Skod. Skrald. Spand.

Skod er skrald - og det skal i spanden.

Cigaretskodder er desværre en af de affaldstyper, som ofte findes i vores natur og bybillede. Cigaretskodderne nedbrydes langsomt, forurener miljøet og kan skade dyr og natur med plastik og giftige stoffer. Cigaretskodder skader ikke kun vores natur – oprydningen af cigaretskodderne er også tidskrævende og dyr.

Miljøstyrelsen har derfor lavet en ny kampagne, der skal få rygerne til at smide deres skodder i skraldespanden. Overskriften og det gennemgående budskab i kampagnen er ”skod – skrald – spand”. Derudover indeholder kampagnen en række underliggende budskaber:

  • Man kan trygt smide sit skod i skraldespanden, bare sluk det først.
  • Skodder kan skade dyr og forurene naturen med mikroplastik og giftige kemikalier.
  • Man skal ikke bare følge trop på andres adfærd og smide sit skod i det offentlige rum og naturen.

Her kan du finde en FAQ med svar på nogle af de spørgsmål, vi oftest bliver stillet, når det handler om skodder.

Du kan læse mere om lovgivning for filtre i cigaretter på siden om "filtre til tobaksvarer og producentansvar".

Vil du hjælpe med at dele budskabet?

Hvis du arbejder i en kommune og gerne vil være med til at sprede budskabet, har vi forberedt en række materialer, der kan hjælpe dig godt på vej: Du kan finde billeder og tekstforslag til opslag på sociale medier, ligesom du kan dele kampagnens fire film. Når du laver opslag, kan du bruge hashtagget #skodskraldspand.

Klik her for at hente materialer til kommuner

Kampagnens fire film

Kampagnen bygger på en analyse af, hvorfor folk smider cigaretskodder andre steder end i skraldespanden. På den måde kan vi tale ind i årsagerne og forhåbentlig ændre adfærden.

FAQ - Spørgsmål og svar om cigaretskodder