Renover og byg uden PVC

PVC er et plastmateriale, som findes i rigtig mange produkter, bl.a. i nogle byggematerialer. Men der er en grund til at være OBS på PVC, hvis du skal igang med et byggeprojekt derhjemme. Både af hensyn til din sundhed og til miljøet.

Måske har du planer om at lægge et nyt gulv i køkkenet. I samme omgang vil du udskifte de gamle ledninger og skjule dem i diskrete  kabelbakker, så de ikke samler støv langs panelerne. Fælles for vinylgulve, ledninger og kabelbakker er, at de kan indeholde PVC - et plastmateriale, der findes i både hård og blød form. Byggevarer med hård PVC er fx kabelbakker, vinduer, døre og tagrender. Eksempler på blød PVC er kabler og ledninger, gulve, bløde rør og slanger.

Selvom PVC er en meget brugbar og meget holdbar plastik, så er det også gode grunde til at overveje, om der findes alternativer, inden du tager i byggemarkedet: PVC kan skabe forureningsproblemer, hvis det håndteres forkert som affald. PVC er desuden i nogle tilfælde svært at genanvende pga. indhold af skadelige kemiske stoffer, som med årene er blevet forbudt at bruge i ny PVC.

Desuden kan blød PVC også indeholde ftalater, der er en gruppe af stoffer, som gør PVC blødt. Nogle ftalater er hormonforstyrrende eller er mistænkt for at være det.

Tips og viden om PVC

I menuen herunder finder du mere viden og tips, som gør dig klogere på PVC, når du har et gør-det-selv-projekt derhjemme.