Parfume

Mange skønheds- og plejeprodukter - såsom deodoranter, cremer og makeup - kan indeholde parfume. Nogle mennesker kan reagere allergisk på parfumestoffer og få udslæt og livslang parfumeallergi. Få tips til hvordan du nedsætter din risiko for parfumeallergi.

Mange bruger hver dag plejeprodukter, der indeholder parfume. Hvis du bruger mange produkter med parfume, så har du en stor risiko for at få udslæt på huden og i værste fald udvikle parfumeallergi. Heldigvis kan du let gøre meget for at passe bedre på din hud – uden at skulle udskifte alle dine yndlingsprodukter. De værste er nemlig de plejeprodukter, du kommer direkte på huden, og som bliver på huden hele dagen. Det er bedst, at de er uden parfume. 

Naturlig parfume snyder

Naturlige parfumestoffer er ikke mindre skadelige end syntetiske, der er fremstillet i et laboratorium. Faktisk findes nogle af de mest allergifremkaldende stoffer i naturekstrakter. Så støder du på mere naturligt klingende dufte som citron, kanel og blomster, så er det vigtigt at vide, at de også kan give parfumeallergi. Vær opmærksom på at en del make-up også indeholder parfume – og ofte sidder det på huden hele dagen, hvilket giver risiko for udslæt og i værste fald parfumeallergi.

For nogle vil parfume kunne give udslæt, hævelser eller sår. Andre vil kunne bruge produkter med parfume resten af livet uden at få symptomer. Problemet er, at vi ikke på forhånd ved, hvem der ender med at få parfumeallergi. Det ved vi først, når det er for sent. Og hvis man først har parfumeallergi, så er det for livet.

Tips om parfume og allergi 

  • Begræns dit forbrug af produkter med parfume så meget som muligt, hvis du vil undgå allergi. Vælg fx en parfumefri deodorant – den er lige så effektiv til at fjerne svedlugt som den med parfume. Vær også opmærksom på parfume i eksempelvis rengøringsmidler, vaskemidler m.v. 

  • Kan du ikke undvære dit yndlingsprodukt med parfume, så udskift nogle af de øvrige plejeprodukter med parfumefri alternativer. Gerne dem der bliver siddende længe på huden, fx ansigtscreme, bodylotion og makeup.

  • Bruger du ”rigtig” parfume, så sprøjt den på tøjet fremfor direkte på huden

  • Stop med at bruge et produkt, hvis du får rødme, kløe eller knopper på huden. Allergien kan vende tilbage næste gang, du bruger et produkt med det kemiske stof, som du ikke kan tåle. Søg læge og få undersøgt, hvilket stof du ikke kan tåle, så du kan undgå det fremover.

  • Undgå at bruge produkter til børn med parfume.

  • Vælg produkter med Svanemærket eller EU-blomsten til børn under 12 år. Parfumestoffer må ikke tilsættes kosmetiske produkter til børn, som har Svanemærket eller EU-blomsten. 

  • Når du er gravid så gå efter produkter uden parfume.

Du kan selv tjekke om der er parfume i et kosmetisk produkt:

  • Står der "parfume" eller "aroma" på ingredienslisten af et produkt, så indeholder de parfume.

  • Dufter de af blomster, frugt eller meget sødt er der nok parfume i. Begreber som ”økologisk, ”naturlige duftstoffer” og ”æteriske olier” på et produkt er nemlig ikke ensbetydende med, at produktet er parfumefrit. 

  • Står der ”fri for parfume”, ”indeholder eller parfume” eller lignende, så kan du som udgangspunkt være sikker på, at de er uden parfume

Mere viden

Hvis du er allergisk, bør du altid læse ingredienslisten, før du køber et produkt, så du kan undgå det eller de stoffer, du ikke kan tåle.

Inden for EU er udvalgte parfumestoffer deklarationspligtige, hvis de forekommer i produkterne i en koncentration på over 0,001% (produkter der ikke skal skylles af) eller over 0,01% (produkter der skylles af efter brug).

Faktaark Parfume og allergi

Mange mennesker kan godt lide at bruge parfumerede produkter eller parfumer. Dufte kan betyde meget forskelligt for den enkelte, og nogle finder det vanskeligt at undvære dufte. Det er dog en god ide at tænke over, hvor meget du udsætter dig selv for parfumestoffer, da der er risiko for at få parfumeallergi, som i så fald vil følge dig resten af livet.

Parfumer består typisk af æteriske olier opløst i denatureret sprit. Olierne er ofte af vegetabilsk oprindelse, dvs. fra planter eller blomster som rose, jasmin, liljekonval, lavendel, fyrrenåle osv. Der anvendes også animalske olier til dufte. Duftkomponenter fremstilles ofte syntetisk. En parfume kan bestå af få duftstoffer, men det er mere almindeligt, at den indeholder en række forskellige duftstoffer. Typisk vil en blanding af parfumer i et produkt indeholde mellem 10 og 300 duftstoffer.

Parfumer fås i mange forskellige koncentrationer og udformninger. Den mest koncentrerede er selve parfumen. Dernæst kommer ”Eau de Parfum” og cremeparfumer, som har et parfumeindhold på 15-20%. ”Eau de Toilette” har et indhold på 2-6% og ”Eau de Cologne” 2-4%.  Cremer og lotions, der er parfumerede, indeholder omkring 0,1-0,3% parfume.

Parfumeallergi

Den væsentlige risiko ved brug af parfume og parfumerede produkter er allergi. Parfumeallergi rummer flere udfordringer end mange andre allergier af nedenstående årsager:

  1. Hvis du har reageret allergisk over for et produkt, kan det være meget vanskeligt at udpege præcis, hvilket parfumestof der er årsagen, hvis produktet eksempelvis indeholder 300 duftstoffer. Dermed er det også vanskeligt at undgå dette parfumestof fremover.

  2. Selv hvis du ved, hvilket stof du er allergisk over for, er det ikke altid, du kan undgå det ved at læse indholdsdeklarationen. Parfume skal i kosmetik blot deklareres som ”parfum” eller ”aroma”. Det betyder, at der bag ordet ”parfum” kan gemme sig op mod 300 duftstoffer. Dog gælder, at for en konkret liste af parfumestoffer skal selve stofnavnet fremgå af indholdsdeklarationen.  Læs mere nedenfor om deklarationspligt.

  3. Der kan opstå krydsallergi, således at allergi over for et parfumestof automatisk giver allergi over for et andet parfumestof.

  4. Rigtig mange produkter indeholder parfume. Har man først fået parfumeallergi, vil man også typisk også reagere på eksempelvis tøjvaskemidler, rengøringsmidler, håndsæbe, opvaskemidler osv.

I Danmark har ca. 2-4% af befolkningen parfumeallergi. Det er meget individuelt, hvordan man reagerer på parfumestoffer, og det er umuligt at forudsige, hvem der risikerer at få parfumeallergi. Både naturlige og syntetiske parfumestoffer kan give allergi. Den hyppigste årsag til allergi er faktisk naturlige ekstrakter. De første tegn på allergi kan være rødme, kløe, knopper eller blærer på huden. Jo længere tid, man har parfumen på huden, jo større er risikoen for allergi. Det betyder at cremer, deodoranter og parfumesprays indebærer større risiko end fx shampoo og sæbe, der skylles af efter brug.

Deklarationspligt

Inden for EU gælder generelt, at parfume skal deklareres som ”parfum” eller ”aroma”. Dog har man udpeget en afgrænset liste over parfumestoffer, der skal deklareres med navn, hvis de findes i produkter over bestemte grænser. Grænserne er 0,001% for produkter, der ikke skylles af (som fx en bodylotion) og 0,01% for produkter, der skylles af, som sæbe, shampoo mm. De deklarationspligtige parfumestoffer er alle dokumenteret at være allergifremkaldende. Det betyder ikke, at de øvrige parfumestoffer ikke er allergifremkaldende – listen er en dynamisk liste, som bliver udbygget og revideret løbende af EU’s eksperter.

Denne deklarationspligt er indført af hensyn til parfumeallergikere, der ved hvilke parfumestoffer de ikke kan tåle. Således er det intentionen, at man skal kunne undgå produkter, der indeholder det eller de parfumestoffer, man ikke kan tåle.