De ni faresymboler
Faresymboler eller farepiktogrammer informerer om faren ved forskellige kemikalier. Se alle ni faresymboler her, og hvad de betyder.
Faresymbolerne findes ofte på eksempelvis opvaskemiddel, vaskemiddel, maling, tændvæske, hårspray, håndsprit og mange andre produkter. Kig altid efter advarselsmærkningen og læs informationen på emballagen, så du ved, hvordan du skal håndtere produktet på en sikker måde.
Sundhedsfare
Faresymbolet betyder, at produktet kan være skadeligt, hvis det kommer i kontakt med din hud, øjne og lunger. Undgå at få det på huden og at indånde eller sluge indholdet af beholderen.
Alvorlig sundhedsfare
Faresymbolet betyder, at produktet kan være meget farligt for dit helbred, hvis det ikke bliver brugt rigtigt. Kan findes på produkter som optændingsvæske, lim og terpentin.
Brandfarlig
Faresymbolet betyder, at produktet er brandfarligt. Beholderen skal holdes langt væk fra åben ild. Det må heller ikke stå tæt på noget, der udsender gnister. Det kunne f.eks. være elektriske apparater.
Ætsende
Faresymbolet betyder, at produktet er ætsende. Det er farligt at få et ætsende produkt på huden, i øjnene eller i munden.
Farligt for miljøet
Faresymbolet betyder, at produktet kan være farligt for miljøet.
Eksplosiv
Faresymbolet betyder, at produktet kan eksplodere.
Brandnærende
Faresymbolet betyder, at produktet kan gøre brand endnu værre.
Akut giftigt
Faresymbolet betyder, at produktet er meget giftigt.
Gasser under tryk
Faresymbolet betyder, at en beholder indeholder gasser under tryk.
Produkter med faresymbolet ”Sundhedsfare” på etiketten kan være skadeligt, hvis det kommer på din hud, eller du kommer til at sluge eller indånde indholdet. Det kan irritere luftvejene, huden og øjnene. Det kan også give hudallergi. Hvis du indånder det, kan du blive svimmel og døsig. Faresymbolet findes også på produkter, der er skadelige for ozonlaget.
Produkter med faresymbolet ”Sundhedsfare” på etiketten findes i de fleste hjem. Du kan f.eks. se det på spraydåser med luftfrisker, på flydende opvaskemiddel og rengøringsmiddel, kølervæske og andre koncentrerede produkter.
Undgå at indånde dampene og brug kun produkterne udendørs eller i et rum, hvor der er god udluftning. På etiketten kan du læse, hvordan du bedst beskytter dig selv, hvis du bruger produktet.
Et produkt med faresymbolet ”Alvorlig sundhedsfare” på etiketten kan være meget farlig for dit helbred, hvis produktet bruges forkert. De skader, der kan ske med den slags produkter, vil i mange tilfælde først vise sig lang tid efter brug eller efter at man har brugt den slags produkter rigtig mange gange.
Der er flere forskellige effekter forbundet med faresymbolet ”Alvorlig sundhedsfare”. Produkterne kan for eksempel skade organerne i din krop. Hvis du kommer til at sluge det kan det ende i lungerne og man kan i værste fald dø af det. Hvis du indånder dampe fra produktet kan det fremkalde en allergisk eller astmatisk reaktion i lungerne, og du kan have svært ved at trække vejret.
Faresymbolet bruges også til at advare om andre alvorlige skader på helbredet som for eksempel kræft. Børn må ikke komme i nærheden af produkter med piktogrammet ”Alvorlig sundhedsfare” på etiketten. Det er dog sjældent, at man finder den slags produkter i et almindeligt hjem.
Du kan finde faresymbolet ”Alvorlig sundhedsfare” på produkter som optændingsvæske, lim, terpentin og benzin. Det findes også på lampeolie. Lampeolie bruger man til havefakler og til olielamper med en væge. Optændingsvæske og lampeolie har som regel faresymbolet ”Alvorlig sundhedsfare” på sig, fordi den slags produkter kan skade lungerne, hvis du sluger det.
Produkter med faresymbolet ”Alvorlig sundhedsfare” skal være låst inde. Produktet bør kun bruges, hvis man har læst og forstået sikkerhedsinstruktionerne på etiketten. Man bør også altid bruge sikkerhedsudstyr, hvis det står på etiketten.
Nogle produkter kan bryde i brand, hvis de står for tæt på åben ild og gnister.
Produkter, der er mærket med faresymbolet ”Brandfarlig” kan findes på flere af de produkter, som står derhjemme i køkkenet, på badeværelset eller i garagen. Det kan for eksempel være: Imprægneringsspray til sko, håndsprit, maling, lim, rengøringsmidler, opløsningsmidler og optændingsvæske. Listen er meget længere.
Brandfarlige produkter må hverken bruges eller opbevares tæt på åben ild. Beholderen skal være helt tæt og skal opbevares et køligt sted, hvor den er beskyttet mod sollys.
Produkter, der er mærket som ”Ætsende”, kan give alvorlige skader hvis det kommer på huden, i øjnene eller i munden. Det føles næsten som at blive forbrændt.
Ætsende produkter er meget almindelige. I har sikkert nogle stående derhjemme. Det kan f.eks. være toiletrens, afløbsrens, kalkfjerner, vaskepulver eller salmiakspiritus. Nogle produkter kan virke ætsende på metal.
Vaskemiddel til opvaskemaskinen og vaskemaskinen kan også være mærket med faresymbolet ”Ætsende”. Vask altid dine hænder bagefter, hvis du har rørt ved den slags produkter. Opvaskemiddel er sommetider lavet som små farvede tabletter eller kapsler. Små børn kan synes, at de ligner slik og kan komme til at putte dem i munden. Derfor skal ætsende produkter altid opbevares et sted, hvor børn ikke kan få fat i dem. Det gælder faktisk for alle produkter, der har farepiktogrammer på etiketten.
For at beskytte sig selv, bør man altid tage handsker og beskyttelsesbriller på, når man har med ætsende produkter at gøre.
Nogle kemikalier kan være skadelige for miljøet. Produkter med faresymbolet ”Farlig for miljøet” er giftige for dyr og planter, der lever i vand. De stoffer, der findes i miljøfarlige produkter, kan i nogle tilfælde hobe sig op i fødekæden.
Du finder faresymbolet på produkter, der bruges til at udrydde insekter og ukrudt i haven. Faresymboletkan også findes på produkter som maling, mineralsk terpentin og imprægneringsmidler. Den slags produkter har ofte mere end et faresymbol på etiketten og kan også være skadelige for mennesker.
Produkter, der er mærket med faresymbolet ”Farligt for miljøet” må ikke hældes ud i afløbet eller smides i skraldespanden. Den rigtige måde at skaffe sig af med resterne er at aflevere dem på genbrugsstationen.
I har sikkert ikke nogle produkter derhjemme med faresymbolet ”Eksplosiv” på etiketten. De fleste af den slags produkter bruges typisk på værksteder, laboratorier og fabrikker. Du kan dog muligvis finde nogle få eksplosive produkter derhjemme som f.eks. fyrværkeri, nødblus eller ammunition.
Eksplosive produkter skal holde langt væk fra varme, gnister og åben ild.
Fyrværkeri skal have et ”Eksplosiv” faresymbol på etiketten. Hvis I har fyrværkeri derhjemme, så skal det opbevares et koldt og mørkt sted. I Danmark er det kun tilladt at bruge fyrværkeri i dagene omkring nytårsaften.
Hvis du ser dette faresymbol på et produkt, så har du at gøre med et brandnærende produkt. Brandnærende produkter kan få en brand til at udvikle sig hurtigere og gøre den kraftigere ved at tilføre ilt.
Faresymbolet kan findes på de produkter, man bruger mod bakterier f.eks. i et badekar eller i en swimmingpool.
Brandnærende produkter skal opbevares langt fra åben ild og brandfarlige produkter.
Det er ikke særlig sandsynligt, at I har nogle produkter derhjemme med dette faresymbol på sig. Men hvis I har, så hold dig langt væk fra det! Dødningehovedet betyder nemlig, at produktet er meget giftigt, og at du kan blive meget syg – eller måske dø – hvis produktet bruges forkert.
Faresymbolet findes typisk på produkter, som man bruger til at slå skadedyr som rotter og muldvarpe ihjel med.
Kun folk, der har forstand på at bruge produkterne - for eksempel skadedyrsbekæmpere - må købe og bruge den slags produkter.
Det er meget vigtigt, at en beholder som indeholder gasser under tryk ikke bliver opvarmet, for eksempel ved at stå tæt på åben ild. Beholderen kan nemlig sprænge i luften, hvis den bliver for varm. En beholder, der indeholder gasser under tryk skal behandles på den måde, som der står på etiketten, så man undgår at den eksploderer. Hvis beholderen bliver beskadiget, så skal den bortskaffes på en forsvarlig måde med hjælp fra professionelle. En skade på en beholder kan betyde, at beholderen ikke længere er helt tæt og at den kan risikere at eksplodere.
Faresymbolet ”Gasser under tryk” findes for eksempel på gasflasker til et gaskomfur og til terrassevarmere.
Bilmekanikere og smede bruger også gasflasker når de svejser metal. Dykkere bruger trykluftflasker, så de kan trække vejret under vand.