Tips om tandblegning

En undersøgelse foretaget af Miljøstyrelsen viser, at gør-det-selv tandblegning kan være risikabelt, og at der er mange overtrædelser af lovgivningen. Det bedste råd er at gå til tandlægen, hvis du ønsker at få bleget dine tænder. Så minimerer du risikoen for bivirkninger og øger chancen for, at behandlingen virker.

Du kan få alvorlige gener efter en hjemme-tandblegning, hvis tandblegningen ikke bliver udført korrekt, eller hvis du har anvendt et produkt, der ikke er sikkert at bruge. De risici, som vi kender til ved tandblegning, er blandt andet øget tandfølsomhed, irritation af tandkød og mundslimhinde samt ætsning af emaljen.

Når man bruger et tandblegningsprodukt købt over nettet derhjemme, så risikerer man i bedste fald, at produktet ikke virker og i værste fald at skade sine tænder og tandkød. Det viser en ny undersøgelse fra Miljøstyrelsen (2021), hvor halvdelen af de undersøgte produkter fra danske og udenlandske webshops udgjorde en risiko for skader i munden. Endvidere var vurderingen, at mange af produkterne potentielt ikke kunne blege tænderne.
Læs pressemeddelelse

Der er mange årsager til at  vi anbefaler at du går til tandlægen, hvis du vil blege dine tænder. Tandlægen kan bedre tilrettelægge et tandblegningsforløb med mindst mulig risiko for bivirkninger. Derudover må tandlæger anvende stærkere og mere effektivt blegende tandblegningsmidler, end du må som forbruger. Endeligt kan tandlægen undersøge om dine tænder er egnet til at blive bleget, og om en tandblegning kan fjerne tændernes misfarvning.

Tips om tandblegning

  • Hvis du overvejer at få bleget dine tænder, så anbefales det, at du får undersøgt dine tænder af en tandlæge, og at du beder tandlægen om at udføre tandblegningen
  • Hvis du vælger at blege dine tænderne derhjemme med et tandblegningsprodukt til privat brug, så kontakt din tandlæge før du går igang, og følg altid produktets anvisninger vedrørende korrekt brug.
  • Kontakt tandlægen, hvis der opstår gener i forbindelse med tandblegning, f.eks. irritation af tandkødet.

Mere viden

Tandblegningsprodukter, der indeholder eller frigør mere end 0,1% hydrogenperoxid (brintoverilte), må kun anvendes af tandlæger. Tandblegebehandlinger, som tilbydes på hudpleje/kosmetiske klinikker, er ikke lovlige, hvis de baserer sig på produkter, der indeholder eller frigør over 0,1% hydrogenperoxid.
Læs videre i vores baggrundpapir om tandblegning