Videnstaskforcen for PFAS offentliggør afsluttende rapport

Videnstaskforcen for PFAS kommer nu med deres afsluttende rapport med forslag til myndighedernes fremtidige indsats på PFAS området. Videnstaskforcen fremhæver vidensdeling og risikokommunikation som særdeles vigtige emner.

Videnstaskforcens afsluttende rapport bygger på den viden om PFAS og de videnshuller, der er beskrevet i rapportens del 1. Formålet med del 2 af rapporten er at give konkrete forslag til handlemuligheder, som skal danne grundlag for myndighedernes fremtidige fokus og indsats mod PFAS-forurening med henblik på at sikre mod uacceptabel eksponering af befolkningen og miljø. Igennem hele deres arbejde har Videnstaskforcen forholdt sig til både håndtering af eksisterende forurening og tiltag, der skal forebygge yderligere forurening.

Videnstaskforcen for PFAS er en uafhængig ekspertgruppe sammensat af ni forskere, der til dagligt arbejder med PFAS indenfor både miljø, fødevarer og sundhedsområdet. Videnstaskforcen er en del af den nationale handlingsplan for PFAS og deres arbejde spiller ind i de emner, som der er fokus på i handlingsplanen.

Rapporten indeholder et omfattende katalog af handlemuligheder fordelt på 18 emner, og forslagene spænder bredt og adresserer alle trin fra emissioner til menneskenes eksponering for PFAS. Videnstaskforcen fremhæver vidensdeling og risikokommunikation, som særdeles vigtige emner. De seneste år er der i Danmark igangsat mange projekter på PFAS-området, og det er afgørende at bringe alt denne viden i spil for at nedbringe PFAS-eksponeringen for mennesker og miljø. Derudover er der et stort behovet for en balanceret risikokommunikation, og det har en vigtig betydning for både den enkelte borgers forståelse af situationen og tryghed, samt myndigheders muligheder for at iværksætte handlinger. Kataloget vil være et godt og solidt grundlag fremadrettet i myndighedernes indsats på PFAS området, hvor de forslåede handlemuligheder også spiller ind i eksisterende initiativer i PFAS handlingsplanen og forskningsprojekter i det nyoprettede PFAS forsknings- og leverancecenter.

Videnstaskforcen understreger, at kataloget med handlemuligheder ikke er tænkt som en liste af handlinger, som skal igangsættes for, at man får styr på PFAS problematikken i Danmark. Videnstaskforcens ambition har været at dække hele området for PFAS udfordringen, samt at opretholde fokus på de handlemuligheder, der kan nedbringe miljøets og befolkningens eksponering.

Videnstaskforcen har i gennem deres arbejde i 2024 ud over forslag til handlemuligheder bidraget med ny viden igennem syv forsknings- og vidensopbygningsprojekter. Del 2 af rapporten indeholder en opsamling på dette arbejde, samt yderligere ny viden, som er kommet i løbet af 2024. Forsknings- og vidensopbygningsprojekterne er afrapporteret separat og kan findes på Miljøstyrelsens hjemmeside om Videnstaskforcen for PFAS.

Anders Baun, formanden for Videnstaskforcen, siger: ”PFAS problemstillingen er mere kompleks end, hvad vi hidtil har oplevet for andre miljøfarlige stoffer, og der forestår et langt sejt træk, hvor praktiske erfaringer og opbygning af ny viden må følges ad for at finde de målrettede tiltag, der giver størst beskyttelse mod tilstedeværelse af PFAS i Danmark.”

Videnstaskforcen fremhæver desuden i rapporten, at vi som samfund må affinde os med, at PFAS findes i miljøet, og at det er afgørende at finde måder, hvorpå vi kan leve så sikkert som muligt med forureningen, og gør hvad der er muligt for at begrænse skaderne.

Der har i det omfattende arbejde været tilknyttet en følgegruppe bestående af relevante myndigheder og interessenter og organisationer for at sikre, at Videnstaskforcens arbejde også takler de problemstillinger med PFAS, som findes ude i virkeligheden.

Læs Videnstaskforcens afsluttende rapport 

For yderligere information

Se Miljøstyrelsens hjemmeside om Videnstaskforcen for PFAS eller kontakt formanden for Videnstaskforcen Anders Baun eller Miljøstyrelsens PFAS-sekretariat på pfas-mst@mst.dk