REACH: Forbud og anvendelsesbegrænsninger

REACH indeholder en liste over stoffer, som der er forbud mod i specifikke produkter, eller hvor der er begrænsninger i forhold til at producere, markedsføre og/eller anvende stofferne. Formålet er at beskytte mennesker og miljø mod uacceptable risici.

Listen udvides løbende med nye stoffer og stofgrupper. Den er opdelt i to kolonner. I venstre kolonne ses de stoffer eller stofgrupper, som de enkelte forbud eller begrænsninger handler om. I højre kolonne beskrives betingelsen for begrænsningen– det vil sige, hvilke produkter og anvendelser, der er omfattet, samt eventuelle andre betingelser, f.eks. grænseværdier eller overgangsperioder. Desuden kan undtagelser fra betingelserne fremgå af højre kolonne. Du kan se listen på ECHAs hjemmeside.

Er du i tvivl om en vare, som din virksomhed producerer, markedsfører eller anvender, indeholder et stof, der er på Bilag XVII, må du kigge listen igennem.

Vær opmærksom på, at begrænsningerne ofte gælder meget specifikke anvendelser eller mængder af stofferne i produkter og processer. Vær også opmærksom på, at der kan være andre begrænsninger for stoffet end dem, der fremgår af REACH-forordningen. Der er f.eks. produktspecifik lovgivning for kosmetik. legetøj  og elektronik mv. som gælder samtidig med REACH.

Miljøstyrelsen har udarbejdet en række faktaark om forskellige stoffer. Her kan du også finde mere information om nogle af stofferne på REACH Bilag XVII.
Se faktaark om nogle af stofferne på listen 

Hvem er ansvarlig?

Både producenten, importøren og den, som markedsfører produkter, kan have ansvar for at reglerne overholdes. Det afhænger af, hvordan den enkelte begrænsning er formuleret.

Spørg Miljøstyrelsen

Har du spørgsmål, kan du kontakte Miljøstyrelsens REACH helpdesk på reachspm@mst.dk.Eller CLP helpdesk på CLPHelpdesk@mst.dk.

Du kan også læse vores faktaark om REACH og CLP for en hurtig indføring i reglerne. 

Vi har også udarbejdet en liste med spørgsmål og svar om REACH og CLP