Formålet med reguleringen af mikroplast er at forhindre udledning til miljøet, idet mikroplast er miljøskadeligt.
Mikroplastrestriktionen
Mikroplastrestriktionen er en begrænsning af mikroplast i forskellige produkter, som er vedtaget i EU’s overordnede kemikalielovgivning, REACH-forordningen. Restriktionen trådte i kraft den 17. oktober 2023. Mikroplastrestriktionen forbyder markedsføring af mikroplast som sådan, eller hvis det er bevidst tilsat til blandinger i en koncentration på eller over 0,01 vægtprocent.
På EU-Kommissionens hjemmeside kan der findes information om mikroplastrestriktionen samt en omfattende vejledning (explanatory guide), der uddyber restriktionens betingelser. De specifikke betingelser for restriktionen, samt definitionen af mikroplast, kan findes i Kommissionens forordning nr. 2023/2055, der implementerer restriktionen i REACH-forordningens bilag XVII, indgang 78.
I mikroplastrestriktionen er der en generel undtagelse for mikroplastprodukter, som allerede var markedsført for første gang på EU-markedet før den 17. oktober 2023. Butikker kan dermed fortsat sælge ud af de lagre af mikroplast, som de har købt og modtaget før den 17. oktober 2023.
Der er indsat forskellige overgangsperioder for forskellige kategorier af produkter, herunder kosmetiske produkter, i forhold til, hvornår restriktionen finder anvendelse fra. Overgangsperioderne kan findes i stk. 6 i restriktionen.
Makeup-, læbe- og negleprodukter, jf. definitionerne af disse i restriktionens stk. 6, litra c) – med indhold af mikroplast skal fra den 17. oktober 2031 til den 16. oktober 2035 bære mærkningsoplysningen ”Dette produkt indeholder mikroplast.”. Produkter, der allerede markedsføres inden den 17. oktober 2031, behøver dog ikke at være forsynet med denne oplysning før den 17. december 2031. I restriktionens stk. 10 er der angivet nærmere krav for den pågældende mærkningsoplysning.
I henhold til stk. 14 i restriktionen er der krav om, at producenter, importører og industrielle downstreambrugere af produkter, der indeholder mikroplast, på anmodning skal levere oplysninger til de kompetente myndigheder vedr. identifikation og funktion af mikroplastpolymererne i deres produkter.
Produkter, hvor det kan påvises, at der ikke sker udledning af bevidst tilsat mikroplast til miljøet, kan være undtaget markedsføringsforbuddet i henhold til stk. 5 i restriktionen. Hvis man kan drage nytte af denne undtagelse, er man dog omfattet af visse forpligtelser om udarbejdelse af brugs- og bortskaffelsesanvisninger samt årlige oplysningsforpligtelser til Det Europæiske Kemikalieagentur, ECHA. Disse forpligtelser fremgår af restriktionens stk. 12.
Mikroplastbekendtgørelsen
Mikroplastbekendtgørelsen er et national forbud, som vi har i Danmark, mod import og salg af kosmetiske produkter, som afrenses, der indeholder mikroplast. Bekendtgørelsen kan læses på Retsinformation.
Ikrafttrædelse og overgangsordning
Bekendtgørelsen med forbuddet trådte i kraft den 1. juli 2020. Det betyder, at det fra den 1. juli 2020 ikke længere var tilladt at importere eller sælge kosmetiske produkter, som afrenses, og som indeholder mikroplast.
Forbuddets omfang
Forbuddet omfatter kosmetiske produkter, som afrenses, og som indeholder mikroplast i en koncentration på 0,01% eller derover. Der er dog undtagelser til forbuddet, jf. nedenstående afsnit.
Definitionen af et kosmetisk produkt, der afrenses er, jf. bekendtgørelsens (Mikroplastbekendtgørelsen, BEK nr. 655 af 19/05/2020) § 1:
Et kosmetisk produkt, som er beregnet til at blive fjernet efter anvendelse på hud, hår eller slimhinder.
Disse produkter kaldes også ”rinse-off” produkter. Det kan f.eks. være skrubbemasker, ansigtsvask, shampoo, mundplejemidler (f.eks. tandpasta), hårbalsam osv. Produkter, der er beregnet til at blive på huden, er således ikke omfattet af bekendtgørelsen. Det kan f.eks. være cremer, bodylotion, neglelak, solcreme osv.
Definitionen af mikroplast er, jf. bekendtgørelsens § 1:
Plastik i fast form, som er mindre end eller lig med 5 mm i alle dimensioner, og som er uopløseligt i vand.
Mikroplast anvendes i kosmetik til flere forskellige formål, herunder som eksfoliant, viskositetsstabilisatorer, filmdannende polymerer eller opacificeringsmidler. Forbuddet gælder for alle kosmetiske produkter til afrensning, der indeholder mikroplast i fast form, som ikke er vandopløseligt (jf. ovenstående definition). Dette er uanset med hvilket formål, at mikroplasten er tilsat. Forbuddet er derfor ikke begrænset til mikroplast, som for eksempel bruges til at give en eksfolierende eller skrubbende effekt. Hvis mikroplasten derimod ikke er i fast form eller er vandopløselig, så vil den ikke være omfattet af forbuddet.
Plastik er, jf. bekendtgørelsens § 1, defineret som:
Et syntetisk polymert stof, der kan støbes, ekstruderes eller fysisk manipuleres til forskellige faste former, og som bevarer sin endelige fremstillede form under brug i sine tilsigtede anvendelser.
Da definitionen af plastik er begrænset til syntetiske polymerer, vil polymerer, der forekommer i naturen, ikke være omfattet af bekendtgørelsens regler. Der kan dog være grænsetilfælde, hvor naturligt forekomne polymerer er blevet kemisk modificeret. I disse tilfælde vil den modificerede og naturligt forekomne polymer blive anset som mikroplast ifølge definitionen i bekendtgørelsen, hvis den opfylder kriterierne om at være i fast form, mindre end eller lig med 5 mm i alle dimensioner, uopløselig i vand og ikke-bionedbrydelig
Bionedbrydeligt mikroplast er undtaget
Hvis det kan dokumenteres, at den mikroplast, der er tilført til det kosmetiske produkt, er bionedbrydelig, så vil produktet være undtaget fra forbuddet. For at et produkt kan være undtaget fra forbuddet skal et eller flere af de kriterier for bionedbrydelighed, der er angivet i bilag I til mikroplastbekendtgørelsen, være opfyldt, jf. bekendtgørelsens § 1.
Indeholder det produkt, jeg importerer eller sælger, mikroplast?
Mikroplast kan være fremstillet af mange forskellige typer plastmaterialer i forskellige former (f.eks. flydende eller fast), koncentrationer og størrelser. Det kan derfor være vanskeligt at afgøre, om et kosmetisk produkt indeholder mikroplast, der opfylder definitionen i mikroplastbekendtgørelsen.
Det er først og fremmest den ansvarlige persons pligt at vide hvilke ingredienser, der er anvendt i deres produkter. Forhandleren eller importøren kan derfor gå tilbage i forsyningskæden og indhente information om, hvorvidt det pågældende produkt indeholder mikroplast i henhold til definitionen i mikroplastbekendtgørelsens § 1 og § 2.
Indholdet af mikroplast i kosmetiske produkter kan ikke bestemmes ud fra ingredienslisten
Det er ikke muligt udelukkende ud fra et INCI-navn på ingredienslisten at afgøre, om et produkt er forbudt at importere eller sælge i henhold til mikroplastbekendtgørelsen. Det skyldes bl.a., at de polymerer, der udgør byggestenene i mikroplast, findes i mange former, størrelser og koncentrationer. Disse tre ting er afgørende for, om produktet er omfattet af begrænsningerne i mikroplastbekendtgørelsen. For eksempel kan den samme polymer være i en fast form i ét produkt og i en flydende form i et andet produkt, og man vil ikke kunne afgøre, om der er tale om den ene eller den anden form ud fra INCI-navnet alene.
Hvis du importerer eller sælger kosmetiske produkter og er i tvivl om, hvorvidt de er omfattet forbuddet i mikroplastbekendtgørelsen, kan det derfor være nødvendigt at gå tilbage i forsyningskæden og indhente information om et eventuelt indhold af mikroplast (jf. definitionen i mikroplastbekendtgørelsens § 1) samt information om den koncentration af mikroplast, der anvendes i produktet.
Der findes ikke en udtømmende liste over alle de polymerer, der anvendes i kosmetiske produkter, og som principielt kan være omfattet af definitionen af mikroplast. Miljøstyrelsen kan derfor ikke opstille lister over de ingredienser, der henholdsvis vil være omfattet og ikke omfattet af forbuddet.
Hvad kan du som erhvervsdrivende gøre for at finde ud af, om dine produkter er omfattet af mikroplastbekendtgørelsen?
Undersøg først og fremmest om dit produkt opfylder definitionen for et kosmetisk produkt, der afrenses (også kaldet et ”rinse-off” produkt).
Du kan finde mere information om fortolkningen af rinse-off begrebet på dette notat fra Miljøstyrelsen
Hvis du er i tvivl, om dine produkter indeholder mikroplast, skal du tage kontakt til din leverandør/producenten/den ansvarlig person og indhente information om et eventuelt indhold af mikroplast, jf. definitionen i mikroplastbekendtgørelsen. Det er den ansvarlige persons ansvar at vide hvilke ingredienser, der er anvendt i deres produkter, og dette skal bl.a. fremgå af produktets dossier med produktinformationer.
Forskellige mærkningsordninger tillader ikke, at der bruges mikroplast i personlige plejeprodukter og kosmetik. Det kan eksempelvis være Svanemærket eller EU-Blomsten. Hvis dit produkt er en del af en anden mærknings- eller certificeringsordning, kan du undersøge, om der tillades mikroplast i henhold til kriterierne for den pågældende mærknings-/certificeringsordning.