Tips om vask og vaskemidler

Vaske og skyllemidler kan indeholder miljø- og sundhedsskadelige stoffer. Selv efter en tur i rensningsanlæg slipper små mængder af de skadelige stoffer ud i vandmiljøet. Derfor er det en rigtig god ide at bruge miljømærkede produkter som belaster miljøet mindst muligt.

Tensider er de stoffer, der vasker tøjet rent. Der bruges forskellige typer og ikke alle belaster vandmiljøet. Klor og optisk hvid findes ofte i hvidvaskemidler, disse kan du godt undvære for at vaske din tøj rent og samtidig vil det hjælpe miljøet.

Hvis man er følsom over for stofferne, kan parfume og konserveringsmidler give allergi eller hudirritation. Også miljømærkede vaskemidler kan indeholde disse stoffer men du kan læse om dem på emballagen. Det er meget individuelt, hvad man reagerer på, og hvordan man reagerer.

Tips om vask og vaskemidler

  • Køb miljømærkede vaskemidler. Se efter Svanemærket eller EU-Blomsten,  så får du et produkt som er så miljøvenlig som muligt. 

  • Vær opmærksom på, at der kan være parfume i miljømærkede vaskemidler, så det er alligevel vigtig at læse deklarationen hvis du vil undgår parfume.

  • Hvis du vil vaske dit hvide tøj mere hvidt så er det mere miljøvenlig at købe vaskemidler med natriumpercarbonat i stedet for optisk hvid og klor.

  • Vælg kompakt vaskepulver frem for flydende. De indeholder færre miljøskadelige stoffer.

  • Skyllemiddel  er beregnet til at modvirke statisk elektricitet i syntetiske stoffer, og er eller ikke nødvendig. Du kan derfor spare penge og skåne miljøet, hvis du reducerer forbruget. Læs brugsanvisningen og dosér efter vandets hårdhedsgrad. Hvis du ikke kender hårdhedsgraden, så spørg vandværket eller på kommunens tekniske forvaltning.