Deodoranter

Creme, stift, roll-on, pumpe, spray – deodoranter findes i mange udformninger. Men fælles for dem alle er, at den vigtigste risiko ved brug af dem er indholdet af parfume. Her får du tips til, hvordan du vælger en deodorant uden problematisk kemi.

Der er god fornuft i at vælge en deodorant uden parfume. Det lader nemlig til, at det er parfumestofferne i lige præcis deodoranter, der er årsagen til parfumeallergi hos mange. Og parfume er slet ikke nødvendigt for, at deodoranten skal virke. Det er derimod indholdet af de såkaldte aluminiumsalte, der hæmmer svedproduktionen.

Nogle producenter tilsætter også det bakteriedræbende stof triclosan, men med en almindelig god hygiejne er det ikke nødvendigt at bruge bakteriedræbende stoffer i kosmetik. Triclosan mistænkes for at udvikle resistens hos bakterier og er derfor ikke hensigtsmæssigt at bruge, når et ikke er strengt nødvendigt.

Tips om valg af deodoranter

  1. Det er en rigtig god ide at vælge en deodorant uden parfume hvis du vil forebygge allergi.

  2. Hvis du gerne vil dufte af parfume, så sprøjt det på tøjet i stedet for på huden.

  3. Overvej at undgå det bakteriedræbende stof triclosan i deodoranter. Det er overflødigt og mistænkes for at kunne udvikle resistens hos bakterier.

  4. Hvis du vælger en Svanemærket deodorant får du et produkt, der hører til blandt de mindst miljøbelastende, og der er også i vid udstrækning taget hensyn til sundhed. Vær dog opmærksom på, at der godt kan være parfume i. Til gengæld må der ikke være triclosan i Svanemærkede produkter.

  5. Vælg om muligt creme, stift, roll-on eller pumpe frem for spray, der lettere indåndes.

  6. Tænk over hvilken deodorant, du anvender – hvis nogen – lige efter barbering/hårfjerning, hvor huden er ekstra sart og dermed mere modtagelig for allergi og mere gennemtrængelig for kemiske stoffer.

  7. Undlad at bruge deodoranter med aluminium, hvis huden er beskadiget f.eks. efter barbering eller anden hårfjerning, eller hvis du har eksem eller lignende.

  8. Brug kun deodoranter til det, de er beregnet til og ikke hyppigere end nødvendigt.  

I øvrigt gælder som ved alt andet kosmetik, at hvis du er allergisk, bør du altid læse indholdsdeklarationen, før du køber et produkt, så du kan undgå det eller de stoffer, du ikke kan tåle.