Tungmetaller, allergener og mistænkte hormonforstyrrende stoffer er en del af vores hverdag. Vi kan ikke leve uden kemien, fordi den har en funktion, vi nødigt vil undvære, men som gravid har du god grund til at passe ekstra godt på dit ufødte barn. Det lille barn i maven er sårbart over for selv små mængder kemi. Fx er udviklingen af dit barns organer og nervesystem særligt følsom.
Nedenfor ser du de vigtigste råd til gravide i deres kortest mulige form. Længere nede uddyber vi rådene og fortæller, hvorfor de er vigtige for dig og dit kommende barn.
7 råd
Tobaksrøg indeholder tusindvis af forskellige stoffer, og mange af dem kan skade dit barn. Undgå røg og bed andre om at slukke deres cigaret eller om at gå udenfor.
Drik ikke alkohol, når du er gravid. Prøver du at blive gravid – undgå alkohol for en sikkerheds skyld.
Alkohol giver en øget risiko for abort og for skader på barnet gennem hele graviditeten. Dit barn får samme promille som dig, men har langt sværere ved at nedbryde alkoholen og er derfor påvirket i meget længere tid. Derfor bør du helt undgå alkohol, når du er gravid. Prøver du at blive gravid – undgå alkohol for en sikkerheds skyld.
Gør rent og støv af en gang om ugen, og luft grundigt ud to gange dagligt.
Kemikalier binder sig til støvet i dit hjem. Hvis støvet får lov til at ligge, udsætter du dit barn for unødvendige kemikalier. Luft ud to gange om dagen, og sørg for, at der bliver gjort rent og tørret støv af derhjemme én gang om ugen. Vask også nyt tøj og sengetøj før brug.
Køb produkter med miljømærkerne Svanen og Blomsten, helst uden parfume.
Lovgivningen tager højde for, at produkter ikke må indeholde kemikalier i mængder, som udgør en risiko, men nogle produkter indeholder kemikalier, som mistænkes for at have skadelige effekter. Derfor bør du for en sikkerheds skyld købe produkter med miljømærkerne Svanen og Blomsten. Brug næsen og vælg produkter uden parfume og undgå produkter, som lugter af kemikalier.
Begræns din kontakt med kemikalier fx rengøringsmidler, maling, sprayprodukter og hårfarve.
Din hverdag består af mange forskellige produkter, som kan indeholde stoffer, der mistænkes for at kunne skade barnet i din mave. Når man er gravid, er der ingen grund til at udsætte sig selv og barnet i maven for unødvendige kemiske stoffer. Gå derfor i en stor bue uden om kemikalier med advarselsmærkater. Vær ekstra forsigtig, når du bruger rengøringsmidler og undgå maling, spraydåser og hårfarve, og brug din sunde fornuft.
Variér din kost, og spis mange forskellige fødevarer hver dag. Følg Sundhedsstyrelsens og Fødevarestyrelsens anbefalinger om kosttilskud til gravide.
Mad er også en kilde til uønskede kemiske stoffer. Derfor bør du spise varieret, så du ikke får for meget af et problematisk stof. Som et vigtigt eksempel bør du spise forskellige fisk, fx rødspætter, sild og opdrættede laks, men undgå tunbøffer og andre friske udskæringer af de store rovfisk som tun, haj og gedde, der ophober kviksølv. Tun på dåse stammer dog som regel fra mindre tunfisk, hvis indhold af kviksølv er lavere end indholdet i friske tunbøffer. Men spis højst 1 dåse tun om ugen og undgå dåser med hvid/albacore tun.
Brug kun medicin efter aftale med din læge. Det gælder også smertestillende midler og naturmedicin.
Medicin handler helt grundlæggende om kemiske stoffers virkning – også naturmedicin. De stoffer, du indtager, kan påvirke barnet i din mave. Derfor bør du begrænse dit medicinindtag til et minimum, og kun indtage medicin og smertestillende midler efter aftale med din læge.
Gå i dybden med kemien
Køb miljømærket
Køb produkter med miljømærkerne Svanen og Blomsten, når du køber ind – helst uden parfume.
Lovgivningen tager højde for, at produkter ikke må indeholde kemikalier i mængder, som udgør en risiko, men nogle produkter indeholder kemikalier, som eksempelvis mistænkes for at være hormonforstyrrende. Når du vælger et produkt på hylden, vælger du også, hvilke kemikalier du tager med hjem.
Det er en god idé at vælge produkter med miljømærkerne Svanen og Blomsten, hvor der er skrappere krav til indholdet af kemikalier. For de fleste svanemærkede produkter er der krav om, at stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, ikke må anvendes.
Husk at miljømærkede produkter godt må indeholde parfume – så vælg også en parfumefri variant, hvis det er muligt. Hvis du ikke kan finde det produkt, du mangler i en miljømærket udgave, så er der stadig meget, du kan gøre for at undgå problematiske stoffer, når du køber ind.
- Vælg produkter mærket med Svanen eller Blomsten, når det er muligt.
- Brug næsen: Vælg produkter uden parfume og undgå produkter, som lugter af kemikalier.
- Brug app'en ”Tjek Kemien" , som du kan hente her.
- Køber du nyt tøj, så vask det inden brug, da det ofte er behandlet med kemikalier.
- Hvis du ikke kan finde miljømærkede produkter, så er der flere stoffer, du med fordel kan undgå. Følg de øvrige råd her på siderne, og læs mere i Minileksikonet .
Støv binder kemikalier
Støvsug og tør støv af en gang om ugen, og luft grundigt ud mindst to gange dagligt i fem minutter.
Mange af produkterne i din stue afgiver kemikalier til luften. Dit sofabetræk kan være imprægneret, og dit fjernsyn kan være behandlet med flammehæmmere. Lim og lak fra nye møbler kan afgive formaldehyd og andre stoffer, som er uheldige i høje koncentrationer.
- Kemikalier bindes i støvet i luften, og herfra kan de optages i kroppen og nå frem til dit barn via moderkagen.
- Sørg for, at støvet bliver fjernet, ved at der luftes ud, støvsuges og tørres støv af i dit hjem.
- Få eventuelt hjælp af andre til at holde dit hjem rent.
Tænk på baby i badeværelset
Du kan selv gøre meget, hvis du vil være ekstra forsigtig.
Personlig pleje er en del af dagligdagen, men vi tænker ikke nødvendigvis over, at for eksempel cremer indeholder kemikalier. Derfor er det vigtigste råd, til dig der er gravid, at holde igen med dit forbrug af cremer, makeup og andre plejeprodukter.
Jo mindre kemi, du udsætter dig og barnet for, jo bedre. Brug din sunde fornuft på badeværelset. Her er et par eksempler:
- Brug svanemærket kosmetik – så undgår du stoffer, som er på EU´s liste over stoffer, som mistænkes for at være hormonforstyrrende.
- Undgå sprayprodukter, da du kan komme til at indånde kemikalier gennem de små dråber i luften.
- Farv ikke dit hår og brug så lidt parfume som muligt. Gravide har ikke større risiko for at få hudallergi (kontaktallergi) end andre. Alligevel råder Miljøstyrelsen dig til at begrænse brugen af allergifremkaldende stoffer, når du er gravid.
Ved puslebordet
- Brug skumklude uden sæbe til at vaske din baby.
- Vælg svanemærkede og uparfumerede vådservietter og plejeprodukter.
- Brug ikke creme, sæbe og lignende til din baby dagligt.
- Køb svanemærkede bleer – uden parfume og lotion.
- Vask nyt tøj og legetøj før brug – følg vaskeanvisningen.
- Skil dig af med gammelt, blødt plastlegetøj af PVC, som kan indeholde hormonforstyrrende ftalater.
Når du er gravid, er der tusind ting, der skal på plads inden baby ankommer. Men selv om I har travlt fx med at indrette børneværelset, så tænk på dit barn i maven, og tag jer tid til at indrette værelset med god kemi.
Vask nyt tøj, babytøj og sengetøj
Nyt tøj indeholder ofte rester af kemikalier fra produktionen. Stofferne kan vandre fra din hud og ind til barnet i din mave. Vask derfor alt nyt tøj før brug – også nyt babytøj.
Vask nyt legetøj og babyudstyr inden brug
Spiseunderlaget, hagesmækken og ranglen indeholder ofte også restkemikalier. Du kan med fordel vaske eller tørre nye produkter af inden brug. Giv også gerne stofbamsen en tur i vaskemaskinen, men husk at følge vaskeanvisningen.
Stil eventuelt nye møbler til "afgasning"
Nye møbler afgiver kemikalier til luften. Luft ekstra godt ud, når I køber nye møbler, eller stil møblerne til "afgasning" fx udenfor, hvis I har mulighed for det.
Fakta
Om CE-mærket
Legetøj, der sælges i EU, skal være CE-mærket. Producenten CE-mærker legetøjet for at vise myndighederne, at alle krav i legetøjsdirektivet er overholdt. Det betyder bl.a., at krav om afgivelse af fx skadelige stoffer som bly, cadmium og kviksølv er overholdt.
Vidste du:
Sikkerhedsstyrelsen kontrollerer, at legetøj er CE-mærket, mens Miljøstyrelsen kontrollerer legetøjets kemiske sammensætning. Miljøstyrelsen undersøger for eksempel om grænserne for indholdet af ftalater og tungmetaller overholdes.
Ved puslebordet
- Brug skumklude uden sæbe til at vaske din baby.
- Vælg svanemærkede og uparfumerede vådservietter og plejeprodukter.
- Brug ikke creme, sæbe og lignende til din baby dagligt.
- Køb svanemærkede bleer – uden parfume og lotion.
- Vask nyt tøj og legetøj før brug – følg vaskeanvisningen.
- Skil dig af med gammelt, blødt plastlegetøj af PVC, som kan indeholde hormonforstyrrende ftalater.
Om CE-mærket
Legetøj, der sælges i EU, skal være CE-mærket. Producenten CE-mærker legetøjet for at vise myndighederne, at alle krav i legetøjsdirektivet er overholdt. Det betyder bl.a., at krav om afgivelse af fx skadelige stoffer som bly, cadmium og kviksølv er overholdt.
Varier dine råvarer, og spis mange forskellige fødevarer hver dag.
Mad er også en kilde til uønskede kemiske stoffer. Derfor bør du spise varieret, så du og dit barn ikke får for meget af et problematisk stof. Samtidig er det ikke ligegyldigt, hvilke køkkenredskaber og emballager du bruger, da skadelige stoffer kan vandre over i maden.
Brug egnet emballage og egnede køkkenredskaber
Gør hvad du kan for at undgå, at du selv tilsætter unødig kemi til maden.
- Opbevar din mad i emballage, der er beregnet til fødevarer. Emballage beregnet til fødevarer er testet for, om der kan afgives kemiske stoffer i for store mængder.
- Se efter ”Glas og Gaffel”-symbolet eller en tekst på produktet, som siger "egnet til fødevarer".
- Hvis produktet har en brugsanvisning, så er det vigtigt at følge den. Nogle produkter er fx ikke egnede til varme, fede eller sure fødevarer. Hvis man bruger emballage eller køkkengrej forkert, er der risiko for, at der overføres kemiske stoffer til maden – og derigennem til dit barn.
- Man kan godt genbruge emballage – hvis man gør det med omtanke. Engangsmateriale bør kun bruges til fødevarer, der ikke adskiller sig fra det oprindelige indhold med hensyn til surhed, fedtindhold eller opbevaringstemperatur.
Nyt tøj kan indeholde restkemikalier fra produktionen.
Som gravid, bør du vaske nyt tøj, før du tager det i brug. Nyt tøj og sengetøj kan indeholde rester af kemikalier fra produktionen. Nogle af disse kemikalier kan fx være allergifremkaldende. Ved at vaske nye tekstiler, før du bruger dem, vasker du de fleste kemikalier ud.
Imprægneringsmidler
I mange imprægneringsmidler er der fluorerede forbindelser, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Hvis du er gravid og vil imprægnere sko eller tøj, bør du derfor få andre til at hjælpe og huske at gøre det udendørs.
Som gravid bør du generelt undgå at bruge sprayprodukter, da du kan komme til at indånde kemikalier gennem de små dråber i luften. Luft grundigt ud, hvis der alligevel er nogen, som har brugt sprayprodukter indendørs.
Sko, støvler og sandaler
Undgå fodtøj, hvor der er hudkontakt med blød PVC eller kunstlæder. Begge dele kan indeholde ftalater, hvoraf nogle er mistænkt for at være hormonforstyrrende.
Spørg i butikken om fodtøjet indeholder skadelige ftalater eller brug app'en ”Tjek Kemien", som du kan hente her.
Smykker, tasker og accessories
Undgå smykker, der afgiver nikkel. Nogle smykker kan afgive nikkel i lave koncentrationer, og hvis du er nikkelallergiker, kan du få en allergisk reaktion. Gravide har ikke større risiko for at få hudallergi (kontaktallergi) end andre. Alligevel råder Miljøstyrelsen dig til at begrænse brugen af allergifremkaldende stoffer, når du er gravid.
Test eventuelt dit smykke med et testsæt fra apoteket og se, om det afgiver nikkel.
Begræns hudkontakten med fx tasker og armbånd af kunstlæder og blød plast, da kunstlæder og blød plast kan indeholde ftalater, hvoraf nogle er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Kunstigt læder kaldes ofte "nappa", "skai" eller "læderlook". Spørg i butikken til indholdet af ftalater eller brug app'en ”Tjek Kemien", som du kan hente her.
Hvis du selv laver smykker eller tasker, skal du undlade at anvende materialer, som ikke er beregnet til hudkontakt fx cykelslanger og cykeldæk. Materialer som disse er ikke vurderet i forhold til, hvilke stoffer som kan afgives og måske optages gennem huden.
Undlad at ryge og undgå andres tobaksrøg.
Tobaksrøg indeholder tusindvis af forskellige stoffer, og mange af dem kan skade dit barn. Undgå røg og bed andre om at slukke deres cigaret eller om at gå udenfor.
Se Sundhedsstyrelsens side om graviditet og rygning
Drik ikke alkohol
Alkohol giver en øget risiko for abort og for skader på barnet gennem hele graviditeten. Dit barn får samme promille som dig, men har langt sværere ved at nedbryde alkoholen, og er derfor påvirket i meget længere tid.
Derfor bør du helt undgå alkohol, når du er gravid.
Prøver du at blive gravid – undgå alkohol for en sikkerheds skyld.
Når du undgår allergifremkaldende stoffer, er det primært dig selv, du beskytter, da man ikke ved, om fx en kraftig allergisk reaktion kan påvirke barnet i maven.
Gravide har ikke større risiko for at få hudallergi (kontaktallergi) end andre. Alligevel råder Miljøstyrelsen dig til at begrænse brugen af allergifremkaldende stoffer, når du er gravid.
Allergifremkaldende stoffer
Er du først blevet allergisk over for et kemisk stof, varer allergien resten af livet. Som princip kan man sige, at jo mindre du udsætter dig og barnet for stofferne, jo mindre er risikoen for at fremkalde hudallergi hos dig selv. De allergifremkaldende stoffer kan både være naturligt forekommende stoffer (fx plante- og parfumestoffer) eller syntetisk fremstillede stoffer.
Medicin handler helt grundlæggende om kemiske stoffers virkning – også naturmedicin. De stoffer, du indtager, kan påvirke barnet i maven. Derfor skal du tage så lidt medicin som muligt under din graviditet, og kun efter aftale med din læge. Det gælder også smertestillende midler, håndkøbsmedicin og naturlægemidler.
Tal med din læge – også om naturmedicin
Det kan selvfølgelig være nødvendigt for dig at tage medicin under din graviditet. Din læge kan bedst afveje fordele og ulemper ved en evt. medicinbehandling.
Se Sundhedsstyrelsens side om graviditet og medicin
Tal også med lægen om kosttilskud
De rigtige kosttilskud kan være vigtigt både før og under din graviditet, men barnet i din mave kan også få for store doser af vitaminer, mineraler og andre virksomme stoffer. Fx kan for meget A-vitamin være skadeligt for dit barn. Derfor bør du kun tage kosttilskud efter samråd med din læge.
Følg Sundhedsstyrelsens anbefalinger om kosttilskud til gravide
Herunder kan du kort orientere dig om emnet:
- Fortæl altid din arbejdsgiver eller din arbejdsmiljørepræsentant, at du er gravid, så de kan vurdere, om dine arbejdsforhold udgør en risiko for graviditeten.
- Din arbejdsgiver har pligt til at vurdere dine arbejdsforhold og sørge for, at de påvirkninger, du udsættes for, ikke er skadelige for dit kommende barn.
- Udgør dine arbejdsforhold en risiko, kan din arbejdsgiver for eksempel ændre på indretningen af din arbejdsplads eller på planlægningen af arbejdet.
- Du kan få andre arbejdsopgaver eller blive fritaget fra arbejdet under din graviditet.
- Følg altid arbejdspladsbrugsanvisningerne, hvis du arbejder med farlige stoffer og materialer.
- Arbejder du med stoffer og materialer, hvor der er risiko for udvikling af dampe og aerosoler, skal du arbejde med ventilation. Det kan fx være ved hårfarvning, hvis du er frisør.
- Sørg for at vaske hænder og for at beskytte dig mod kemikalier med handsker.
- Spørg altid din læge, hvis du er i tvivl om, de kemikalier, du udsættes for på arbejdet, kan være skadelige. Hvis hun er i tvivl, kan hun henvise dig til en arbejdsmedicinsk afdeling.
Se Arbejdstilsynets aktuelle anbefalinger:
BrancheFællesskaberne for Arbejdsmiljø laver målrettet information for gravide til de fleste arbejdsområder.
Vidste du at
Mange elektroniske apparater frigiver kemiske stoffer til luften – især når de er tændt. Sluk på kontakten, når du ikke bruger dem, særligt om natten.