Hvis du har spist det, så kan du også komme det på huden

Det er populært at bruge f.eks. mælk, soja og mandler i plejeprodukter, men det kan give fødevareallergi hos små børn. Den seneste forskning peger nemlig på, at fødevareallergi kan opstå, hvis man udsættes for proteiner på huden fra fødevarer, man ikke tidligere har spist. Miljøstyrelsen opfordrer forældre til at være opmærksomme på, hvilke plejeprodukter de bruger hvornår til små børn.

Det vrimler med produkter med fødevareingredienser i plejeprodukter. Når man bruger produkterne, medfører det, at man bliver udsat for de samme proteiner via huden som via kosten, og det kan være problematisk for små børn.

Studier viser, at hvis man bliver udsat for et fødevareprotein på huden, inden man indtager fødevaren, som proteinet stammer fra, så er der risiko for, at man udvikler fødevareallergi.

Når man derimod indtager fødevaren først, så opbygges en tolerance i immunforsvaret, som reducerer sandsynligheden for, at fødevareallergi opstår, hvis proteinerne senere kommer i kontakt med huden, f.eks. via et plejeprodukt.

I Miljøstyrelsens nye undersøgelse er en række plejeprodukter analyseret for fødevareproteiner, der kan give fødevareallergi hos børn. Dette indbefatter bl.a. cremer, olier og sæber, som enten markedsføres til børn, eller som forventes anvendt til børn med eksempelvis eksem.

I databasen bag app’en ”Kemiluppen” fra Forbrugerrådet Tænk Kemi blev det fundet, at 27 % af kosmetikprodukterne indeholdt fødevarebaserede ingredienser. Det er dog ikke i alle produkterne, at der kan måles proteiner fra fødevarer.

Selvom der er fødevareingredienser i mange plejeprodukter, er der en del tilfælde, hvor der ikke kan måles fødevareprotein i produkterne. Det er positivt, da det er disse proteiner, der kan lede til fødevareallergi”, siger projektansvarlig i Miljøstyrelsen, Camilla Maria Petersen.

En kostundersøgelse har vist, at fødevarer, der typisk giver fødevareallergi, introduceres til børn i forskellige aldre. Dette har betydning for, hvornår det er sikkert, at barnet udsættes for proteiner fra de pågældende fødevarer via plejeprodukter på huden.

Undersøgelsen fandt ikke tilstrækkelig viden til, at der kan fastsættes en grænse, hvorunder der ikke er en risiko for udvikling af fødevareallergi hos små børn, som udsættes for et fødevareprotein for første gang via huden.

Derfor konkluderer Miljøstyrelsen, at det ud fra et forsigtighedsprincip er vigtigt, at små børn ikke udsættes for fødevareproteiner på huden tidligt i livet.

Læs rapporten
Kort artikel om rapportens resultater

Yderligere oplysninger

Projektansvarlig Camilla Maria Petersen, Miljøstyrelsen, tlf.  61 13 51 02 eller cammp@mst.dk.

Om undersøgelsen

Formålet med undersøgelsen var at opbygge viden om anvendelsen af fødevareproteiner i plejeprodukter, at afklare hvilke analysemetoder der kan bruges til at måle koncentrationen af fødevareproteiner i disse produkter, samt at foretage en vurdering af om produkterne kan give børn fødevareallergi.

39 produkter med indhold af mandel, mælk og/eller soja blev indkøbt. Disse tre fødevarer blev udvalgt, fordi de anvendes i mange plejeprodukter og hyppigt giver fødevareallergi.

Det blev fundet, at analysetestkits, udviklet til at detektere spor af allergener i fødevarer, kan bruges til at måle koncentrationen af proteiner fra de tre udvalgte fødevarer i plejeprodukter.

Otte produkter indeholdt ingredienser afledt fra mælk, og for alle disse blev der fundet målbare mængder protein i intervallet 0,36-250 mikrogram mælkeprotein/g produkt. 23 produkter blev analyseret for mandelprotein, men kun for et af disse kunne proteinkoncentrationen kvantificeres. 10 produkter blev analyseret for sojaprotein, og for alle disse lå proteinniveauet under eller tæt på detektionsgrænsen.