Første resultater af PFAS i badevand og havskum

4. AUGUST: NYHEDEN ER OPDATERET MED RESULTAT FOR KONCENTRATIONEN AF PFAS I HAVSKUM VED ESBJERG. Samtlige 20 prøver af PFAS i badevand var langt under EU's grænseværdi, men der er god grund til at undgå kontakt med havskum.

Foto: Colourbox

Badevandet ved landets kyster er fri for PFAS i problematiske mængder.

Sådan kan man opsummere resultaterne af den første runde af prøvetagning ved 20 danske strande, hvor Miljøstyrelsen i maj har taget prøver af badevand, havskum og soppevand i søer på stranden. Alle prøver af badevandet var markant under EU's grænseværdi for badevand på 40 ng/L. Se kortet nedenfor.

Miljøstyrelsen fandt i prøveperioden, der var præget af stille vejr, kun meget lidt havskum og få indsøer med soppevand. Der blev kun taget en enkelt prøve af havskum og en enkelt vandprøve fra en soppesø.

PFAS-indholdet i prøven fra soppesøen (blå på kortet) var langt under grænseværdien for badevand. Resultatet af havskumsprøven fra Grådyb i Esbjerg Kommune var koncentrationen af summen af 4 PFAS på 4.800 ng/l. Til sammenligning havde badevandsprøven fra Grådyb et PFAS-indhold på 0,63 ng/l.

Miljøstyrelsen har været i dialog med Esbjerg Kommune om fundet af PFAS i havskum fra Grådyb. På baggrund af den generelle udtalelse om havskum fra Styrelsen for Patientsikkerhed (se nedenfor), valgte Esbjerg Kommune i juni at opsætte skilte med information til badegæster om havskum.

Styrelsen for Patientsikkerhed fraråder direkte kontakt med havskum

Sidste sommer frarådede Styrelsen for Patientsikkerhed i enkelte konkrete tilfælde badning i små soppesøer på stranden og rådede til at vaske huden efter kontakt med havskum.

Der er lavet ganske få undersøgelser af PFAS-indholdet i havskum, men de, der er lavet, har alle vist, at havskum kan indeholde høje koncentrationer af PFAS. Derfor fraråder Styrelsen for Patientsikkerhed nu generelt direkte kontakt med blivende havskum, som ligger på stranden.

Kortvarig og forbigående kontakt med havskum medfører ikke en akut sundhedsmæssig risiko. Ved eventuel kontakt med havskummet, bør man vaske huden med rent vand, oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed.

”Resultaterne bekræfter det billede, som vi også så sidste år, med lave koncentrationer af PFAS i badevandet. For havskum og soppevand har Miljøstyrelsen aktuelt kun få målinger, men de resultater, som Styrelsen for Patientsikkerhed baserer deres udtalelse om havskum på, tyder på, at PFAS kan opkoncentreres i havskum,” siger kontorchef Jane Hansen fra Miljøstyrelsen.

Kortet viser PFAS koncentrationen i badevandet på lokalieteten. EU's grænseværdi for PFAS i badevand er 40 ng/L. "IP" betyder, at der ikke blev fundet PFAS.

Fakta om resultaterne

Der blev taget prøver på lokaliteter på blandt andet den jyske vestkyst, i fjorde og på udvalgte steder i de indre farvande. 

Badevandsprøverne blev taget på samme måde, som kommunerne udtager de obligatoriske badevandsprøver i badesæsonen. Flere steder var niveauet for summen af de fire PFAS stoffer (PFOS, PFOA, PFNA, PFHxS) under detektionsgrænsen.

I den ene strandsø med soppevand, som blev fundet i Vendsyssel, var summen af fire PFAS 3,7 ng/l og dermed cirka kun en tiendedel af den vejledende grænseværdi for badevand på 40 ng/l.

Miljøstyrelsen orienterer kommunerne, hvis der skulle blive fundet for høje værdier af PFAS.

Der tages prøver igen i august og oktober 2023.