Tandplejeprodukter

Der findes mange forskellige produkter til pleje af tænder og mund på markedet. For de fleste voksne er der ikke nogen kendt sundhedsrisiko ved at bruge tandpasta – børn risikerer dog at indtage for meget fluor, hvis de sluger tandpasta i større mængder. Mundskyllevand kan give allergi.

Hvis du er i tvivl om hvilke produkter der er mest hensigtsmæssige og effektive for din tandpleje, bør du rådføre dig med din tandlæge. Det gælder både i forhold til hvilken tandpasta, der er bedst for dine tænder, og hvorvidt det er nødvendigt med mundskyllevand. Nedenfor finder du tips om valg af tandplejeprodukter i forhold til mulige risici.

Tips om valg af tandplejeprodukter

  1. Undgå tandpasta med triclosan, medmindre din tandlæge har rådet dig til at bruge det. Triclosan er mistænkt for at kunne udvikle resistens hos bakterier og er i de fleste tilfælde ikke nødvendigt.

  2. Hvis du har tendens til blister, så undgå tandpasta med skummidlet sodium lauryl sulfat (SLS). Stoffet fremkalder ikke blister i sig selv, men kan forværre tilstanden.

  3. Brug kun en mængde tandpasta svarende til en ært til børn og lær dem, at tandpasta skal spyttes ud frem for sluges.

  4. Oplever du eksem omkring munden og på læberne, kan det være allergi fra indholdsstoffer i tandpastaen. Stop med at bruge produktet og søg læge.

  5. Bruger du mundskyllevand og får eksem omkring munden og på læberne eller hævelse i munden, kan det være allergi fra indholdsstoffer. Stop med at bruge produktet og søg læge.

  6. Tal med din tandlæge, hvis du er i tvivl om, hvilke typer produkter, der er nødvendige eller hensigtsmæssige at bruge i dit tilfælde. Ofte er kosmetiske produkter med antibakteriel virkning overflødige.

I øvrigt gælder som ved alt andet kosmetik, at hvis du er allergisk, bør du altid læse indholdsdeklarationen, før du køber et produkt, så du kan undgå det eller de stoffer, du ikke kan tåle.