Informationen på denne side er under udvikling, og der vil de kommende dage løbende blive tilføjet mere information.
Producentansvar på engangsplast er ikke det samme som producentansvar på emballage.
Producentansvaret på engangsplast vedrører 8 afgrænsede produktkategorier og kaldes også i Danmark for oprydningsansvaret, da det vedrører det affald der smides i det offentlige rum, og i offentlige skraldespande.
På siden er her svar på de mest gængse spørgsmål.
Hvis en virksomhed er i tvivl om hvorvidt dens produkter er omfattet, kan der rettes henvendelse til Dansk Producentansvar som kan foretage en scoping og træffe en afgørelse.
Producenter er enhver fysisk eller juridisk person, der er etableret i Danmark, og som uanset den anvendte salgsteknik, herunder via aftaler om fjernsalg som defineret i artikel 2, nr. 7 i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om forbrugerrettigheder, professionelt fremstiller, påfylder eller importerer og i Danmark markedsfører engangsplastprodukter og fyldte engangsplastprodukter, jf. bekendtgørelsens §1
eller
Enhver fysisk eller juridisk person, der er etableret i en anden EU-medlemsstat eller i et tredjeland, og som via aftaler om fjernsalg som defineret i artikel 2, nr. 7 i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om forbrugerrettigheder direkte til private husstande, eller til andre brugere end private husstande professionelt i Danmark sælger engangsplastprodukter og fyldte engangsplastprodukter, jf. §1 i bekendtgørelsen.
En virksomhed der jf. Bekendtgørelse om udvidet producentansvar på visse engangsplastprodukter er producent af produkter der er omfattet af producentansvaret, skal:
Registrere sig i Dansk Producentansvar’s digitale producentregister. Registreringen skal ske senest d. 17. december 2024 eller 14 dage før markedsføringen begynder, hvis den påbegyndes efter 1. januar 2025.
Virksomheden skal derefter indberette markedsførte mængder for det foregående kvartal til Dansk Producentansvar. Indberetningsperioderne er d. 1. til d. 10. april, juli, oktober og januar.
Der skal første gang indberettes i perioden 1. til 10. april 2025, hvor det er markedsførte mængder i perioden 1. januar til 31. marts 2025 der indberettes.
Alle virksomheder, som markedsfører de omfattede engangsplastprodukter skal hvert kvartal betale et gebyr til Miljøstyrelsen. Gebyrets størrelse afhænger af produktkategori og markedsførte mængder.
Virksomheden vil derudover årligt skulle betale et administrationsgebyr til Dansk Producentansvar.
Produkter fra 8 forskellige produktkategorier er omfattet, hvis de indeholder plast.
Der er ikke nogen nedre grænse for hvor meget plast et produkt skal indeholde, for at det er omfattet. Dvs. at f.eks. kompositemballager, samt papkrus og papfødevarebeholdere med en indre plastliner også er omfattet.
De 8 produktkategorier er jf. Engangsplastdirektivet:
- Fødevarebeholdere
- Drikkevarebeholder, herunder flasker
- Drikkebægre
- Indpakningsposer og folier
- Letvægtsbæreposer
- Vådservietter
- Balloner
- Filtre til tobaksvarer
Hvilke produkter er omfattet:
Fødevarebeholdere er beholdere med eller uden låg, der er beregnet til umiddelbar fortæring, enten på salgsstedet eller som takeaway.
Typisk fortæres fra beholderen.
Som er klar til fortæring uden yderligere tilberedning som f.eks. stegning, kogning eller opvarmning.
Hvem får producentansvaret?
Producentansvaret vedr. fødevarebeholdere vedrører også tomme beholdere og vil derfor som udgangspunkt tilfalde fremstiller eller importør.
Hvilke produkter er omfattet:
Drikkevarebeholdere samt evt. låg og kapsler er beholdere, der anvendes til at indeholde en væske, der fortæres ved at drikke den.
Beholdere med en kapacitet på op til 3 liter er omfattet.
Flasker der opfylder ovenstående krav er også omfattet.
Flasker omfattet af pantsystemet reguleres af pantbekendtgørelsen og ikke af engangsplastbekendtgørelsen. Disse drikkeflasker skal derfor ikke indrapporteres til Dansk Producentansvar.
Hvis drikkevarebeholdere eller flasker af glas eller metal har kapsler eller låg af plast, er kapsler og låg ikke omfattet, da beholderen eller flasken ikke er omfattet.
Hvem får producentansvaret?
Virksomheden der fremstiller, eller importøren der importerer, og første gang tilgængeliggør beholderen til drikkevarer, der fortæres ved at drikke dem.
Hvilke produkter er omfattet?
Alle drikkebægre der indeholder plast, herunder kapsler og låg til disse, er omfattet at producentansvaret.
Genbrugelige drikkebægre er undtaget.
Hvem får producentansvaret?
Producentansvaret vedr. drikkebægre er uafhængigt af et evt. indhold og vil derfor som udgangspunkt tilfalde fremstiller eller importør.
Hvilke produkter er omfattet?
Indpakningsposer og folier er poser og folier fremstillet af fleksibelt materiale.
Der har en størrelse op til 3 liter.
For at være omfattet af producentansvaret skal poserne og folien indeholde fødevarer, der er beregnet til umiddelbar fortæring fra indpakningsposen eller -folien uden yderligere tilberedning.
Designet af posen eller folien skal gøre det muligt at fortære indholdet direkte fra indpakningsposen eller –folien.
Hvis der f.eks. er fastgjort en gaffel, ske, pinde eller andet, der gør det nemmere at spise indholdet med det samme, understøtter det at produktet er omfattet, men modsat kan det, at der ikke er fastgjort f.eks. en ske eller gaffel, ikke i sig selv udelukke, at produktet er omfattet af producentansvaret.
Hvem får producentansvaret?
Da det fremgår af direktivet, at det er indpakningsposer og – folier indeholdende fødevarer vil producentansvaret som udgangspunkt tilfalde påfylder.
Hvilke produkter er omfattet?
Letvægtsplastbæreposer er plastbæreposer med en vægttykkelse på mindre end 50 mikron, som leveres eller distribueres til forbrugeren på salgsstedet.
Hvem får producentansvaret?
Producentansvaret vedr. letvægtsbæreposer er uafhængigt af et evt. indhold og derfor vil det som udgangspunkt tilfalde fremstiller eller importør.
Hvilke produkter er omfattet?
Vådservietter er forvædede servietter til personlig pleje og husholdningsbrug.
Vådservietter skal ifølge vejledningen til engangsplastdirektivet forstås som et lille stykke forfugtet eller forvædet materiale, der indeholder plast, og som er tænkt, designet og markedsført til engangsbrug og beregnet til personlig pleje eller husholdningsbrug.
Vådservietter til personlig pleje er beregnet til hygiejniske formål, dvs. f.eks. babyservietter, servietter til fjernelse af makeup og intimservietter.
Vådservietter til husholdningsbrug er f.eks. vådservietter, der anvendes til husholdningsrengøring, rengøring af personlige køretøjer, og brillerengøringsservietter m.m.
Vådservietter der udtænkes, designes og markedsføres til erhvervsmæssig brug anses ikke for at være omfattet af producentansvaret.
Hvem får producentansvaret?
Producentansvaret vedr. vådservietter vil som udgangspunkt tilfalde fremstiller eller importør.
Hvilke produkter er omfattet?
Balloner undtagen balloner til industriel eller anden erhvervsmæssig brug og anvendelse, der ikke distribueres til forbrugere.
Balloner er typisk en ikkeporøs pose af let materiale, der er beregnet til at blive oppustet med luft eller gas.
Balloner der købes fyldt med luft eller helium, betragtes som engangsballoner, da de ikke kan genpåfyldes af kunden.
Balloner til industriel eller anden erhvervsmæssig anvendelse, samt anvendelser der ikke distribueres til forbrugere er ikke omfattet af direktivet.
Hvis det på salgstidspunktet ikke er klart om ballonerne skal anvendes til industrielt brug eller til husholdningsbrug, er det omfattet af producentansvaret.
Hvem får producentansvaret?
Producentansvaret vedr. balloner er uafhængigt af et evt. indhold og derfor vil det som udgangspunkt tilfalde fremstiller eller importør.
Hvilke produkter er omfattet?
Producentansvaret omfatter tobaksvarer med filtre og filtre, som markedsføres til anvendelse i kombination med tobaksvarer.
Dvs. det skal være en tobaksvare, og produktet skal indeholde et filter, som det f.eks. er i en cigaret.
Produktet kan også være et særskilt filter til anvendelse sammen med tobaksvarer, f.eks. et separat engangsfilter der indeholder plast, eller et filter til brug i forbindelse med opvarmet tobak.
Hvem får producentansvaret?
Producentansvaret vedr. filtre til tobaksvarer er uafhængigt af om der er tobak i tilknytning til filtret, når det sælges eller ej, og derfor vil producentansvaret som udgangspunkt tilfalde fremstiller eller importør.
Producentansvaret betyder, at virksomheder der markedsfører omfattede engangsplastprodukter er producenter og efter den 31. december 2024 skal betale for dele af de omkostninger, som kommuner, Naturstyrelsen og Vejdirektoratet har, når de opsamler henkastet affald og tømmer offentlige skraldespande.
Der er således tale om et finansielt producentansvar, hvor virksomheder omfattet af producentansvaret ikke får ansvaret for at håndtere affaldet, man alene skal betale for den kommunale og statslige oprydning og affaldshåndtering af engangsplastprodukter henkastet i det offentlige rum.
Gebyret opkræves for markedsførte mængder 4 gange om året.
Ordning | Takst (PL25) | Enhed |
Vådservietter | 0,0024 kr. | pr. stk. |
Balloner | 0,0140 kr. | pr. stk. |
Filtre til tobaksvarer | 0,0220 kr. | pr. stk. |
Fødevarebeholdere | 3,83 kr. | pr. kg |
Indpakningsposer- og folier | 3,70 kr. | pr. kg |
Drikkevarebeholdere | 0,61 kr. | pr. kg |
Drikkebægre | 8,26 kr. | pr. kg |
Letvægtsbæreposer | 2,33 kr. | pr. kg |
Taksterne er pris- og lønfremskrevet til 2025.
Gebyret pris og løn fremskrives hvert år pr. 1. januar. Gebyret skal balancere over 4 år, dvs. indbetales der for meget i et år, så nedsættes gebyret forholdsmæssigt efterfølgende. Indbetales der for lidt i et år, så hæves gebyret forholdsmæssigt efterfølgende.
Hver produktkategori er et gebyrområde, og skal derfor balancere økonomisk uafhængigt af de andre produktkategorier.
Det koster 1000 kroner pr. producent at blive registreret for 1. producentansvar.
Er producenten allerede registreret i producentregisteret og omfattet af producentansvar på et andet område ( biler, batterier, elektronik, emballage m.v.) betales der i stedet et engangsgebyr på 500 kr.
Producentansvaret træder i kraft d. 1. januar 2025.
Bekendtgørelsens §§ 4, 5, 6, 8 og 9 træder dog i kraft den 1. oktober 2024.
Virksomheder omfattet af producentansvaret skal selv indberette eller vælge en bemyndiget repræsentant, som kan indberette på deres vegne, f.eks. gennem en kollektivordning.
Virksomheder omfattet af producentansvaret kan varetage deres producentansvar via kollektive ordninger, men der er ikke krav om medlemskab af en kollektiv ordning.
Markedsføring er første tilgængeliggørelse af et produkt på det danske marked. Tilgængeliggørelse er levering af et produkt med henblik på distribution, forbrug eller anvendelse på det danske marked som led i erhvervsvirksomhed, hvad enten det sker mod eller uden vederlag.
Dansk Producentansvars register over registrerede producenter er offentligt og kan ses her.
Hvis du vurderer at en producent er omfattet af et producentansvar, men ikke er registreret har du mulighed for at anmelde virksomheden via en anmelde-ordning på virk.dk. Derefter vil Dansk Producentansvar træffe afgørelse om hvorvidt virksomheden er omfattet af producentansvaret og burde have registreret sig.
Det er Dansk Producentansvar der træffer en afgørelse om hvorvidt et produkt er omfattet/hvem der har producentansvaret.
Nogle produkter formgives i det øjeblik de påfyldes, det er f.eks. tilfældet med popcorn bægre og æsker til kager. (Begge produkter kan indeholde plast, og dermed være omfattet).
En tommelfingerregel (baseret på EU’s Blue guides definitioner om tilgængeliggørelse og brug) er, at hvis formgivningen af et produkt alene består i en formgivning, der kan gøres manuelt som når f.eks. et popcornbæger foldes ud eller en kagekasse samles, så vil det ikke være en yderligere forarbejdning at formgive produktet, og dermed bliver den der folder/samler ikke fremstiller.
Hvis det at formgive et produkt kræver teknologi, hvor der sker en forarbejdning af et materiale, f.eks. blæsestøbning af plast, så kan der argumenteres for, at der foregår en forarbejdning, som kan gøre formgiver til fremstiller.
Produkter er omfattet af producentansvaret, hvis de tilgængeliggøres efter 1. januar 2025.
Det betyder at produkter, hvor der indgås aftale om køb efter 1. januar 2025 er omfattet.
For en producent, der selv fremstiller eller påfylder produkter, vil produkter der tilgængeliggøres efter 1. januar 2025 være omfattet.
Fra 1. januar 2025 indføres der både udvidet producentansvar på emballage og udvidet producentansvar på visse engangsplastprodukter.
Nogle engangsplastprodukter vil være omfattet af begge producentansvar. Da producentansvaret for visse engangsplastprodukter og producentansvaret for emballage tager udgangspunkt i hhv. engangsplastdirektivet og affaldsrammedirektivet (på sigt emballageforordningen) er producentdefinitionen for de to producentansvar ikke ens.
Det betyder, at producentansvaret på et produkt kan tilfalde én producent i producentansvaret på engangsplastprodukter, men en anden producent i producentansvaret for emballage.
Forskellene skyldes bl.a. at kriterierne om mikrovirksomheder og varemærke kan have indflydelse på hvilke virksomheder, der har producentansvaret for emballage, mens disse ikke anvendes i producentansvaret for engangsplastprodukter.
Hvis en omfattet virksomhed ophører med at eksistere eller med at markedsføre omfattede produkter, skal ophøret registreres hos Dansk producentansvar (DPA).
Ophør skal registreres senest en måned efter, at producenten eller importøren er ophørt med at markedsføre omfattede produkter.
Dansk Producentansvar bekræfter ophør inden for 7 dage efter ændret registrering (til både virksomheden og en evt. hidtidige repræsentant).
En fysisk eller juridisk person, som er etableret i Danmark, og som sælger produkter omfattet af producentansvaret på engangsplast i en anden EU-medlemsstat, hvor den fysiske eller juridiske person ikke er etableret, skal udnævne en repræsentant i den pågældende medlemsstat der får ansvaret for at opfylde de forpligtigelser, der påhviler den fysiske eller juridiske person i henhold til den gældende medlemsstats ordning for producentansvar for engangsplastprodukter jf. bekendtgørelsen. Udnævnelse skal ske ved skriftlig fuldmagt.
Miljøstyrelsen fører tilsyn med overholdelse af bekendtgørelsen om udvidet producentansvar for visse engangsplastprodukter.
Afgørelser truffet af Dansk Producentansvar kan påklages til Miljøstyrelsen.
Klagefristen er 4 uger fra den dag afgørelsen er meddelt.
Klagen skal være skriftlig.
Reglerne i forvaltningsloven gælder for de sager, hvori der træffes afgørelse af Dansk Producentansvar i medfør af bekendtgørelsen.
Dansk Producentansvar kan give konkret vejledning om, hvorvidt et produkt er omfattet af producentansvaret og har bemyndigelse til at træffe afgørelse om, hvorvidt et produkt og en virksomhed er omfattet af producentansvar for visse engangsplastprodukter.
Kontaktinformationer kan findes på DPA’s hjemmeside her Kontakt - Dansk Producentansvar
Øvrige spørgsmål kan stilles til Miljøstyrelsen, via mail: mst@mst.dk
Skriv gerne at det vedr. producentansvar på engangsplast.
Vær opmærksom på at Miljøstyrelsen ikke kan træffe afgørelser om, hvorvidt et produkt er omfattet, da Miljøstyrelsen er klagemyndighed på de afgørelser, som Dansk Producentansvar træffer.
Kommunerne skal indsamle og oprydde henkastede engangsprodukter som hidtil. Der er således ikke tale om nye regler ift. kommunernes affaldsindsamling og organisering heraf. Det nye er, at producenter af visse engangsplastprodukter betaler kommunernes omkostninger ved:
Den andel af den kommunale opsamling af henkastet affald, og den efterfølgende transport og behandling heraf, der vedrører omfattede produkter.
Den andel af den kommunale indsamling af affald der er kasseret i offentlige indsamlingssystemer, og den efterfølgende transport og behandling heraf, der vedrører omfattede produkter.
Kommunerne bliver kompenseret gennem Det udvidede totalbalanceprincip (DUT), der udmøntes i bloktilskuddet.
Under høringen af bekendtgørelsen om udvidet producentansvar på visse engangsplastprodukter modtog Miljøstyrelsen en række spørgsmål vedr. Renholds- og Omkostningsanalysen, der afdækker, hvilket omkostningsniveau, der skal ligge til grund for de 8 forskellige oprydningsansvar.
Find Miljøstyrelsens svar på spørgsmålene i baggrundsnotat om renholds- og omkostningsanalysen (PDF)
MST har efter at svardokumentet blev lagt op på her, fået et supplerende spørgsmål, hvor spørgsmål og svar er angivet i kondenceret form herunder:
Spørgsmål:
I forlængelse af MSTs besvarelse af spørgsmålet angående beregningseksempel på s. 4 i PDF-dokumentet, har jeg et opklarende spørgsmål:
Det oplyses, at formlen for beregning af gebyret er omkostningsbase/markedsførte mængder = pris per enhed. Det oplyses endvidere, at den kendte omkostning fordeles ud på antal estimerede markedsførte mængder. Desuden bemærkes det, at producenterne selv indberetter markedsførte mængder.
Vil det sige, at MST til brug for beregningen vil estimere markedsførte mængder for 2025 på baggrund af reelle indberettede mængder for Q1-Q2 2024?
Svar:
Gebyret skal balancere over 4 år, og det betyder kort sagt, at der skal være balancen mellem omkostningerne i ordningen og indbetalingerne fra gebyrerne.
Det følges løbende i hvor høj grad der er balance, og i forbindelse med fastsættelsen af det kommende års takst, vurderes det, på baggrund af tidligere indberettede mængder, hvad der er af forventninger til markedsførte mængder, og det estimat anvendes i gebyrfastsættelsen.
Det vil altså ikke 1:1 være mængden for (Q1 + Q2) *2 = mængde 2025. Men det er fx. de data samt tendens i data fra 2023 der anvendes ved estimatet for 2025 vedrørende filtre til tobaksvarer.
Link til direktiv, vejledning til direktivet og bekendtgørelse
Link til Bekendtgørelse om udvidet producentansvar på visse engangsplastprodukter
Du kan yderligere læse mere om engangsplastdirektivet (Single Use Plastic, SUP) her.
Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2019/904 om reduktion af visse plastprodukters miljøpåvirkning
Link til Kommissionens retningslinjer for engangsplastprodukter i overensstemmelse med Europa