Kortlægning og risikovurdering af fødevareproteiner i kosmetiske produkter

Kortlægning af kemiske stoffer i forbruger produkter Nr. 196. september 2024

Det er populært at anvende fødevarebaserede ingredienser i kosmetiske produkter. Flere studier har dog indikeret, at udvikling af fødevareallergi kan ske igennem eksponering for fødevarer via huden.

Små børn udvikler tolerance over for fødevarer, når de introduceres til dem, hvilket typisk sker i de første to leveår. Denne tolerance beskytter mod sensibilisering via huden. Udsættes man for en fødevare via huden, før den orale tolerance er etableret, risikerer man at udvikle fødevareallergi. Børn, hvis hudbarriere ikke er intakt, som det ses ved atopisk eksem (børneeksem), er særligt udsatte.

Markedet blev kortlagt, dels ved brug af databasen bag appen Kemiluppen fra Forbrugerrådet Tænk Kemi, og dels ved søgninger i webshops. Målet var at identificere kosmetiske produkter med ingredienser baseret på fødevarer, der typisk giver anledning til fødevareallergi.

Baseret på kortlægningen blev det besluttet at fokusere på analyse af proteiner fra mælk, mandel og soja. Der blev indkøbt en række produkter i danske butikker og webshops samt i webshops i resten af EU og uden for EU. De indkøbte produkter var enten rettet mod børn eller mod specifikke hudtyper.

Overordnet blev det fundet, at analysemetoden ELISA kan anvendes til bestemmelse af tilstedeværelsen af mælkeprotein, mandelprotein og sojaprotein i kosmetiske produkter, når proteinerne er til stede i tilstrækkelig mængde.

Det var ikke muligt at fastsætte grænser for mængden af fødevareprotein, hvorunder der ikke er en risiko for udvikling af fødevareallergi hos små børn.

Læs publikationen
Kort artikel om rapportens resultater