Tips om tandblegning

Før en eventuel tandblegning er det vigtigt, at en tandlæge undersøger dine tænder. Dette er både for at vurdere, om det er forsvarligt at blege tænderne, men også for at finde frem til årsagen til, at tænderne er blevet misfarvede. I nogle tilfælde vil tandblegning ikke kunne fjerne misfarvningen.

Nogle tandblegningsprodukter kan indeholde blegemidlet hydrogenperoxid (brintoverilte). I EU må tandlæger anvende stærkere tandblegningsmidler end forbrugere må ved privat brug, idet der i produkter til tandlæger tillades en højere koncentration af hydrogenperoxid. Årsagen er, at tandblegning efterfølgende kan give alvorlige gener, og det vurderes, at en tandlæge kan udføre behandlingen mere fagligt korrekt, end det forventes, at man kan som forbruger derhjemme.

De risici, som vi kender til ved tandblegning, er blandt andet øget tandfølsomhed, irritation af tandkød og mundslimhinde samt ætsning af emaljen. Hvis dine tænder ikke er egnet til at blive bleget, og du alligevel får udført en tandblegning, så kan det medføre store konsekvenser for dine tænder og dit tandkød. Har du f.eks. blottede tandhalse, så kan en blegning af tænderne forværre symptomerne fra tandhalsene.

I nogle tilfælde vil det være uhensigtsmæssigt at forsøge at blege tænderne. Dette kan eksempelvis være, hvis tandlægen vurderer, at tandblegning ikke kan fjerne tændernes misfarvning. Er du ryger, vil der også være risiko for, at rygningen hurtigt vil misfarve tænderne igen efter endt tandblegningsforløb.

Tips om tandblegeprodukter

  • Hvis du overvejer at få bleget tænder, så tal med din tandlæge og få undersøgt dine tænder.

  • Tandblegeprodukter, der indeholder eller frigør mere end 0,1% hydrogenperoxid, må kun anvendes af tandlæger.

  • Tandblegebehandlinger, som tilbydes på hudpleje/kosmetiske klinikker, er ikke lovlige, hvis de baserer sig på produkter, der indeholder eller frigør over 0,1% hydrogenperoxid. Det samme gælder produkter, der kan købes på nettet til brug derhjemme.

  • Hvis du får bleget tænderne, så følg tandlægens instrukser for hvordan det gøres, og kontakt tandlægen, hvis der opstår gener som eksempelvis irritation af tandkødet.

 

Mere viden

Baggrund om tandblegning 

Læs mere på siden om tandpleje og tandblege produkter

Her kan du se rapporterne over Miljøstyrelsens undersøgelser af kemikalier i forbrugerprodukter