Tilladelse til indvinding

Hvem er omfattet af drikkevandskontrol?

Som udgangspunkt er alle vandforsyninger, der leverer drikkevand, omfattet af reglerne om obligatorisk kontrol af drikkevandets kvalitet.

Der er dog nogle undtagelser:

  • Vandforsyninger, der alene forsyner én husstand med mindre end 10 m3 vand om dagen uden at levere vand til kommerciel eller offentlig aktivitet, er undtaget kravet om kontrol.
  • Vandforsyninger, der leverer mindre end 10 m3 vand om dagen til 1 til 9 ejendomme uden kommerciel eller offentlig aktivitet, har kun pligt til at foretage en såkaldt forenklet kontrol af vandet.

Alle andre vandforsyninger, som forsyner 10 eller flere ejendomme (almene forsyninger), eller som leverer vand til kommercielle eller offentlige formål, er underlagt kravet om fuld kontrol.

Ved ’kommerciel eller offentlig aktivitet’ skal forstås institutioner, restauranter, hospitaler, hoteller, forlystelsesetablissementer mv. Det er kommunen som vurderer, om en konkret aktivitet er dækket af begrebet.

Reglerne om kontrol blev i 2017 ændret for de små enkeltindvindere, som ikke leverer vand til offentlig eller kommerciel aktivitet. Kommunerne kan ikke fremover påtvinge ejeren af en forsyning, der alene leverer vand til egen husstand at kontrollere vandet.

Det er fortsat kommunen, der giver indvindingstilladelser og tilladelser til vandindvindingsanlæg, jf. vandforsyningslovens §§ 20 og 21. Kommunen fører også fortsat tilsyn med indretning og driften af vandforsyningsanlæg, jf. § 57.

Ejeren af en drikkevandsforsyning på mere end 10 m3 vand pr. dag skal kontrollere vandet i henhold til et kontrolprogram fastsat af kommunalbestyrelsen efter drikkevandsbekendtbekendtgørelsens § 7.

Landbrug og andre primærproducenter
anses for fødevarevirksomheder

Ifølge bekendtgørelsens § 4, stk. 1, jf. § 1, stk.1, nr. 1, litra a, skal vand, som leveres til fødevarevirksomheder som udgangspunkt også opfylde drikkevandskvalitetskrav og skal ligeledes kontrolleres i henhold til et kontrolprogram fastsat af kommunalbestyrelsen efter drikkevandsbekendtbekendtgørelsens § 7.

Fødevarevirksomheder i drikkevandsbekendtgørelsens forstand skal forstås i overensstemmelse med Fødevarestyrelsens regler, hvorefter primærproducenter er at anse for fødevarevirksomheder.

Fødevarevirksomheder skal således som udgangspunkt anvende drikkevand. Det vil sige, at vandet skal overholde kvalitetskravene i drikkevandsbekendtgørelsens bilag 1 a-d. Dette gælder både, når vandet leveres fra en almen vandforsyning og fra en ikke-almen vandforsyning, herunder en enkeltindvinder, der alene forsyner fødevarevirksomheden.

Det er Fødevarestyrelsens ansvar at vurdere, hvorvidt der i en given fødevarevirksomhed alene er krav om anvendelse af rent vand, som defineret i hygiejneforordningerne, jf. § 4, stk. 3. I kapitel 10 i Fødevarestyrelsens hygiejnevejledning er det uddybet, hvornår en fødevarevirksomhed skal anvende vand, der opfylder kvalitetskravene til drikkevand, og hvornår virksomheden kan anvende andre vandkvaliteter.

Der er der dog to undtagelser fra kravet om drikkevandskvalitet:

  • Én undtagelse er drikkevandsbekendtgørelsens § 4, stk. 2, som giver mulighed for, at en fødevarevirksomhed efter ansøgning til Fødevarestyrelsen kan få tilladelse til at anvende vand, der ikke opfylder alle kravene til drikkevand, forudsat at det kan dokumenteres, at vandets kvalitet ikke kan påvirke den færdige fødevares sundhed eller sundhedsmæssige beskaffenhed.
  • Den anden undtagelse er drikkevandsbekendtgørelsen § 4, stk. 3, som fastlægger, at drikkevandskvalitetskravene ikke finder anvendelse for vand fra vandforsyningsanlæg, for så vidt angår vandforsyning til fødevarevirksomheder, hvor der i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 852/2004 af 29. april 2004 om fødevarehygiejne eller Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 853 af 29. april 2004 om særlige hygiejnebestemmelser for animalske fødevarer alene er krav om anvendelse af rent vand, som defineret i forordningerne.

Ofte stillede spørgsmål om indvindingsanlæg, der ikke er omfattet af krav om obligatorisk kontrol