PFAS i miljøet og optag i mennesker er et stigende problem. PFAS-problematikkerne er komplicerede og omfattende, og der er derfor brug for en koordineret forskningsindsats og kompetenceopbygning.
Miljøstyrelsen har netop givet tilsagn til etablering af et nyt dansk PFAS forsknings- og leverancecenter. Centeret skal bidrage til at opfylde regeringens ambition om at beskytte borgerne mod PFAS i deres hverdag og miljø ved at understøtte den nationale PFAS-handlingsplan og ved at understøtte forskningsbaseret vidensopbygning og rådgivning om håndtering, oprensning, optag, helbredskonsekvenser og regulering af PFAS inden for miljø-, fødevare- og sundhedsområdet.
PFAS forsknings- og leverancecentret vil blive etableret som et center uden mure, som et tværgående netværk af fire universiteter hhv. Danmarks Tekniske Universitet, Aarhus Universitet, Københavns Universitet og Syddansk Universitet Dertil knyttes en række nationale og internationale PFAS forskere samt andre videnspersoner. Centeret vil være under ledelse af professor Anders Baun fra DTU Sustain og vil have virke fra januar 2025 til ultimo marts 2028.
PFAS-centrets primære opgave er at levere og understøtte forskningsbaseret vidensopbygning gennem definerede projekter. Derudover skal centeret holde sig ajour med ny viden, sikre vidensdeling samt levere rådgivning ved at bistå den offentlige administration med svar på konkrete spørgsmål, der måtte opstå i håndteringen af PFAS.
Der nedsættes en styregruppe bestående af repræsentanter fra relevante styrelser og ministerier. Styregruppens opgave er at sikre, at PFAS-centrets arbejde følger formålet for centret og det vedtagne arbejdsprogram.
I 2025 igangsættes efter planen 9 forskningsprojekter, der bl.a. inkluderer udvikling af nye metoder til beskrivelse af afværge af jord-, grundvands, og drikkevandsforureninger, affaldsrelateret frigivelse af PFAS, PFAS frie alternativer i den grønne omstilling samt analytisk-kemisk udvikling af metoder for mulige oversete PFAS. Derudover igangsættes projekter inden for fødevare- og sundhedsområdet.
Aktiviteterne i PFAS-centret vil sikre, at fremtidige nationale indsatser og konkrete projekter kan hvile på et fagligt stærkt og velfunderet grundlag. Centerets arbejde kan ligeledes bidrage til myndighedernes regulering af PFAS og håndtering af PFAS-forurening samt virksomheders overgang til sikre alternativer. PFAS-centret vil dermed være til gavn for myndigheder, forskere og øvrige interessenter bl.a. borgerne.
Der er afsat 45 mio. kr. til PFAS-centret. Midlerne er afsat på forskningsreserven. Midlerne udmøntes af Miljø- og Ligestillingsministeriet med inddragelse af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, Indenrigs- og Sundhedsministeriet samt Ministeriet for Grøn Trepart.
Fordelingen af de 45 mio. kr. på fagområder er 60% til miljø, 33% til fødevarer og 7% til sundhed.