Fastelavns- og teatersminke

Det er sjovt for børn at sminke sig til fastelavn, Halloween og i udklædningslege. Men når ansigtet dækkes med sminke med et højt indhold af farvestoffer, øges risikoen for allergi.

Fastelavnssminke indeholder flere farvestoffer end det meste andet kosmetik. Sminken kan også indeholde konserveringsmidler og parfume. Når huden har kontakt med stofferne i længere tid, øges risikoen for allergi. Fastelavns- og teatersminke er som udgangspunkt ikke farligt, så længe du holder dig til nedenstående tips og lader sminken være forbeholdt særlige lejligheder. 

Lim til udklædningsrekvisitter kan indeholde stoffer, som kan være allergifremkaldende, eksempelvis acrylater. De lime, der bruges til at lime kunstige ører og skæg på, skal derfor være specielt beregnet til at bruge på huden.

Anbefalinger ved brug af fastelavnssminke og lim

  • Vælg kun CE-mærket sminke til dit barn. CE-mærket er producentens garanti for, at produktet lever op til de krav til sundhed og sikkerhed, der gælder for legetøj.

  • Fastelavnssminke med parfume øger risikoen for allergi  

  • Hvis dit barn har eksem eller følsom og irriteret hud, så overvej at undgå sminken helt, da barnets hud kan være mere modtagelig for allergi.

  • Brug kun sminken der, hvor den er beregnet til at blive brugt. Kom eksempelvis ikke ansigtssminke på læberne eller den sarte hud omkring øjnene.

  • Brug en fed creme under sminken og vær omhyggelig med at fjerne sminken bagefter. Sminken renses bedst af med vand og sæbe eller en rensecreme. Beskyt herefter huden med en uparfumeret creme.

  • Brug kun den type lim, der er beregnet til at komme på huden.

Se video med Grønne Tips til fastelavnssminken

Faktaark fastelavns- og teatersminke

Mange børn synes, det er sjovt at bruge sminke i forbindelse med teater og udklædningslege. Fastelavnssminke adskiller sig fra andre kosmetiske produkter ved at indeholde flere farvestoffer. Det kan også indeholde parfume og konserveringsmidler. Alle tre typer stoffer kan udgør en risiko for allergi.

Fastelavnssminke til børn skal ligesom alt andet sminke til børn være CE mærket. Det gælder også sminke, der er beregnet til at bruge på dukker.  CE mærket er producentens garanti for, at produktet lever op til de krav til sundhed og sikkerhed, der gælder for legetøj. Fastelavnssminke og anden sminke til børn er samtidig omfattet af reglerne om kosmetik, det vil blandt andet sige, at det skal være forsynet med en fuld indholdsdeklaration – enten på produktet eller i umiddelbar nærhed af produktet. Teatersminke, som ikke er beregnet til børn, skal kun leve op til kosmetikreglerne.

I forbindelse med fastelavn og rollespil anvendes også nogle gange rekvisitter, der skal limes på huden. Limen kan indeholde stoffer, som kan være allergifremkaldende, f.eks. acrylater. De lime, der bruges til at lime kunstige ører og skæg på, skal derfor være specielt beregnet til at bruge på huden.

Allergi fra sminke

Det er umuligt at sige, hvem der får allergiske reaktioner, da det er individuelt, hvad vi reagerer på, og hvordan vi reagerer, men det er typisk parfumestoffer, farvestoffer og konserveringsmidler, der kan udløse allergiske reaktioner. I sminke er det først og fremmest farvestofferne, der kan give allergi, men også konserveringsmidler kan udløse en allergisk reaktion. Nogle sminker indeholder desuden parfumestoffer, der også kan give allergi.

Når børn og andre sminkes til fastelavn, teater eller lignende er det ofte større hudområder, der helt dækkes med farverne. Det betyder, at barnet udsættes relativt intenst for både farvestoffer, konserveringsmidler og evt. parfume i det tidsrum, hvor sminken sidder på huden. Til gengæld er det for de flestes vedkommende ikke så hyppigt, at ansigtet dækkes helt af den slags sminke.  Det er ikke muligt at gardere sig mod allergi, så hvis dit barn har følsom eller irriteret hud eller eksem er det en god ide at være ekstra påpasselig med sminke, da huden i så fald kan være mere modtagelig for allergi. Overordnet set vurderer Miljøstyrelsen dog, at du sikkert kan anvende fastelavnssminke til dit barn, så længe du følger nogle enkelte råd.