Selektiv nedrivning i byggebranchen - Uddannelse og ordninger

Projektet er en del af et samlet projekt om selektiv nedrivning, der tager udgangspunkt i initiativ 14 fra Strategi for cirkulær økonomi fra 2018, Miljøprojekt nr. 1962 fra 2017 og Miljøprojekt nr. 2006 fra 2018.

Selektiv nedrivning kan kort beskrives som: nedrivning, hvor materialer fra bygningen adskilles og sorteres med henblik på at opnå maksimal udnyttelse og recirkulering af materialerne. Nedrivning, hvor bygningen først nedrives, og materialerne herefter sorteres inden bortskaffelse fra nedrivningspladsen, opfattes ikke som selektiv nedrivning...

Projektet, udført af Teknologisk Institut, WSP Danmark og Golder Associates i samarbejde med Lauritzen Advising og Deloitte, indeholder et konkret forslag til uddannelse af en miljø- og ressourcekoordinator og virksomhedsordning for nedrivningsvirksomheder ved implementering af krav om selektiv nedrivning. Forslagene er som følger:

  1. Uddannelse af miljø- og ressourcekoordinator (MRK)
  2. Virksomhedsordning for nedrivningsvirksomheder

Uddannelse til miljø- og ressourcekoordinator skal opbygges, så koordinatoren kan varetage koordineringsarbejdet med nedrivningsplanen og sikre, at principperne ved selektiv nedrivning overholdes. Det er bygherrens ansvar, at der tilknyttes en miljø- og ressourcekoordinator til nedrivningsprojektet. En beskrivelse af nedrivningsplanen kan ses i Miljøprojekt nr. 2184/2022.

Det er vurderet, at virksomhedsordningen for nedrivningsvirksomheder skal bestå af tre hovedelementer:

  • Ressourceansvarliguddannelse
  • Kvalitetsledelsessystem
  • Kontrolordning

For både miljø- og ressourcekoordinator uddannelsen og virksomhedsordningen er det vigtigt, at der laves overgangsordninger, så flaskehalse undgås i forbindelse med gennemførsel af uddannelsen. Derudover er det vigtigt, at der bliver etableret et evalueringsudvalg, som løbende kan justere og evaluere uddannelserne.

Læs publikation