Selektiv nedrivning

Hvad er selektiv nedrivning? 

Ved selektiv nedrivning forstås hel eller delvis nedtagning af byggerier på en måde, hvor byggeriets materialer adskilles og sorteres under nedtagning med henblik på at minimere værditabet og dermed opnå maksimal udnyttelse og recirkulering af materialerne. Samtidig udsorteres de materialer, som indeholder problematiske stoffer, hvorefter de enten kan renses eller håndteres herefter. Der kan derfor i højere grad være tale om at bygninger demonteres, fremfor nedbrydes.

Selektiv nedrivning er et alternativ til nedrivninger hvor alt brydes ned samtidigt, hvor byggematerialerne ofte bliver så sammenblandede, at det er svært at udsortere de værdifulde dele af affaldet bagefter. Dette øger desuden risikoen for, at problematiske stoffer ikke bliver taget ud af affaldsstrømmen og behandlet miljømæssigt forsvarligt, men i stedet indgår i genanvendelse eller nyttiggørelse, og derved er til fare for miljø og sundhed.

Sorteringsreglerne for bygge- og anlægsaffald er ændret den 1. januar 2024, hvilket medfører, at affald der kommer fra nedrivninger omfattet af krav om selektiv nedrivning, ikke kan sammenblandes på stedet, for efterfølgende at lade et sorteringsanlæg sortere affaldet. Dette betyder at affald og materialer som minimum sorteres i de fraktioner som fremsat i affaldsbekendtgørelsens § 66.

Der er krav om at virksomheder, der udfører visse nedrivninger skal autoriseres - se nedenfor under autorisationsordning. 

Hvordan udføres selektiv nedrivning? 

Det er et krav at selektiv nedrivning udføres efter følgende rækkefølge:

1. Afbrydelse af forsynings- og afløbsledninger.

2. Udtagning af løst inventar, løse materialer og andre effekter.

3. Miljøsanering.

4. Udsortering af ikke-bærende konstruktioner, lofter, gulvbelægninger, døre og vinduer mm.

5. Nedrivning af bærende konstruktioner.

6. Opbrydning af fundamenter og terrændæk.

Denne rækkefølge er med til at sikre at nedrivningen sker på en måde så at materialerne fra nedrivningen ikke sammenblandes uhensigtsmæssigt, at materialernes egenskaber fastholder en potentialer videre brug. Ovenstående rækkefølge, kan fraviges, såfremt bygherre kan dokumentere at særlige forhold ved nedrivningsarbejdet nødvendiggør fravigelsen, og at fravigelsen hverken forringer sorteringen af affaldet til særskilt indsamling eller forringer muligheden for udsortering af problematiske stoffer.

Er den påbegyndte nedrivning omfattet af reglerne fra 1. juli?

Selektiv nedrivning omfatter fuldstændig fjernelse af etageareal på 250 m2 og derover. Det gælder for private og erhvervsdrivende bygherrer.

Reglerne om selektiv nedrivning, gælder ikke for igangværende nedrivninger. Der fremgår følgende af høringsnotatet, der blev udarbejdet på baggrund af høringen af bekendtgørelse om håndtering af affald og materialer fra bygge- og nedrivningsarbejde:

Det fremgår af § 41, stk. 2, at §§ 9-15, §§ 19-27, 30-37, § 40, stk. 1, nr. 6-11 og 15-23, træder i kraft den 1. juli 2025, hvilket som udgangspunkt udgør de nye regler om selektiv nedrivning. Dette medfører, at der ikke er krav om, at der foretages selektiv nedrivning, indsendes standardiseret nedrivningsplan, at nedrivningen udføres af en autoriseret nedrivningsvirksomhed eller at bygherren anvender en MRK, i forbindelse med nedrivninger på 250 m2 eller derover, der udføres før 1. juli 2025. Endvidere, eftersom der er krav om at punkterne 1-8 af den standardiserede nedrivningsplan indgives i forbindelse med ansøgning om byggetilladelse til nedrivning, jf. § 10, stk. 1, er der ikke krav om anvendelse af reglerne om selektiv nedrivning for nedrivninger, hvortil der er søgt byggetilladelse til nedrivning før 1. juli 2025, selvom nedrivningen finder sted efter skæringsdatoen. Dette er begrundet i, at bygherre ikke har haft mulighed for at leve op til reglerne fra nedrivningsprocessens planlægningsfase. Det bør således være muligt, at planlægge udbud i forbindelse med nedrivning, da der er et års overgangsordning. Overgangsordningen er begrundet i mange hensyn. Indledningsvis er det fordi, der med reglerne om selektiv nedrivning, indføres to nye uddannelser, og at det er obligatorisk at anvende personer med disse uddannelser eller de kvalifikationer, der er påkrævet. Uddannelserne er ikke oprettet endnu, men kan oprettes fra 1. juli 2024, således at man kan lade sig uddanne allerede fra 2024. Endvidere er der krav om, at nedrivningsvirksomheder lader sig autorisere. Dette medfører, at nogle virksomheder vil skulle udarbejde et kvalitetsledelsessystem, indgå et samarbejde med et kontrolorgan og lade en medarbejder uddanne eller ansætte en ressourceansvarlig. Endelig er der hensynet til de offentlige myndigheder, der skal indrette nye sagsbehandlingsgange og de digitale systemer der skal opdateres og indrettes til at kunne håndtere de nye krav. Det er styrelsens vurdering, at der er behov for en overgangsordning på mindst ét år for at undgå kapacitetsproblemer, og der er fastsat krav om overgangsordning i lovforslaget.

Læs hele høringsnotatet her: https://hoeringsportalen.dk/Hearing/Details/68456