Information til affaldsforbrændingsanlæg om affaldstilsyn

Her kan du læse mere om, hvad det styrkede affaldstilsyn betyder for affaldsforbrændingsanlæg. Du kan også finde vejledning til at udføre den modtagekontrol, der er en væsentlig del af tilsynet.

​En ny modtagekontrol

Der findes knap 30 affaldsforbrændingsanlæg i Danmark. I 2022 modtog de samlet 3,6 mio. tons dansk affald til forbrænding – svarende til ca. 900.000 skraldevognslæs.

Fra 2025 skal anlæggene varetage en ny opgave: modtagekontrol. Den kan du læse mere om herunder – og på siden for indberettere kan du læse mere om, hvilke ændringer der sker i ADS (affaldsdatasystemet), hvor affaldsforbrændingsanlæg ligesom øvrige indberettere registrerer håndteret erhvervsaffald.

​Øget kontrol sikrer mest mulig genanvendelse

Modtagekontrol indebærer, at I fra 2025 skal egenkontrollere fem procent af det affald, I modtager – svarende til hvert tyvende affaldslæs. Indeholder affaldet intet eller et uvæsentligt omfang affald egnet til materialenyttiggørelse, anses affaldet som sorteret korrekt og kan forbrændes som planlagt.

Er der derimod mere end et ikke uvæsentligt omfang affald egnet til materialenyttiggørelse i læsset, skal det afvises og indberettes til Miljøstyrelsen.

Modtagekontrollen skriver sig dermed ind i en større kontekst med fokus på at sikre nyttiggørelse af de ressourcer, som borgere og virksomheder skiller sig af med på arbejde, i husstanden eller i forbindelse med renoveringer og nedrivninger. Borgere og virksomheder skal kunne stole på, at deres sortering af affald egnet til materialenyttiggørelse indsamles, håndteres og bortskaffes korrekt af værdikædernes forskellige aktører.

Hvad sker der, når et affaldslæs bliver indberettet?

På baggrund af indberetningerne om afviste affaldslæs er det Miljøstyrelsens opgave at tage stilling til, hvorvidt emnerne i de afviste læssene reelt er egnet til, kontamineret undervejs eller uegnet til materialenyttiggørelse fra kildens oprindelse. Miljøstyrelsen kan derpå vælge at foretage et administrativt og eventuelt også et efterfølgende fysisk affaldstilsyn med den relevante affaldsproducent eller indsamlingsvirksomhed.

Dokumentation for modtagekontrol

Modtagekontrollerne skal udføres ved stikprøver på et antal repræsentativt udvalgte affaldslæs. Desuden kan I på affaldsforbrændingsanlæggene føre kontrol med affaldslæs, hvis der er mistanke om, at læsset indeholder affald egnet til materialenyttiggørelse. En sådan mistanke vil typisk bunde i jeres lokalkendskab med affaldsaktører.

I skal dokumentere de udførte modtagekontroller ved én gang om måneden at sende en liste over dem til Miljøstyrelsen. Ergo vil listen både indeholde afviste og ikke-afviste læs.

I praksis vil afvisningerne typisk være såkaldte administrative afvisninger, da det ofte ikke er muligt at tilbageføre affald fra fx gulv eller silo til containerbil.

Brug for vejledning?

Vi arbejder på en guide til, hvordan du udfører modtagekontrollen og indberetter til Miljøstyrelsen, hvis affald ikke er håndteret, som det skal. Når den er klar, publicerer vi den her.