I debatten om iltsvind, er der ofte fokus på kvælstofs indvirkning på vandmiljøet de marine områder. Fosfor spiller dog også en vigtig rolle især i søerne og bidrager i for store koncentrationer til uklart vand og til iltsvind. Derfor er det vigtigt for jordbrugeren at vide, hvilke arealer, der er i risiko for at tabe fosfor for at kunne nedbringe fosfortabet.
SEGES har i samarbejde med AU og Miljøstyrelsen udviklet er nyt værktøj, der giver jordbrugere større klarhed om eventuelt fosfortab.
I udarbejdelsen af værktøjet har SEGES koblet Aarhus Universitets kortlægning af arealer med risiko for tab af fosfor til de landbrugsarealer, som udstilles for den enkelte landmand. Dermed bliver det nu muligt at koble egne fosfortal og viden om dræn til risikovurderingen for fosfortab på et konkret areal.
Indsats kræver viden
Hvis der vurderes at være en høj risiko for fosfortab, er udvalgte virkemidler beskrevet for hver fosfortransportvej.
På den måde kan indsatser vælges til at beskytte vandmiljøet mod fosforudledning.
Hvor stort tabet af fosfor er afhænger af hvor meget fosfor, der er tilstede i jorden, jordens egenskaber, og om der er en transportvej fra markerne og ud til vandmiljøet.
Projektet er udført med midler fra Miljøstyrelsen og Promilleafgiftsfonden.
Her er link til afrapportering.
Her er link til beskrivelse af kortværktøjet.
Fakta om fosfor:
Fosfor tilføres landbrugsjorden som gødning til planterne, og overskydende fosfor fra dyrkningen kan udvaskes til vandløb, søer og havet. Hvis der kommer for meget fosfor ud, kan det medføre dårlige vilkår for de dyr og planter, der lever i vandet. Især for søer har fosfor stor betydning for tilstanden. I nogle områder har fosfor fra spildevand også en betydning, men det gælder de færreste søer.