Hannas hus: Lektionsplaner
Ved at arbejde med ”Hannas Hus – og de skjulte farer” har du mulighed for at inddrage en række af de vejledende færdigheds- og vidensmål i faget natur/teknologi.
Her finder du fire lektionsplaner, som du kan bruge direkte eller som inspiration til din undervisning. En lektionsplan er beregnet til elever i 2. og 3. klasse og introducerer eleverne til Hannas hus og faresymbolerne. Tre lektionsplaner er beregnet til elever i 4.-6. klasse og har de samme temaer som tre af artiklerne i materialet. Hver lektionsplan indeholder et læringsmål og en trin-for-trin lærervejledning.
Lektionsplan til 2.-3. klasse: Velkommen til Hannas hus
LÆRINGSMÅL
*Eleverne skal lære de ni faresymboler, der bruges til mærkning af kemikalier. De skal forstå risiciene ved farlige kemikalier og hvordan man håndterer dem på en sikker måde".
KLASSETRIN
2.-3.klasse.
TIDSFORBRUG
En eller to lektioner eller 45-90 min.
MATERIALER
Mulighed for at vise Hannas hus på storskærm. Mulighed for at gennemgå de ni situationer i Hannas hus, enten på storskærm eller på mindre skærme, som eleverne kan håndtere selv. Mulighed for at vise faresymbolerne.
Husholdningskemikalier med forskellige typer af faresymboler på etiketten, for eksempel toiletrengøringsmiddel, maskinopvaskemiddel og afkalkningsmiddel.
OPBYGNING AF LEKTIONEN
1. Introduktion: Hvad er farlige kemiske produkter?
Mange kemiske produkter kan være farlige for vores sundhed eller for miljøet. De fleste af de kemikalier I bruger derhjemme er ikke farlige, hvis I bruger dem korrekt og ved hvad I skal gøre, hvis noget går galt. Nogle kemikalier kræver mere forsigtig håndtering end andre. Ved at læse mærkningen på emballagen og have kendskab til faresymbolerne, kan du nemmere genkende de farligere kemiske produkter og få information om, hvad farerne er og hvordan du undgår dem.
En fareetiket består af bestemte faresymboler, såkaldte "farepiktogrammer", og tilhørende tekst. Disse faresymboler og den tekst, der understøtter dem, beskrives i EU's kemikalielovgivning. Det er virksomhederne, der sælger de kemiske produkter, der skal bruge dem, hvis deres produkter har farlige egenskaber.
Kemikalier er ikke kun noget, der bruges af forskere i laboratorier. De fleste mennesker bruger kemiske produkter i deres hjem hver dag, for eksempel til at vaske og rengøre og andre husholdningsopgaver. Mange bruger også kemikalier på deres arbejde.
2. Besøg Hannas hus
Vis dine elever et udvalg af produkter mærket med faresymboler. Spørg dem, hvad de tror symbolerne betyder.
Vis eleverne startsiden for Hannas hus og bed dem læse teksten ved det store billede af Hannas hus. Hvis eleverne ikke kan læse, kan du læse teksten op for dem. Derefter kan I klikker jer videre til de ni situationer i Hannas hus på siden.
Vejled nu eleverne gennem de ni situationer.
3. Afslut lektionen.
Sæt ti minutter af til slutningen af lektionen. Vis de ni faresymboler. Klarer eleverne at besvare følgende spørgsmål om faresymbolerne?
- Hvilke typer produkter har I fundet, der er mærket som brandfarlige?
- Hvilke farer er der, og hvordan undgår man dem?
- Hvilke typer produkter har I fundet, der er mærket som ætsefare?
- Hvilke farer er der, og hvordan undgår man dem?
- Hvilke typer produkter har I fundet, der er mærket som skadelige?
- Hvilke farer er der, og hvordan undgår man dem?
Hvis du vil, kan du også lave en egen quiz med de ni faresymboler og teste, om de har lært at genkende symbolerne.
Lektionsplan 4.-6. klasse: Vores verden består af kemikalier
LÆRINGSMÅL
"Eleverne skal lære, at kemikalier findes overalt. Nogle findes naturligt, mens andre er kunstigt fremstillet. Eleverne skal kunne genkende faresymbolerne og vide, at disse symboler kan findes på almindelige husholdningsprodukter. De skal forstå, at produkter med faresymboler skal håndteres i henhold til informationen på emballagens mærkning.
KLASSETRIN
4.-6. klasse
TIDSFORBRUG
To lektioner eller 90 minutter
MATERIALE
Mulighed for at vise Hannas hus på stor skærm. Mulighed for at gennemgå faresymbolerne, enten på storskærm eller på mindre skærme, som eleverne selv kan håndtere.
Husholdningskemikalier med forskellige typer af farsymboler på etiketten, for eksempel toilet-rengøringsmiddel, grilltændvæske og afkalkningsmiddel. Hvis du ønsker at vise miljømærkede produkter, kan du også tage et produkt med det nordiske svanemærke og/eller et europæiske miljømærke EU-ecolabel med (tidligere EU-Blomsten)
OPBYGNING AF LEKTIONEN
1. “Brainstorming”: Hvad er kemikalier?
Eleverne skal lave antagelser, som vil blive testet i Hannas hus på et senere tidspunkt. Derfor er der ikke rigtige eller forkerte svar på de følgende spørgsmål. Det vigtigste er, at eleverne reflekterer og diskuterer.
- Start med at skrive KEMIKALIE på tavlen.
- Bed eleverne (to og to) om at diskutere og skrive ned, hvad de tænker på, når de ser ordet på tavlen. Giv dem fem minutter til at gøre det.
- Skriv deres forslag på tavlen som et tankekort omkring ordet KEMIKALIE.
- Diskuter tankekortet. Hvilke konklusioner drager eleverne om kemikalier? Hvor findes kemikalier? Er det muligt at begrænse kemikalier til kun at være på visse steder, eller findes de overalt?
2. Antagelser om faresymboler
Stil husholdningsprodukterne på et bord med faresymbolerne skjult for eleverne.
Spørgsmål 1: Hvad har de opstillede produkter tilfælles?
Elevernes svar kunne være: "De er husholdningsprodukter. De kan købes i supermarkeder. De indeholder forskellige typer af kemikalier. De bør håndteres forsigtigt. De har et eller flere faresymboler på etiketten." Skriv svarene på tavlen.
Vis produkternes etiketter med faresymbolerne.
Spørgsmål 2: Hvorfor tror I, at disse produkter er mærket med faresymboler?
Elevernes svar kunne være: "Produkterne er giftige. De kan eksplodere. De kan dræbe fisk." Skriv svarene på tavlen.
Forklar, at faresymbolerne gælder for visse kemiske produkter som for eksempel rengøringsmidler og maling, men ikke for andre som for eksempel makeup, medicin og fødevarer.
3. Præsentation af faresymbolerne
Åbn og vis artiklen om faresymboler. Giv en kort præsentation af symbolerne og henvis til elevernes svar fra den tidligere session.
Bed eleverne (to og to eller i små grupper) om at koncentrere sig om et af de ni faresymboler og læse den tilhørende tekst her på hjemmesiden. Sørg for, at alle ni symboler bliver gennemgået.
Præsentation: Eleverne fortæller resten af klassen om deres symbol:
- Hvad betyder symbolet?
- Hvilke typer produkter finder man normalt dette faresymbol på
- Hvordan skal man håndtere produkter mærket med dette faresymbol bedst muligt?
4. Refleksion: Læs artiklen "Vores verden består af kemikalier"
Bed eleverne om at læse artiklen "Vores verden består af kemikalier". Du kan også udskrive artiklen. Eleverne bør kunne læse artiklen på 10–15 minutter. Gør dette under lektionen eller som lektie.
Lad eleverne stille afklarende spørgsmål om artiklen under lektionen.
Diskutér følgende emner:
- "Naturligt forekommende kemikalier og kunstigt fremstillede kemikalier"
- "Forskel på giftighed - det handler om mængder"
- "Alt er kemi"
- Fundér over eksempler på "gode kemikalier" og "dårlige kemikalier" fra et sundheds- eller miljøperspektiv.
5. Test antagelser: Besøg Hannas hus
Lad eleverne (to og to) gå igennem situationerne i Hannas hus på computer eller tablet.
Refleksion i klassen: Diskutér de ni situationer (eller kun nogle af dem) og hvorfor det er vigtigt at følge instruktionerne på etiketten på produkterne. Hvad kunne utilsigtet ske, hvis:
- Far og tante ikke brugte handsker, mens de rengjorde toilettet og afløbet?
- Mor ikke stillede flasken med grilltændvæske væk?
- Yderligere spørgsmål:
Fortæl eleverne, at det er muligt at reducere brugen af farlige kemikalier i husholdningsprodukter ved at bruge mindre skadelige alternativer, såsom produkter mærket med miljømærker som det nordiske Svanemærke eller EU-Ecolabel.
6. Udvid lektionsplanen: Find farerne i dit eget hjem
Bed eleverne om at finde ud af, hvor mange produkter mærket med faresymboler, der er i deres eget hjem eller på skolen. Alternativt kan du tage klassen med til den nærmeste supermarked og lade dem lave deres efterforskning der. Det kan være en god idé at tale med butikken på forhånd for at aftale et tidspunkt for besøget.
Hvis de skal lave opgaven derhjemme eller på skolen, er det godt, hvis de har en voksen med, der kan hjælpe dem, så der ikke opstår en ulykke. Eleverne kan enten lave en liste eller tage billeder af de produkter, de finder.
Under lektionen kan du præsentere deres resultater ved at tegne en simpel tabel på tavlen. Observationerne kan omfatte:
- Hvilke faresymboler fandt vi flest af?
- Hvilke faresymboler fandt vi mindst af?
- Rangordne de forskellige faresymboler (1 = flest, 9 = mindst).
- Lav en liste over resultaterne og hæng den op på væggen.
Lektionsplan for 4.-6 .klasse: Vær forsigtig!
LÆRINGSMÅL
Eleverne skal lære begrebet eksponering samt langtidseffekter og korttidseffekter. De skal også kunne forklare, hvad faresymbolerne "Skadelig", "Alvorlig sundhedsrisiko" og "Ætsende" betyder, samt hvordan man sikkert håndterer produkter, der har et faresymbol på emballagen.
ÅRGANG
4.-6. klasse
TIDSFORBRUG
To lektioner eller 90 minutter
OPBYGNING AF LEKTIONEN
1. Introduktion til faresymbolerne
I denne lektion vi vi koncentrere os om sundhedsfarer og hvordan man beskytter sig.
Fire af de ni faresymboler fortæller os, at produktet kan skade vores sundhed, hvis det ikke håndteres korrekt. Vis symbolerne "Skadelig", "Alvorlig sundhedsrisiko", "Ætsende" og "Akut giftig" på computeren. De findes i artiklen om faresymboler.
Vær dog opmærksom på, at et af symbolerne – "Akut giftig" – ikke bør findes på husholdningsprodukter. Disse typer kemikalier er ekstremt giftige og bør kun anvendes i industrien og på laboratorier eller af andre professionelle brugere.
2. Lav antagelser om, hvordan man eksponeres for kemikalier
Tegn en skitse af en krop på tavlen. Sørg for, at ansigtet har øjne, næse, mund og ører. Eleverne skal lave antagelser, som senere vil blive testet i Hannas hus. Der er ingen rigtige svar på følgende spørgsmål, det vigtige er, at eleverne reflekterer og diskuterer.
Spørgsmål 1: Ved nogen af jer, hvad ordet "eksponering" eller "at blive eksponeret for noget" betyder?
Brug skitsen til at vise på hvilke måder en menneskekrop kan eksponeres for noget. Elevernes forslag kunne være: "Larm, luftforurening, irritation."
Definer "eksponering" i denne sammenhæng. Fortæl eleverne, at ordet her betyder "de forskellige måder, hvorpå en krop kan blive udsat for kemikalier."
Spørgsmål 2: Hvordan kan du blive eksponeret for kemikalier i hverdagen?
Elevernes forslag kunne være: "Huden, øjnene, indånding gennem næsen og munden, synke." Skriv forslagene på tavlen.
Spørgsmål 3: Hvad kan følgevirkningerne være af at blive eksponeret for kemikalier?
Elevernes forslag kunne være: "Irritation eller forbrændinger på huden, svimmelhed, åndedrætsbesvær, hovedpine, allergi." Skriv forslagene på tavlen.
Opfølgende spørgsmål:
Er der nogen, der har haft problemer på grund af at blive udsat for kemikalier, f.eks. allergi?
Spørgsmål 4: Hvad tror I, at I kan gøre for at beskytte jer mod at blive eksponeret for farlige kemikalier?
Elevernes forslag kunne være: "Brug handsker, øjenbeskyttelse, ventiler rummet, brug alternativer til farlige kemikalier." Skriv forslagene på tavlen.
Spørgsmål 5: Hvad skal man gøre, hvis en ulykke sker?
Elevernes forslag kunne være: "Kontakt en læge, skyl med vand, drik meget vand." Skriv forslagene på tavlen.
3. Undersøgelse og refleksion: Læs artiklen "Vær forsigtig"
Bed eleverne om at læse artiklen "Vær forsigtig." Du kan også udskrive artiklen. Eleverne bør kunne læse artiklen på 10–15 minutter. Dette kan gøres i lektionen eller som hjemmearbejde.
Lad eleverne diskutere artiklen to og to og skrive eventuelle spørgsmål ned.
Lad eleverne stille afklarende spørgsmål om artiklen i løbet af lektionen.
Diskussion i lektionen:
Hvad er forskellen på effekter, der opstår kort tid efter kontakt med kemikalier, og effekter, der viser sig lang tid efter kontakten med kemikalier?
4. Test antagelser: Besøg Hannas hus
Gennemgå de ni situationer i Hannas hus og find produkterne med de tre faresymboler "Alvorlig sundhedsrisiko", "Skadelig" og "Ætsende". Eleverne kan arbejde to og to.
Lav noter om de forskellige produkter:
- Hvordan eksponeres man for kemikalierne i de forskellige produkter?
- Hvad er de mulige effekter?
- Er det en langtidseffekt eller korttidseffekt – eller måske begge dele?
- Hvad kan man gøre for at beskytte sig?
I lektionen:
Gennemgå elevernes svar fra den forrige session om antagelser. Fyld på med nye indsigter fra sessionen om Hannas hus.
5. Udvid lektionens planen: Design en "Vær forsigtig"-kampagne
På dette tidspunkt er eleverne eksperter i sundhedsfarerne ved brug af husholdningskemikalier og faresymbolerne "Skadelig", "Alvorlig sundhedsrisiko" og "Ætsende."
Fortæl dem, at de kan bruge deres viden til at skabe en kampagne på deres skole:
- Målgruppen er børn mellem 8 og 12 år.
- Formålet med kampagnen er, at de skal sprede deres viden om faresymbolerne "Skadelig", "Alvorlig sundhedsrisiko" og "Ætsende."
- Kampagnens budskab er: Vær meget forsigtig, hvis du ser disse symboler.
Kampagnen skal bestå af:
- En plakat med information om faresymbolerne, som skal hænges op på væggene i skolen.
- En flyer, der skal deles ud til målgruppen i frokostpausen.
- Opfordr målgruppen til at besøge www.hannashus.dk
Eleverne kan bruge skærmbilleder fra artiklen om faresymboler for at få de rigtige billeder af faresymbolerne. Billeder af faresymbolerne kan også hentes fra FN's Økonomiske Kommission for Europas hjemmeside UNECE.org.
Måske kan eleverne komme på andre effektive måder at viderebringe budskabet? Lad fantasien og kreativiteten få frit spil!
Lektion for 4.-6. klasse: Kemikalier og miljøet
LÆRINGSMÅL
Eleverne skal lære begrebet "miljøgift". De skal forstå, at farlige kemikalier, der ender i miljøet, kan forårsage både øjeblikkelig og langvarig skade. De skal også blive fortrolige med faresymbolet "Miljøfarlig" og hvordan produkter med dette symbol på etiketten skal håndteres og bortskaffes korrekt.
ÅRGANG
4.-6 klasse
TIDSFORBRUG
To lektioner: 90 minutter
INTRODUKTION TIL MILJØGIFTE
Miljøgifter er kemikalier, der kan være giftige for levende organismer. Nogle miljøgifter kan skade både dyr og planter, hvis de slipper ud i naturen. Velkendte eksempler er bly- og kviksilverforbindelser, for eksempel fra miner, pesticider, der bruges i landbruget, og visse kemikalier, der anvendes til at behandle skibe, så alger og andre levende organismer ikke kan vokse på skibets skrog, men der er mange flere.
Kemikalier i husholdningsprodukter betragtes normalt ikke som miljøgifter. Alligevel kan nogle af produkterne indeholde kemikalier, der kan være farlige for miljøet.
OPBYGNING AF LEKTIONEN
1. Lav antagelser om, hvordan miljøskader opstår
I denne del af lektionen skal eleverne lave antagelser om kemikalier og miljøet. Deres antagelser vil senere blive testet i Hannas hus. Der er ingen rigtige svar på spørgsmålene. Det vigtige er, at eleverne reflekterer og diskuterer.
Spørgsmål 1: Fra hvilke kilder tror du, at de kunstige skadelige kemikalier kan slippe ud i miljøet?
Svarene kunne være ulykker og spild, industrielt spildevand, luftforurening fra røgstakke og trafik, ulovlig dumping af tønder med kemikalier, husholdningskemikalier. Skriv elevernes svar på tavlen.
Spørgsmål 2: Hvad sker der med kemikalierne, efter at de er sluppet ud i miljøet?
Svarene kunne være skader på fødekæder og økosystemer, luftforurening, vandforurening, syge eller døde dyr. Skriv elevernes svar på tavlen.
Spørgsmål 3: Et af de ni faresymboler viser et træ og en død fisk. Hvad tror du, dette symbol betyder?
Svarene kunne være oliespil, vandforurening, farlig for naturen, død fisk. Skriv elevernes svar på tavlen.
Spørgsmål 4: Faresymbolet findes på visse af de produkter, I måske har hjemme. Hvilken type produkter?
Fortæl eleverne, at produkterne ofte findes i køkkenet eller i garagen. Lad eleverne arbejde to og to i 10 minutter.
Skriv elevernes forslag på tavlen. Lad eleverne forklare, hvorfor de tror, at de produkter, de foreslog, har faresymbolet "Miljøfarlig" på etiketten.
2. Undersøgelse og refleksion: Læs artiklen "Kemikalier i miljøet"
Bed eleverne om at læse artiklen "Kemikalier i miljøet". Du kan også udskrive artiklen. Eleverne bør kunne læse artiklen på 10-15 minutter. Dette kan gøres i lektionen eller som hjemmearbejde.
- Lad eleverne diskutere artiklen to og to og skrive eventuelle spørgsmål ned.
- Lad eleverne stille afklarende spørgsmål om artiklen i løbet af lektionen. Diskussion i lektionen: De miljøfarlige kemikalier kan enten blive i fødekæden i lang tid eller forårsage øjeblikkelige skader, når de slippes ud i miljøet. Beskriv forskellen mellem de to.
- Diskussion i lektionen: Hvad er en fødekæde? Forsøg at lave en fødekæde på tavlen og beskriv, hvad der sker, når et kemikalie kommer ind i fødekæden og bliver i den.
3. Test antagelser: Besøg Hannas hus
Gennemgå de ni situationer i Hannas hus og find produkterne med faresymbolet "Miljøfarlig" på etiketten. Lav noter om de forskellige produkter:
- Hvad er den rigtige måde at håndtere produkterne på?
- Hvad skal man aldrig gøre med rester af produkter mærket med faresymbolet "Miljøfarlig"?
- På hvilke andre produkter, ud over myremidler og træbeskyttelsesmidler, er det sandsynligt, at man finder faresymbolet "Miljøfarlig"?
- I lektionen: Gennemgå elevernes svar fra den forrige session om antagelser. Fyld på med nye indsigter fra sessionen om Hannas hus.
4. Udvid lektionens plan: Lav din egen quiz om miljøspørgsmål
Lav din egen quiz med fem til ti flervalgsspørgsmål, der er udformet på samme måde som situationerne i Hannas hus: Et spørgsmål med tre muligheder. Et af de tre svar er det rigtige. For at designe quizzen skal eleverne bruge deres nye viden og finde mere information i Hannas hus.
Lad eleverne arbejde sammen i små grupper. Del lapper ud, de kan skrive på.