniske Universitet, DTU Mekanik
DTU Mekanik varetager DTU’s undervisning, forskning og innovation inden for mekanik og materialer, produktudvikling, proces- og produktionsteknologi – herunder forskning i kølemidler.
Dansk Standard (DS) er Danmarks standardiseringsorganisation og varetager såvel national som international standardisering, herunder på køleområdet.
IPU er en privat virksomhed, der arbejder for at sikre, at den teknologiske forskning på DTU udvikles og udnyttes i industri og erhvervsliv. Bl.a. er det hos IPU, man kan hente installationsfilerne til CoolPack.
Teknologisk Institut, Center for Køle- og Varmepumpeteknik
Teknologisk Instituts Center for Køle- og Varmepumpeteknik hjælper virksomheder med omstillingen til nye kølemidler. Instituttet indgår i det konsortium, som driver Videncenter for Klimavenlig Køling og er desuden sekretariat for Kølebranchens Kvalitetssikringsordning og VarmePumpeOrdningen.
Aalborg Universitet, Institut for Energiteknik
Institut for Energiteknik på Aalborg Universitet (AU) har til formål at undervise, forske og formidle viden inden for elektrisk og termisk energiteknik.
Air conditioning and Refrigeration European Association
Air conditioning and Refrigeration European Association (AREA) er den europæiske sammenslutning af installatørfirmaer indenfor køle-, aircondition- og varmepumpeanlæg.
European Committee for Standardization
CEN, den Europæiske Standardiseringsorganisation, er en forening, der samler de nationale standardiseringsorganer i 33 europæiske lande. CEN er en af tre europæiske standardiseringsorganisationer (sammen med CENELEC og ETSI), der er blevet officielt anerkendt af Den Europæiske Union og af Den Europæiske Frihandelssammenslutning (EFTA) som ansvarlig for at udvikle og definere frivillige standarder på europæisk plan.
Intergovernmental Panel on Climate Change
Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) er det førende internationale organ for vurdering af klimaændringer. Det blev oprettet af FN’s Miljøprogram (UNEP) og World Meteorological Organization (WMO) i 1988.
Kungliga Tekniska högskolan KTH, Applied Thermodynamics and Refrigeration, Sverige
KTH Energy Center (KTH-EF) i Sverige koordinerer forskning og uddannelsesaktiviteter inden for energiomstilling. KTH-EF giver mulighed for direkte adgang til over 200 professorer, førende forskere og ph.d.-studerende, der er involveret i en lang række energirelaterede områder.
Energy efficiency in the industry - SINTEF
SINTEF i Norge er et institut indenfor anvendt forskning, som arbejder for at skabe innovative energiløsninger.
RISE i Sverige er et førende forskningsinstitut bl.a. inden for energiteknologi.
TNO, en hollandsk uafhængig organisation for anvendt naturvidenskabelig forskning blev grundlagt ved lov i 1932 for at gøre det muligt for erhvervslivet og regeringen til at anvende viden.