Der er i Danmark forbud mod import, salg og anvendelse af ftalater i småbørnsartikler til børn i alderen 0-3 år, hvis produkterne indeholder mere end 0,05 vægtprocent ftalater.
Forbuddet mod alle ftalater i småbørnsartikler til børn i alderen 0-3 år er et dansk forbud og gælder ikke generelt i EU.
Småbørnsartikler er artikler som er beregnet til eller normalt må forventes at blive puttet i munden, og kan fx omfatte hagesmække eller plastdupper under sutsko til børn under 3 år. Du skal derfor være særligt opmærksom ved import fra andre EU-Lande.
Hvad bliver stofferne brugt til?
Ftalater bliver primært brugt som blødgørere i PVC – det kan fx være i regntøj og i PVC-tryk på børnetøj. For nogle typer af tryk føles trykket tykt på stoffet med forhøjerede konturer, men det kan også være et tyndt lag, der minder om maling på tøjet.
Hvorfor er stofferne forbudt?
Nogle ftalater kan nedsætte forplantningsevnen og være hormonforstyrrende. Ftalater er ikke kemisk bundet i PVC og har vist sig at kunne afgives fra plasten til omgivelserne.
Hvad er grænseværdien?
Grænseværdien i EU er 0,1 vægtprocent for summen af de tre ftalater, DEHP, DBP og BBP.
Grænseværdien er også 0,1 vægtprocent for summen af de tre ftalater, DINP, DIDP og DNOP.
Den danske grænseværdi er 0,05 vægtprocent ftalater i småbørnsartikler til børn i alderen 0-3 år.
Mere at vide
Faktaark om ftalater i legetøj og småbørnsartikler
REACH-forordningen Bilag XVII nr.51 og 52 og i den danske bekendtgørelse. (retsinfo.dk)
Kvælningsfare
Tøj til børn op til 7 år (højde 134 cm) bør ikke have bindebånd eller snore i hoved- og halsområdet. Derudover bør du være opmærksom på de forskellige retningslinjer, der gælder for børnetøj generelt i forhold til bindebånd og snore på ryggen, maven og i ærmer.
Derudover kan også smådele være en kvælningsfare for små børn. Derfor bør små dele som fx knapper, pailletter og lynlåshænger ikke kunne trækkes eller falde af.
Læs mere om regler for sikkerhed i børnetekstiler.