Soppesøer kan indeholde for meget PFAS, og havskum kan være en af kilderne.
Det viser Miljøstyrelsens undersøgelse, der samler viden fra prøver taget i maj, august og september 2023, hvor der blev indsamlet sammenlagt 10 prøver fra soppesøer på seks forskellige strande ved den jyske vestkyst. Miljøstyrelsen har tidligere offentliggjort delresultater fra undersøgelsen.
Læs nyheden: Havskum og soppevand testes for PFAS
Mest PFAS i soppesøer
Kun i ét tilfælde oversteg indholdet af summen for fire PFAS i soppesøerne den vejledende grænseværdi for badevand på 40 ng/l.
Men PFAS-indholdet i soppesøerne var højere end i det nærliggende hav i ni ud af ti prøver.
”Det tyder på, at PFAS i nogen grad kan koncentreres i soppesøer, men ikke i samme udstrækning som i havskum”, siger AC- medarbejder Signe Andersen fra Miljøstyrelsen.
Havskum kan være forurenet
Forklaringen på, at Miljøstyrelsen finder varierende PFAS-indhold, kan hænge sammen med, hvor længe søen har været på stranden:
”Variationen af PFAS i soppesøerne kan for eksempel skyldes, at indholdet i soppesøen bliver højt, hvis søen er relativ gammel og har modtaget meget havskum med højt PFAS-indhold,” forklarer Signe Andersen.
Styrelsen for Patientsikkerhed, der vejleder myndigheder om badesikkerhed, anbefaler, at man undgår direkte kontakt med havskum.
Læs nyheden: Første resultater af PFAS i badevand
Ingen generelle råd
På grund af den store variation i indholdet af PFAS samt andre usikkerheder, der knytter sig til menneskets optag af PFAS, er det ikke muligt for Styrelsen for Patientsikkerhed at give generelle råd om risikoen for PFAS-eksponering ved badning i soppesøer.
Fakta om undersøgelsen
Baggrunden for undersøgelsen er, at Miljøstyrelsen ved en prøvetagning for PFAS i badevand i 2022 fandt forhøjede koncentrationer af sum for 4 PFAS (PFOS, PFOA, PFNA og PFHxS) i to soppesøer på en enkelt strand ved den jyske vestkyst.
Læs nyheden: Nye fund af havskum med PFAS
Fakta: Hvad er en soppesø?
Soppesøer er midlertidige småsøer, der af og til opstår i lavtliggende områder på sandstrande, når vejr- og vindforhold gør det muligt. Hvor længe søen findes varierer meget. Soppesøer kan opstå alle steder i landet, men de findes hyppigst ved den jyske vestkyst.