Selektiv nedrivning i byggebranchen - samlet rapport

Dette projekt er et samlet projekt om selektiv nedrivning på baggrund af fire delrapporter om selektiv nedrivning: Miljøprojekt nr. 2184/2022nr. 2185/2022, nr. 2186/2022 og nr. 2187/2022. Projektet tager udgangspunkt i initiativ 14 fra Strategi for cirkulær økonomi fra 2018, Miljøprojekt nr. 1962/2017 og Miljøprojekt nr. 2006/2018.

Selektiv nedrivning kan kort beskrives som: nedrivning, hvor materialer fra bygningen adskilles og sorteres med henblik på at opnå maksimal udnyttelse og recirkulering af materialerne. Nedrivning, hvor bygningen først nedrives, og materialerne herefter sorteres inden bortskaffelse fra nedrivningspladsen, opfattes ikke som selektiv nedrivning...

Dette projekt, udført af Teknologisk Institut, Golder Associates, WSP Danmark, Deloitte og Lauritzen Advising, har til formål at give konkrete forslag til implementering af selektiv nedrivning samt at analysere de potentielle miljømæssige og samfundsøkonomiske konsekvenser ved indførelse af krav om selektiv nedrivning.

Selektiv nedrivning vurderes at være et vigtigt redskab til at sikre, at lovgivningen om affald fra byggeri efterleves i praksis. Ved udførelse af selektiv nedrivning bliver bygningen nedtaget, så materialerne kan sorteres korrekt og herefter kan anvendes så tæt på deres oprindelige funktion som muligt – derved kommer materialerne så højt oppe i affaldshierarkiet som muligt. Samtidig sørger selektiv nedrivning for, at materialer med problematiske stoffer bliver udsorteret og derved ikke recirkuleres.

Projektet har medført/mundet ud i tre konkrete forslag, som sammenlagt vurderes at medføre implementering af selektiv nedrivning. Projektet anbefaler, at der fastsættes krav om følgende forslag:

  1. Nedrivningsplan

Implementering af en standardiseret nedrivningsplan, hvor bygherre er ansvarlig for, at planen udfyldes og følges og hertil skal der tilknyttes en miljø- og ressourcekoordinator.

  1. Miljø- og ressourcekoordinator

Koordinatoren uddannes til at varetage koordineringen af arbejdet med nedrivningsplanen.

  1. Virksomhedsordning for nedrivningsvirksomheder

Under virksomhedsordningen uddannes en ressourceansvarlig til at udføre den selektive nedrivning vha. nedrivningsplanen, derudover skal der indføres et kvalitetsledelsessystem og en kontrolordning, som dækker alle nedrivningens aspekter.

De tre forslag er udarbejdet i samarbejde med branchen og lægger op til en videre diskussion. Det er vigtigt, at der nedsættes et evalueringsudvalg, som løbende kan justere og evaluere uddannelserne i forslagene. Derudover er det også vigtigt med en overgangsperiode til at sikre, at flaskehalse undgås ved, at der er blevet uddannet et tilstrækkeligt antal personer.

Læs publikation