Producentansvaret betyder, at virksomheder, der markedsfører fiskeredskaber, der indeholder plast, er producenter og efter den 31. december 2024, skal sørge for tilbagetagning af fiskeredskaberne, når de bliver til affald, og betale for affaldshåndteringen.
- Enhver fysisk eller juridisk person, der er etableret i Danmark, og som uanset den anvendte salgsteknik, herunder via aftaler om fjernsalg, professionelt fremstiller eller importerer og i Danmark markedsfører fiskeredskaber, der indeholder plast, bortset fra personer, der driver fiskeri som defineret i artikel 4, nr. 28, i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1380/2013. Undtaget er endvidere ikke-industrielle producenter af fiskeredskaber, der indeholder plast.
- Enhver fysisk eller juridisk person, der er etableret i en anden EU-medlemsstat eller i et tredjeland, og som via aftaler om fjernsalg direkte til private husstande eller til andre brugere end private husstande professionelt i Danmark sælger fiskeredskaber, der indeholder plast, bortset fra personer, der driver fiskeri som defineret i artikel 4, nr. 28, i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1380/2013. Undtaget er endvidere ikke-industrielle producenter af fiskeredskaber, der indeholder plast.
En producent er den virksomhed, som jf. bekendtgørelse om udvidet producentansvar for fiskeredskaber, der indeholder plast, pålægges producentansvaret. Det kan både være den virksomhed, som fabrikerer produktet og en virksomhed, som er importør af produktet.
Fiskeredskaber eller udstyrsdele, der indeholder plast, er omfattet af producentansvaret. Der er ikke nogen nedre grænse for indholdet af plast.
Fiskeredskaber opdeles i 2 typer: Erhvervsfiskeredskaber og øvrige fiskeredskaber.
Erhvervsfiskeredskaber er slæbende fiskeredskaber, der indeholder plast, herunder trawl, not, skrab og snurrevod.
Øvrige fiskeredskaber er fiskeredskaber, der indeholder plast, og som ikke er erhvervsfiskeredskaber. Det er bl.a. lyst-, fritids- og akvakulturfiskeredskaber.
Takst (PL25) | Enhed | |
Erhvervsfiskeudstyr | 2,34 kr. | Pr. kilo |
Øvrigt fiskeudstyr | 2,34 kr. | Pr. kilo |
Taksterne er pris- og lønfremskrevet til 2025.
Gebyret pris og løn fremskrives hvert år pr. 1. januar. Gebyret skal balancere over 4 år, dvs. indbetales der for meget i et år, så nedsættes gebyret forholdsmæssigt efterfølgende. Indbetales der for lidt i et år, så hæves gebyret forholdsmæssigt efterfølgende.
Hver produktkategori er et gebyrområde, og skal derfor balancere økonomisk uafhængigt af de andre produktkategorier.
Din virksomhed har pligt til at sætte sig ind i reglerne om producentansvar på fiskeredskaber, men du kan som virksomhed bede Dansk Producentansvar om en scoping afgørelse af, om du er omfattet af producentansvaret.
Du kan læse mere om Dansk Producentansvar på producentansvar.dk.
Virksomheder, der er omfattet af producentansvaret, skal registrere sig i producentregistret hos Dansk Producentansvar senest 14 dage, før man begynder at markedsføre et fiskeredskab, der indeholder plast. Det koster et registreringsgebyr på 1000 kr. Er virksomheden allerede registreret med et andet producentansvar (biler, elektronik, batterier, emballage m.m.), er prisen 500 kr. for registreringen vedr. fiskeredskaber.
Virksomheden skal derefter hvert år inden d. 31. marts indberette markedsførte mængder fra det foregående kalender år. Indberetningen skal ske til Dansk Producentansvar.
Alle virksomheder, som markedsfører fiskeredskaber, skal også betale et årligt administrationsgebyr til Miljøstyrelsen. Gebyrets størrelse afhænger af markedsførte mængder.
Producentansvaret udmøntes som to forskellige ordninger for henholdsvis erhvervsfiskeredskaber og øvrige fiskeredskaber.
Engangsplastdirektivet forpligter i artikel 8, stk. 8, medlemsstaterne til at fastlægge et nationalt minimumsmål for den årlige indsamling af udtjente fiskeredskaber, der indeholder plast, til genanvendelse.
Danmark har fastsat et nationalt indsamlingsmål for udtjente fiskeredskaber på 20%.
Virksomheder, som markedsfører øvrige fiskeredskaber, pålægges et organisatorisk ansvar.
Det betyder, at virksomheden skal lave en tilbagetagningsordning, hvor slutbrugerne kan aflevere udtjente fiskeredskaber tilbage, uden at det koster dem noget.
Virksomheden overtager således ansvaret for de tilbagetagne udtjente fiskeredskaber, herunder ansvaret for affaldsbehandlingen.
Virksomheder, som markedsfører erhvervsfiskeredskaber, pålægges et organisatorisk ansvar.
Det betyder, at virksomheden forpligtes til at indsamle en tildelt mængde udtjente erhvervsfiskeredskaber fra visse havne, hvor der foregår erhvervsfiskeri (se liste over havne i bilag 2 i bekendtgørelse om udvidet producentansvar for fiskeredskaber, der indeholder plast), eller via egne tilbagetagningsordninger. Den tildelte mængde beregnes af Dansk Producentansvar på baggrund af den enkelte virksomheds markedsførte mængder i Danmark i et kalenderår.
Der skal årligt stilles en sikkerhed til Dansk Producentansvar.
En havn vil, så vidt muligt, blive tildelt til den eller de virksomheder, der har erhvervsaktiviteter på havnen.
Dansk producentansvar laver ny tildeling hvert år på baggrund af de markedsførte mængder, som producenterne indrapporterer hvert år inden 31. marts.
Tildelingen offentliggøres senest 1. juli på Dansk Producentansvars hjemmeside (se listen her), og tildelingen gælder derefter fra 1. oktober samme år og frem til 30. september det efterfølgende år.
Første tildeling efter ordningen, der blev implementeret pr. 1. januar 2025, gælder dog frem til 30. september 2026.
En virksomhed omfattet af producentansvaret, der ikke får tildelt en havn, har stadig ansvaret for at tilbagetage de tildelte mængder via en tilbagetagningsordning, som virksomheden skal etablere.
I en tilbagetagningsordning tilbagetages de udtjente fiskeredskaber direkte fra slutbrugerne uden ekstra betaling.
Det kan enten ske ved, at:
1) Virksomheden afhenter de udtjente øvrige fiskeredskaber hos slutbrugeren.
2) Slutbrugeren afleverer de udtjente øvrige fiskeredskaber hos virksomheden eller på et område udpeget af virksomheden.
Producenter, som markedsfører erhvervsfiskeredskaber, skal én gang årligt stille sikkerhed for de omkostninger, der forventes at blive ved håndtering af den mængde udtjente erhvervsfiskeredskaber, som producenten har fået tildelt ansvaret for.
Kollektive ordninger kan på vegne af deres medlemmer ansøge Dansk Producentansvar om producenternes fritagelse fra at stille sikkerhed, hvis den kollektive ordning repræsenterer en passende sikkerhed. Hvis en producent ikke er medlem af en kollektiv ordning og ikke har indsamlet de tildelte mængder udtjente erhvervsfiskeredskaber, kan Dansk Producentansvar frigive sikkerhedsstillelsen helt eller delvist afhængigt af producentens indsamlede mængder og fordele den forholdsmæssigt til de producenter og kollektive ordninger, der har indsamlet større mængder udtjente erhvervsfiskeredskaber end tildelt.
Virksomheder omfattet af producentansvaret kan varetage deres producentansvar via kollektive ordninger, men der er ikke krav om medlemskab af en kollektiv ordning.
Virksomheder omfattet af producentansvaret skal selv indberette til Dansk Producentansvar eller vælge en bemyndiget repræsentant f.eks. gennem en kollektiv ordning.
Ophører en virksomhed omfattet af producentansvaret med at markedsføre fiskeredskaber, skal dette registreres hos Dansk Producentansvar i producentregisteret senest en måned efter, at virksomheden er ophørt med at markedsføre fiskeredskaberne.
Dansk Producentansvar bekræfter ophør inden for 7 dage efter ændret registrering (til både virksomheden og den hidtidige repræsentant).
Tilgængeliggørelse er levering af et produkt med henblik på distribution, forbrug eller anvendelse på det danske marked som led i erhvervsvirksomhed, hvad enten det sker mod eller uden vederlag.
Virksomheder omfattet af producentansvaret skal sikre, at slutbrugere af fiskeredskaber, der indeholder plast, oplyses om følgende i salgs- og informationsmateriale, herunder i brugsanvisninger eller på salgsstedet:
1) Udtjente fiskeredskaber, der indeholder plast, skal indsamles særskilt.
2) Hvor og hvordan slutbrugeren kan skille sig af med sine udtjente fiskeredskaber, herunder oplysning om etablerede tilbagetagnings- og indsamlingsordninger.
3) De potentielle virkninger for miljøet, herunder havmiljøet, ved henkastning af udtjente fiskeredskaber, der indeholder plast, i naturen eller ved at undlade at benytte etablerede tilbagetagnings- og indsamlingsordninger.
Pligten til at tilbagetage udtjente fiskeredskaber, der indeholder plast, er trådt i kraft den 31. december 2024.
Gebyret for 2025 for Miljøstyrelsens omkostninger til administration mv. af ordning om producentansvar for fiskeredskaber, der indeholder plast, er endnu ikke fastlagt. Når gebyret er fastlagt, offentliggøres det på Miljøstyrelsens hjemmeside.
Kollektive ordninger skal miljøgraduere bidrag, som betales af medlemsvirksomhederne, dvs. graduere medlemsvirksomhedernes bidrag til dækning af håndtering af udtjente fiskeredskaber, der indeholder plast. Se bilag 4 i bekendtgørelse om udvidet producentansvar for fiskeredskaber, der indeholder plast, for kriterier, metode og størrelsesforhold for graduering af bidrag for udtjente fiskeredskaber, der indeholder plast.
De omfattede havne er: Skagen Havn, Hirtshals Havn. Hanstholm Havn, Thyborøn Havn. Thorsminde Havn, Thorup Strand, Hvide Sande Havn, Grenaa Havn, Strandby Havn, Esbjerg Havn, Rømø Havn, Østerby Havn, Gilleleje Havn, Bagenkop Havn, Nexø Havn og Rønne Havn.
De 16 havne oplistet i bilag 2 i bekendtgørelse om udvidet producentansvar for fiskeredskaber, der indeholder plast, kan overdrage indsamlede udtjente erhvervsfiskeredskaber til den producent, som har fået tildelt havnen. Virksomheden, der er omfattet af producentansvaret, skal derefter stå for affaldshåndteringen.
En havn, der er oplistet i bekendtgørelsens bilag 2, kan til den virksomhed, der har fået tildelt havnen, overdrage udtjente erhvervsfiskeredskaber, der er modtaget i havnens modtagefaciliteter. Overdragelse medfører, at ansvaret for håndteringen af affaldet overgår til virksomheden.
Hvis en virksomhed ikke afhenter de udtjente erhvervsfiskeredskaber, der gøres tilgængelige af den havn, som virksomheden har fået tildelt, kan havnen få dækket sine faktiske, dokumenterede omkostninger til nødafhentning og håndtering af de udtjente erhvervsfiskeredskaber ved at rette kravet direkte mod virksomheden.
Ordningen evalueres af Miljøstyrelsen senest i 2027.
Miljøstyrelsen fører tilsyn med overholdelse af bekendtgørelse om udvidet producentansvar for fiskeredskaber, der indeholder plast.
Afgørelser truffet af Dansk Producentansvar kan påklages til Miljøstyrelsen. Klagefristen er 4 uger fra den dag afgørelsen er meddelt. Klagen skal være skriftlig.
Reglerne i forvaltningsloven gælder for de sager, hvori der træffes afgørelse af Dansk Producentansvar i medfør af bekendtgørelsen.