Hvem skal indberette oplysninger?
Er du importør eller downstream-bruger af en kemisk blanding, skal du indberette sammensætnings-oplysninger i alle de medlemslande, hvor blandingen markedsføres. Det gælder også de lande, hvor markedsføringen sker via distributører. Og det gælder uafhængigt af markedsføringsplatformen, dvs. også hvis blandingen f.eks. sælges via et EU-website. Indberetningen skal ske inden blandingen markedsføres.
Markedsføring defineres ifølge CLP-forordningen som ”at levere til eller stille til rådighed for tredjemand mod betaling eller gratis”. Import betragtes dermed som markedsføring. Definitionen er den samme som i REACH-forordningen.
Er du distributør, skal du ikke indberette sammensætningsoplysninger, men du anbefales at samarbejde med dine leverandører om at sikre, at blandinger indberettes korrekt. Det kan især være relevant, hvis du sælger en blanding i andre medlemslande end det land, hvor din leverandør har leveret den.
Hvis du som dansk detailhandler f.eks. køber en kemisk blanding fra en tysk leverandør, som har indberettet oplysninger via PCN-portalen, så skal du sikre dig, at leverandøren har angivet, at blandingen sælges i Danmark. Derved bliver oplysningerne nemlig automatisk oversat til dansk. Du kan nu sælge blandingen videre som distributør uden selv at skulle indberette oplysninger.
Sælger du et private label-produkt, hvor du alene ændrer på produktets etiket, er du ikke downstream-bruger men distributør og har derfor som udgangspunkt ikke pligt til at indberette oplysninger. Du har dog stadig ansvar for, at produktet overholder reglerne. Det betyder, at du enten kan bede din leverandør om at indberette oplysningerne eller selv gøre det.
Læs mere om hvordan virksomheders rolle i leverandørkæden defineres.
Hvilke blandinger skal indberettes?
På sigt skal alle blandinger indberettes, hvis de er klassificeret som farlige på grund af deres sundhedsvirkninger eller fysiske virkninger. Det gælder uanset mængde, og uanset om det er til privat, professionel eller industriel brug.
En række blandinger er dog undtaget fra oplysningspligten. Det gælder blandinger, der kun er klassificeret som miljøfarlige eller som gasser under tryk og eksplosiver, radioaktive blandinger, blandinger underlagt toldkontrol, blandinger til videnskabelig forskning og udvikling, medicinske og veterinære produkter, kosmetiske produkter, medicinsk udstyr samt fødevarer og foderstoffer.
Hvornår skal oplysninger indberettes?
De ændrede regler for indberetning af sammensætningsoplysninger indfases trinvis. Tidsfristen afhænger af anvendelsen og slutbrugeren af blandingen. Fristen for blandinger, der sælges til forbrugere og professionelle er 1. januar 2021. Oprindeligt var fristen for blandinger, der sælges til forbrugere, sat til 1. januar 2020, men da det viste sig at være urealistisk at nå, har Kommissionen vedtaget en delegeret forordning, som udskyder fristen. For blandinger, der sælges til industriel brug, er tidsfristen 1. januar 2024.
Hvis en blanding sælges til flere anvendelser, f.eks. både til professionel og industriel brug, vil den tidligste frist gælde begge anvendelser. Tidsfristerne gælder for markedsføring af blandingerne. Det betyder f.eks., at blandinger, der er importeret til EU før 1. januar 2021, og som ligger på lager, skal indberettes inden de sælges videre til detailhandlen.
Hvor længe gælder eksisterende indberetninger?
Indberetninger af oplysninger til Produktregisteret eller Miljøstyrelsens produktinformation inden for tidsfristerne er gyldige frem til 1. januar 2025. Det gælder dog kun, hvis der ikke foretages ændringer i produktet, som kræver opdatering af oplysningerne. Det kan f.eks. være ændringer i sammensætningen eller produktidentifikatorer. Hvis du skal opdatere en eksisterende indberetning, gælder tidsfristen for brug af PCN-formatet.
Du kan også fortsat frivilligt indberette oplysninger til Miljøstyrelsens produktinformation inden for tidsfristerne. Miljøstyrelsens produktinformation er dog kun for danske virksomheder, da det kræver en digital signatur at få adgang. Selv små ændringer kan betyde, at indberetningen skal opdateres. Derfor anbefaler Miljøstyrelsen, at du hurtigst muligt begynder at indberette via PCN-portalen, så du undgår unødigt dobbeltarbejde.
Efter 1. januar 2025 skal alle produkter være indberettet via PCN-portalen. Så selvom et produkt forbliver uændret indtil 1. januar 2025, så skal du alligevel indsende en ny indberetning i PCN-formatet, da data ikke vil blive overflyttet automatisk til PCN-portalen.
Du skal være opmærksom på, at tidsfristen for blandinger, som er råvarer, er 1. januar 2021, selvom de anvendes industrielt. Det skyldes, at en råvare kan blive brugt i et forbrugerprodukt eller i en blanding til professionelle.
Desuden skal du være opmærksom på, at du fortsat har pligt til at anmelde farlige blandinger, som du markedsfører til professionel brug i Danmark i mængder på over 100 kg om året til Produktregisteret under Arbejdstilsynet. Dvs. at visse produkter altså vil skulle indberettes både i Produktregistret og via PCN-portalen.
Overholdelsen af reglerne kontrolleres i Danmark af Kemikalieinspektionen.
Læs mere om kemikalieinspektionens arbejde