Ordningen kan søges af de 27 kommuner, hvor Naturskaderådet har erklæret, at der var stormflod den 20.-21. oktober 2023.
Materiale relevant for tilsagn og udbetaling
Vejledningen beskriver rammerne for tilskudsordningen. Viser det sig, at vejledningen ikke i tilstrækkelig grad oplyser om relevante forhold vedrørende stormflodspuljen, vil Miljøstyrelsen under ”Spørgsmål og svar” supplere med relevante oplysninger.
Vejledningen til Stormflodspuljen ligger her
Der kan løbende anmodes om rateudbetaling til afsluttede genopretninger (delprojekter), når udbetalingen udgør mindst 1.000.000 kr.
Der anmodes om rateudbetaling ved at udfylde regnskabsbilaget herunder og sende det samt en afrapportering om de afsluttede projekter, der anmodes om udbetaling af, til tilskud-natur@mst.dk.
Anmodninger om rateudbetaling skal ledelsespåtegnes. Der kræves ikke revisorerklæring for rateudbetaling uanset ratens størrelse.
Regnskabsskabelonen findes her
Skabelonen til beregning af løn til egne medarbejdere findes her
Tilskuddet udbetales på baggrund af tilskudsberettigede projektudgifter, der er afholdt på kommunens anlægsregnskab i 2024.
For projekter, som ikke kan nå at blive afsluttet inden for tilsagnsperioden, kan der søges om slutudbetaling for de udgifter, der er afholdt i 2024.
Der anmodes om slutudbetaling ved at udfylde regnskabsbilaget herunder og sende den samt den fornødne dokumentation til tilskud-natur@mst.dk.
Den nødvendige dokumentation i forbindelse med slutudbetaling afhænger af tilsagnets størrelse.
For alle tilsagn gælder, at der ved anmodning om udbetaling skal indsendes en afrapportering med beskrivelse af de gennemførte projekter, herunder en kort redegørelse for afholdte aktiviteter og opnåede resultater, samt om de er gennemført i overensstemmelse med tilsagn, inkl. evt. godkendte projektændringer. Der vedlægges hvis muligt fotodokumentation.
I de tilfælde, hvor en del af tilskuddet udgør statsstøtte, skal den uafhængige sagkyndiges vurdering af skadesomkostningerne indsendes sammen med udbetalingsanmodningen.
• For tilsagn under 100.000 kr. kræves der regnskabsmæssigt alene indsendelse af en tro- og loveerklæring.
Tilsagnshaver kan blive bedt om at indsende yderligere dokumentation, hvis tilsagnet udtages til stikprøvekontrol.
• For tilsagn mellem 100.000 kr. og 1 mio. kr. skal tilsagnshaver indsende et ledelsespåtegnet regnskab i regnskabsskabelonen herunder.
Tilsagnshaver kan blive bedt om at indsende yderligere dokumentation, hvis tilsagnet udtages til stikprøvekontrol.
• For tilsagn over 1 mio. kr. stilles der krav om revisorerklæring. Tilsagnshaver skal således indsende det revisorgodkendte slutregnskab og revisorerklæring til Miljøstyrelsen. Revisionen skal udføres i overensstemmelse med standarderne for offentlig revision.
For mere detaljeret oversigt over kravene til dokumentation i forbindelse med anmodning om slutudbetaling, se vejledningens afsnit 17.
Erklæring for tilsagn under 100.000 kr. findes her
Regnskabsskabelon findes her
Revisionsinstruksen findes her
Skabelon til beregning af løn til egne medarbejdere findes her
Det er vigtigt, at kommunen kun indsender persondata, hvis det vurderes at være nødvendig information for sagsbehandlingen. Modtager Miljøstyrelsen personhenførbare oplysninger om andre end ansøger selv, vil ansøger blive bedt om at underrette rette vedkommende, samt at udfylde en erklæring om underretning og vedhæfte denne i anmodning om udtalelse.
Erklæring om underretning om behandling af personoplysninger
Underretning om indsamling af oplysninger
Hvis der opstår behov for ændringer i det projekt, der er meddelt tilsagn til, skal der indsendes en anmodning om ændring af tilsagn til Miljøstyrelsen. En ændring kan bestå af ændring af budgettet og/eller anlægsarbejdet. Se vejledningens kapitel 16.
Ændringsanmodninger skal indsendes pr. mail til tilskud-natur@mst.dk.
1. Uafhængig sagkyndig
Miljøstyrelsen forstår en uafhængig sagkyndig som en person med relevant faglig erfaring med det pågældende fagområde og uden nogen tilknytning til kommunen. Miljøstyrelsen vurderer i forbindelse med behandlingen af udbetalingsanmodningen, om der er tale om en uafhængig sagkyndig, som f.eks. kan være en håndværker, entreprenør eller rådgiver med relevant faglig erfaring, men som ikke selv har udført genopretningen.
2. Materiel skade
Vurderingen, som den sagkyndige skal lave, er, jf. vejledningens afsnit 10.2, en beregning af den materielle skade på det, der er opnået tilsagn til at genoprette. Beregningen af den materielle skade baseres på reparationsomkostningerne ved det berørte aktiv eller dets økonomiske værdi, før stormfloden indtraf.
Den uafhængige sagkyndige skal således beregne hvad den materielle skade er/var på det, der er opnået tilsagn til genopretning af i det enkelte projekt, og beregningen skal tage udgangspunkt i reparationsomkostningerne, og det enkelte elements økonomiske værdi før stormfloden indtraf.
Bemærk at resultatet af beregningen af den materielle skade ikke må overstige de reparationsomkostninger eller det fald i reel markedsværdi, som stormfloden har forårsaget, dvs. forskellen mellem ejendommens værdi umiddelbart før og umiddelbart efter stormfloden.
Yderligere materiale
Tilskudspuljen administreres på baggrund af Finanslov for 2024, herunder tekstanmærkning 106.
Den EU-retlige hjemmel for tildeling af tilsagn om tilskud vil i tilfælde af lovlig statsstøtte være gruppefritagelsesforordningens artikel 50, som omhandler støtte til at råde bod på skader, der er forårsaget af visse naturkatastrofer.
Screeningsafgørelsen efter miljøvurderingsloven om at vejledning om stormflodspuljen ikke er omfattet af kravet om miljøvurdering ligger her
Hver kommune kan indsende én ansøgning og en ansøgning kan omfatte et til flere projekter. Til ansøgningen skal vedhæftes:
- et udfyldt ansøgningsskema
- et udfyldt budgetskema (som udgangspunkt ét budget pr projekt)
- en projektbeskrivelse
Ansøgning samt bilag skal sendes pr. mail til tilskud-natur@mst.dk.
Ansøgningsskema og budgetskema skal indsendes i hhv. word- og excelformat.
Ansøgningsskema og budgetskabelon ligger under ”Materiale til ansøgning” herunder.
Kontakt
Alle spørgsmål vedrørende stormflodsordningen bedes rettet til tilskud-natur@mst.dk